Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjörerna kritiserar Almegas förslag till Las-förändringar

Ingenjörerna kritiserar Almegas förslag till Las-förändringar

I veckan presenterade arbetsgivarorganisationen Almega sju förslag till förändringar av Las. Sveriges Ingenjörer är kritiska men kan tänka sig att fler än två anställda får undantas från turordningen när företag drar ner.

Den svenska lagen om anställningsskydd kom till 1974 och bara små förändringar har införts sedan dess. Nu hårdnar trycket från både politiker och arbetsgivarorganisationer på att lagen ska revideras. De som driver kraven menar att näringslivet har förändrats så mycket sedan lagen skrevs att den inte längre fungerar på dagens arbetsmarknad.

Häromdagen presenterade arbetsgivarorganisationen Almega en rapport med förslag på en rad förändringar i Las. De flesta handlar om att ge arbetsgivarna större möjligheter att välja vilka anställda som ska få stanna kvar när företag gör neddragningar.

Anna-Karin Hatt, vd för Almega, sa i samband med att förslagen presenterades att hon tycker att Las-debatten har blivit för polariserad.

– Ibland framstår det som om vi som vill reformera Las inte vill ha kvar anställningstryggheten men det stämmer verkligen inte. Det handlar om att anpassa lagen så att den ska fungera bättre.

Almegas sju förslag till förändringar av Las innebär att:

1. Utvidga det så kallade tvåundantaget i Las till att omfatta två personer per varje 10-tal anställda i alla företag med upp till 50 anställda. Det vill säga att ett företag med upp till 50 anställda skull få undanta 10 anställda från turordningsreglerna.

2. Företag som investerar i medarbetarnas kompetens bör vid omställningssituationer få utökade möjligheter att behålla rätt kompetens.

3. Anställningsskyddet bör vara utformat så att det stimulerar den enskilde till kompetensutveckling och omställning.

4. Tiden för hur länge en anställning kan bestå under en pågående tvist om uppsägning begränsas.

5. Skadestånden enligt Las för företag med upp till 50 anställda bör begränsas till en tredjedel av dagens nivåer.

6. På sikt bör hela principen om turordning utifrån anställningstid ersättas med ett kompetensbegrepp där bättre kompetens ger medarbetare företräde till fortsatt anställning.

7. Ta bort möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning om endast brott mot omplaceringsskyldigheten föreligger.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, tycker att Almegas förslag ger arbetsgivarna för stora möjligheter att välja vilka anställda som man vill behålla och det skapar en större otrygghet. Men till förslaget att mindre företag ska kunna undanta fler anställa står dörren på glänt.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer. Pressbild.

– Vi har redan tidigare sagt att vi kan tänka oss att titta på hur det så kallade tvåundantaget kan utvidgas till att omfatta fler än två anställda på företag med fler än 10 anställda. Däremot är Almegas förslag alldeles för långtgående, säger hon.

Almegas idé att principen om turordning utifrån anställningstid ska ersättas med en modell där bättre kompetens ger medarbetare företräde till fortsatt anställning är hon mer kritisk till.

Frågan var uppe i omställningsförhandlingarna och Sveriges Ingenjörer var redan då mycket tveksamma eftersom man ser risker för ett större godtycke.

– Redan idag är det arbetsgivaren som bestämmer vilka kvalifikationer som krävs. Förslaget skulle ge arbetsgivare större möjligheter att behålla de medarbetare som man tycker bäst om. Det riskerar att leda till tysta arbetsplatser där ingen vågar framför kritik, säger Camilla Frankelius.

Karin Virgin

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.