Få i byggbranschen är öppna hbtq-personer och branschen är djupt heteronormativ, konstaterar Byggcheferna och RFSL. På internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi, 17 maj, uppmanar de alla företag att fråga sig vad det beror på.
Med rubriken ”Byggbranschen är för bögar” vänder sig organisationerna till byggföretag i hela Sverige.
– Varför söker sig inte fler hbtq-personer till branschen? Hur är det att komma ut som homosexuell på ett bygge? Företag som nyss har börjat jobba med jämställdhet kanske tänker att hbtq-frågor får komma i nästa steg, men vi anser att allt hänger ihop. Bristen på mångfald bottnar i snäva mansnormer, säger Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel.
I en undersökning som Byggcheferna skickade till 1 415 personer i fastighets- och byggbranschen svarar 44 procent att det finns negativa attityder och fördomar mot homosexualitet i branschen. 45 procent tror att machokulturen gör att branschen tappar personal.
”RFSL strävar efter ett samhälle där hbtq-personer har samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som alla andra. Byggcheferna strävar efter en byggbransch där alla är lika välkomna. Inte i första hand av välvilja, utan för att det faktiskt är helt nödvändigt”, skriver RFSL och Byggcheferna i en debattartikel i Byggvärlden.
Om byggen ska kunna fungera på ett säkert, hållbart och lönsamt sätt måste de locka fler som inte tillhör branschens norm. Fler kvinnor, utlandsfödda, bögar, flator och transpersoner, menar de.
Men de ser också en positiv utveckling: Som att kranföraren Roland Andersson i Kalix hissade regnbågsflaggan över ett bygge och att bygg- och projektledningsbolaget Co-Pilot hbtq-certifierar sig. Matz Larsson som sitter i ledningsstaben på Byggnads och själv är öppet homosexuell säger också att han tror att många fler vågar vara sig själva i byggbranschen i dag.
RFSL och Byggcheferna avslutar sin debatt artikel med att ”Ingen är skyldig att skylta med sin läggning på jobbet. Lika lite ska någon behöva dölja sin personlighet. Vi önskar att Sveriges byggchefer gör det så enkelt som möjligt att komma ut, och att komma in, som homo-, bi- eller transperson i byggbranschen”.