Fackliga villkor i världen förskräcker

Textilarbetare i Ostasien. Foto: Liuser/Thinkstock

Allt fler länder motarbetar mänskliga och fackliga rättigheter. Den femte rapporten från ITUC, International Trade Union Confederation, visar på otäcka förhållanden för fackligt engagerade. Många av dem som kämpar för rimliga arbetsvillkor gör det med risk för sina egna liv.

Fackföreningar i över 80 procent av alla länder i undersökningen hindras från att förhandla om kollektivavtal. Hela 87 procent av alla länder förhindrar fackföreningar från att strejka. I flera länder är det direkt farligt att vara fackligt aktiv.

ITUC, International Trade Union Confederation, släppte i går en rapport om läget för mänskliga och fackliga rättigheter i världen. Rapporten som är den femte sedan 2014 omfattar i år 142 länder och är mörk i tonen. Två tredjedelar av de undersökta länderna hindrar anställda från att gå med i fackföreningar. Antalet länder där polisen genomför godtyckliga gripanden, som i Turkiet, ökade från 44 förra året till 59 i år.

Qatar har under 2017 förbundit sig inför FN att avskaffa det människo-rättskränkande kafalasystemet. Foto: kris1138/Thinkstock

Exemplen på brott mot de fackliga rättigheterna är många. I en fredlig demonstration mot uteblivna löner i klädföretaget Haesong Corporation i Bangladesh skadades över 50 personer när demonstrationen anfölls av råskinn. Den lokala polisen vägrade agera.

I Filippinerna använder företagen systematiskt skrämseltaktik och avskedanden för att hindra de anställda från att starta fackföreningar. Anställda i elektronikföretaget Amertron Incorporated startade en fackförening under 2017 för att försöka höja de låga lönerna. Företaget svarade med en blandning av hot och mutor till de fackliga ledarna, och avskedade så småningom 532 arbetare.

Även stora företag pekas ut. I Sydkorea har läckta dokument avslöjat hur Samsung systematiskt försöker hindra sina anställda från att gå med i facket och från att förhandla om kollektivavtal. Det amerikanska jätteföretaget Amazon anklagas för outhärdliga arbetsförhållanden i sina varuhus i USA och Storbritannien.

Antalet länder som begränsar yttrandefriheten, som till exempel Kina, ökade från 50 till 54. I 65 länder utsätts fackligt aktiva dessutom för våld, hot och misshandel. Men i några länder, som exempelvis Guatemala, Nigeria, Colombia och Mexiko, använder stat och arbetsgivare värsta tänkbara metoder för att stoppa det fackliga arbetet. De mördar de fackliga aktiva.

I Guatemala har 87 fackligt aktiva mördats sedan 2004. I Brasilien mördades tre fackföreningsledare under 2017. Colombia är allra värst. Under 2017 mördades 19 fackliga ledare. Många fler misshandlades och hotades. Mauricio Vélez López var vice ordförande i ett förbund för högskoleanställda. Han kidnappades av tio förklädda personer och morgonen därpå återfanns hans döda kropp. Alberto Román Acosta González, lokal ordförande för sockerrörsarbetare, blev skjuten till döds när han tittade på sonens fotbollsmatch.

De 10 värsta

De tio värsta länderna att arbeta i är enligt ITUC:
Algeriet
Bangladesh
Colombia
Egypten
Filippinerna
Guatemala
Kambodja
Kazakstan
Saudiarabien
Turkiet

Rapporten heter 2018 ITUC Global Rights Index.

Länderna betygsätts av ITUC. Siffran 1 är det bästa betyget och 5 är sämsta betyget. Sverige tillhör, inte överraskande, en liten grupp länder som får toppbetyget 1. Det betyder dock inte att allt är bra. I denna kategori finns länder som begår ”sporadiska brott mot rättigheterna”. Europa är ändå bästa region med genomsnittet 2,48. Nord- och Sydamerika tillsammans får 3,44. Afrika söder om Sahara får 3,91 och Ostasien 3,95. Klart sämst genomsnitt får länderna i Mellanöstern och Nordafrika. Deras låga betyg på 4,55 kommer av att alla de 18 granskade länderna systematiskt utestänger arbetare från deras fackliga rättigheter.

I Algeriet genomförs massarresteringar och fredliga protester slås ned brutalt. Fackförbundet för anställda i energibolaget Sonelgaz upplöstes av myndigheterna. Dess ordförande Raouf Mellal avskedades och dömdes till två månaders fängelse för ärekränkning av bolaget. Ytterligare cirka 300 anställda har avskedats eller stängts av tills vidare.

I Egypten dömdes 32 arbetare till tre års fängelse för ”olagliga protester”. Domen ändrades efter överklagande till två månaders fängelse. Deras så kallade brott var att de i en sittstrejk hade krävt att få fast anställning efter över tio års tillfälliga jobb.

Flera länder i Mellanöstern, bland andra Förenade Arabemiraten och Saudiarabien, tillämpar ett system som kallas Kafala. I praktiken innebär det slavliknande förhållanden för de nästan 30 miljoner migrantarbetarna som kommer till Mellanöstern, i stor utsträckning kommer från Asien och Afrika. Vid ett tillfälle under 2017 fängslades 29 indier i Saudiarabien för att de ville ha ledigt. En annan gång dömdes 49 arbetare anställda av Bin Ladin Group till 300 piskrapp och upp till fyra månaders fängelse för att de begärde att få ut sina löner.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar