Ingenjörerna kritiserar Almegas förslag till Las-förändringar

Almega har presenterat sju förslag till förändringar av Las. Foto: Thinkstock/Bernarda.

I veckan presenterade arbetsgivarorganisationen Almega sju förslag till förändringar av Las. Sveriges Ingenjörer är kritiska men kan tänka sig att fler än två anställda får undantas från turordningen när företag drar ner.

Den svenska lagen om anställningsskydd kom till 1974 och bara små förändringar har införts sedan dess. Nu hårdnar trycket från både politiker och arbetsgivarorganisationer på att lagen ska revideras. De som driver kraven menar att näringslivet har förändrats så mycket sedan lagen skrevs att den inte längre fungerar på dagens arbetsmarknad.

Häromdagen presenterade arbetsgivarorganisationen Almega en rapport med förslag på en rad förändringar i Las. De flesta handlar om att ge arbetsgivarna större möjligheter att välja vilka anställda som ska få stanna kvar när företag gör neddragningar.

Anna-Karin Hatt, vd för Almega, sa i samband med att förslagen presenterades att hon tycker att Las-debatten har blivit för polariserad.

– Ibland framstår det som om vi som vill reformera Las inte vill ha kvar anställningstryggheten men det stämmer verkligen inte. Det handlar om att anpassa lagen så att den ska fungera bättre.

Almegas sju förslag till förändringar av Las innebär att:

1. Utvidga det så kallade tvåundantaget i Las till att omfatta två personer per varje 10-tal anställda i alla företag med upp till 50 anställda. Det vill säga att ett företag med upp till 50 anställda skull få undanta 10 anställda från turordningsreglerna.

2. Företag som investerar i medarbetarnas kompetens bör vid omställningssituationer få utökade möjligheter att behålla rätt kompetens.

3. Anställningsskyddet bör vara utformat så att det stimulerar den enskilde till kompetensutveckling och omställning.

4. Tiden för hur länge en anställning kan bestå under en pågående tvist om uppsägning begränsas.

5. Skadestånden enligt Las för företag med upp till 50 anställda bör begränsas till en tredjedel av dagens nivåer.

6. På sikt bör hela principen om turordning utifrån anställningstid ersättas med ett kompetensbegrepp där bättre kompetens ger medarbetare företräde till fortsatt anställning.

7. Ta bort möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning om endast brott mot omplaceringsskyldigheten föreligger.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, tycker att Almegas förslag ger arbetsgivarna för stora möjligheter att välja vilka anställda som man vill behålla och det skapar en större otrygghet. Men till förslaget att mindre företag ska kunna undanta fler anställa står dörren på glänt.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer. Pressbild.

– Vi har redan tidigare sagt att vi kan tänka oss att titta på hur det så kallade tvåundantaget kan utvidgas till att omfatta fler än två anställda på företag med fler än 10 anställda. Däremot är Almegas förslag alldeles för långtgående, säger hon.

Almegas idé att principen om turordning utifrån anställningstid ska ersättas med en modell där bättre kompetens ger medarbetare företräde till fortsatt anställning är hon mer kritisk till.

Frågan var uppe i omställningsförhandlingarna och Sveriges Ingenjörer var redan då mycket tveksamma eftersom man ser risker för ett större godtycke.

– Redan idag är det arbetsgivaren som bestämmer vilka kvalifikationer som krävs. Förslaget skulle ge arbetsgivare större möjligheter att behålla de medarbetare som man tycker bäst om. Det riskerar att leda till tysta arbetsplatser där ingen vågar framför kritik, säger Camilla Frankelius.

Karin Virgin

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.