Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKan chefen tvinga mig att kolla mejl på semestern?

Kan chefen tvinga mig att kolla mejl på semestern?

Ska man sjukanmäla sig om man blir sjuk på semestern? Och måste man kolla jobbmejlen eller till och med komma in och jobba på semestern om chefen kräver det? Det svarar Sveriges Ingenjörers ombudsmän Jenny Rosenbaum och Rickard Levin på här.

Jenny Rosenbaum och Rickard Levin svarar på frågor från medlemmar i Ingenjörspodden. Nyligen spelade de in ett avsnitt med temat semester och svarade så här:

Fråga 1: Min chef säger att alla konsulter måste vara tillgängliga under semestern om något oväntat händer. Vad gäller, måste jag kolla mejl på semestern?

Fyra veckors sommarsemester

Det finns en tydlig reglering i semesterlagen: man har alltid rätt att ta fyra sammanhängande veckors semester någon gång under juni, juli och augusti, men arbetsgivaren kan bestämma när den läggs. Det kan finnas andra regler i kollektivavtal, men generellt ser det ut så.

Utgångspunkten är att semestern ska ge vila och rekreation. Man ska inte behöva kolla mejl eller svara i telefon. Och det här gäller alla – chefer också. Tanken med semesterlagen är inte att man ska behöva kolla mejl.

Man kan heller inte göra avdrag för en halvtimmes jobb eftersom semester tas ut i hela dagar. Om arbetsgivaren vill att du är tillgänglig hela tiden kan lösningen vara någon slags beredskapstid.

Men om det finns behov av att någon är tillgänglig under semestern är det bästa att ha en dialog med arbetsgivaren före semestern. Hur löser ni det här? Vem ska ta ansvaret olika veckor? Och när är det ok att ringa någon som har semester?

Läs också: Så här fungerar förskottssemester

Fråga 2: Under min sommarsemester förra året ringde chefen och frågade om jag kunde komma in och jobba. Jag sa att jag inte ville men hon menade att det kommit in en massa jobb. Jag gjorde som hon ville men det kändes surt. Om det här händer igen, har ni några motargument som jag kan använda?

Det är ovanligt att arbetsgivare kräver att någon ska komma in och jobba på semestern. Det ska också verkligen finnas skäl för att kunna göra det. Men när det händer kan det handla om att något hänt inom det område du är ansvarig för och att ingen annan kan det området. Och om arbetsgivaren kräver att du ska komma in och jobba kan du inte säga nej.

Här hittar du arbetsrättslig information om vad som gäller för semester

Det som gäller i så fall är att du har kvar semesterdagarna du skulle ha haft, men som du jobbade på, och ska få ta ut dem vid ett annat tillfälle. Om det blir så kallad ekonomisk skada för dig – till exempel att du måste flyga hem för att jobba – ska arbetsgivaren ersätta det.

I efterhand kan man också titta på om du ska få allmänt skadestånd. Ta kontakt med akademikerföreningen på din arbetsplats eller med Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Om du jobbar i en kommun kan du få rätt till extra semesterdagar när du blir beordrad att jobba på semestern. Andra arbetsgivare ger också ofta någon typ av extra ersättning om du beordras att jobba på semestern.

Fråga 3: Om jag blir sjuk på semestern, ska jag sjukanmäla mig?

Att bli sjuk på semestern händer ju ganska ofta. Semester är ju till för vila och rekreation – inte vila för att bli frisk. Därför ska du anmäla till din chef om du blir sjuk så att semestern sedan kan ändras till sjukdagar.

Karin Thorsell

Fler artiklar om semester

…och vad som gäller hittar du här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.