Enligt semesterlagens regler har alla rätt till 25 dagars semester per år. Men man har inte rätt till betald semester direkt när man börjar på en ny arbetsplats utan den måste tjänas in – om inte arbetsgivaren ger dig förskottssemester. Så här fungerar det.
I Sveriges Ingenjörers Ingenjörspodden tar ett avsnitt upp semester och där berättar ombudsmännen Jenny Rosenbaum och Rickard Levin bland annat om förskottssemester.
Grundregeln för semester är att man under det första året hos en ny arbetsgivare tjänar in semester som man får ut som betald semester efter ett år.
I semesterlagen är semesteråret 1 april-31 mars. Om du börjar hos en arbetsgivare som tillämpar det semesteråret så betyder det att om du börjar den 1 januari så har du tjänat in en fjärdedels års semester den 1 april – det vill säga 7 betalda semesterdagar om du har 25 dagars semester – som du kan ta ut samma år. Börjar du den 1 april har du ingen intjänad semester utan kan bara ta ut obetald semester det här året.
Läs också: Kan chefen tvinga mig att läsa mejl på semestern?
Men många arbetsgivare ger betald semester direkt – alltså förskottssemester. Det här är inget som finns reglerat utan det är något man kommer överens om som arbetstagare och arbetsgivare.
Börjar du på arbetsplatsen i början av året kanske arbetsgivaren erbjuder 25 dagars förskottssemester. Börjar du på hösten kanske överenskommelsen blir fem dagar.
Principen att du tjänar in semester gäller även om du får förskottssemester. Det betyder att du behöver betala tillbaka semester om du säger upp dig inom fem år. År sex förfaller skulden. Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist är du inte återbetalningsskyldig.
Läs med