Det finns ett stort behov av kompetensöverföring inom högteknologisk industri, men mycket av kunskapen är omedveten och svår att lära ut. Med glasögon som registrerar bärarens fokus kan eleven låna expertens vana blick.
Inom verkstadsindustrin finns ett ständigt behov av kompetensutveckling. I den nuvarande högkonjunkturen tycker inte företagen att de hinner med att skicka medarbetarna på kurs. I ett samarbete med Vinnova och Jernkontoret ska nu några verkstadsindustriföretag testa det svenska företaget Tobiis eyetracking-glasögon som låter nya medarbetare se precis vad experten såg under sitt arbetspass.
Ingegerd Green är vd på branschorganisationen Skärteknikcentrum Sverige och jobbar med Tobii Pro Insight i projektet. Hon ser att många företag i branschen har svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens och hur behovet av kompetensutveckling för de anställda växer.
En alltmer automatiserad produktion gör också att kompetenskraven på de anställda hela tiden förändras. En bra grundutbildning räcker inte för att medarbetarna ska hänga med i utvecklingen. Flera företag jobbar bland annat med så kallade CNC-maskiner som programmeras och sedan fräser och svarvar olika komponenter i metall. Men för att ge riktigt bra resultat måste maskinerna hanteras av personal med både utbildning, erfarenhet och fingertoppskänsla.
– Det är svårt att avsätta tid för utbildning även om man vet att det behövs, säger Ingegerd Green. Brist på effektiva och träffsäkra former för utbildning gör det inte lättare. Kan vi utveckla teknik som gör det snabbare och säkrare att utveckla sin yrkeskompetens är det ett riktigt stort kliv framåt.
Tekniken i eyetracking-glasögonen bygger på flera mycket små kameror som sitter på bågarnas insida och tar bilder av ögats rörelser. Med avancerade datoralgoritmer kan man se exakt var ögat fokuserar. Glasögonen har också en kamera som tittar ”framåt” och filmar omgivningen. Den gör det möjligt att se vad i miljön bäraren av glasögonen inte uppmärksammar, vad som distraherar eller vad som påverkar ett beslut eller beteende.
Video
Se Tobiis egen video som visar hur tekniken fungerar.
Allt spelas in och skickas via en sladd till en dosa som förslagsvis placeras i byxfickan. Den resulterande filmen visar sedan ett skeende ur glasögonbärarens perspektiv – med en ring som markerar exakt var på bilden ögonen fokuserar. Filmen kan spelas upp i realtid eller sparas för senare analys. Glasögonen har använts av experter i USA inom olika områden, bland annat av kirurger som tränas i hjärtoperationer och av gjuteriarbetare som utför krävande moment med flytande metall. De har också testats i kontrollrum, i trafiken och av idrottare.
Själva poängen är att filmen från glasögonens kamera visar var glasögonbäraren har fokuserat blicken. Enligt Martin Arvidsson som är researchkonsult på Tobii Pro Insight och koordinator för projektet visar det precis vad kirurgen eller gjuteriarbetaren koncentrerar sig på i varje ögonblick. Med en sådan film som utgångspunkt kan experten enklare förklara vad han gör i filmen och hur tankarna gick just då.
– De flesta som har provat glasögonen blir överraskade, säger Martin Arvidsson. Arbetsledare och produktionschefer upptäcker detaljer som de inte har haft en aning om tidigare.
Projektet som finansieras av Vinnova, Jernverket och nio privata företag startar i augusti och ska löpa under tre år. Fackförbund och arbetsgivarorganisationer deltar också i en referensgrupp och för att kunna sprida resultatet.
Tre medlemsföretag från Skärteknikcentrum Sverige deltar i projektet med att testa inlärning via de specialbyggda glasögonen: ståltillverkaren Uddeholm, samt komponenttillverkarna Bufab Lann och Gnosjö Automatsvarvning.
Ingegerd Green ser också framför sig att tekniken kan komma att användas som grund för att skapa simuleringar i virtual reality. Exakt hur mycket ett företag kan tjäna på glasögonen kan hon inte svara på. Hon hoppas däremot att det ska stå någonstans i slutrapporten om tre år.
Sture Henckel