Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSex råd - så gör du när jobbet inte känns kul längre

Sex råd – så gör du när jobbet inte känns kul längre

Blir det inte bättre än så här? Är det här vad jag ska jobba med resten av livet och just här, på den här arbetsplatsen? Om du har de här tankarna: här är bra råd att ta till.

Att komma tillbaka till jobbet efter semestern kan kännas som att gå i kvicksand. Från att ha gjort bara roliga saker och kunnat styra tillvaron mycket på egen hand är det dags att inordna sig igen. Psykologen Oskar Henrikson ger i en intervju i Sveriges Radio P1 rådet att ge dig själv tid när du börjar jobba efter semestern. Det tar åtminstone några dagar att komma in i jobbtempot. Första dagen kanske du ska vara nöjd med att du tagit dig till jobbet och orkar säga hej till kollegorna. Om du trots allt måste upp i tempo direkt – kosta i alla fall på dig många pauser.

Men om jobbtröttheten ligger djupare – att det inte bara handlar om att det är jobbigt att vänja sig efter semestern – har Harvard Business Review sammanställt de här sex råden från Gianpiero Petriglieri, biträdande professor i organisationspsykologi på Insead, och ledarskapscoachen och författaren Whitney Johnson:

  1. Tänk efter och fokusera inte på begränsningarna

Börja med att tänka efter vad det är du är trött på – så att du inte börjar göra förändringar i de delar av jobbet som du gillar. Om du är trött på arbetsuppgifterna men inte på arbetsplatsen så är det så klart arbetsuppgifterna du ska försöka ändra – och tvärt om.

Och om du tänker att du är begränsad i vilka jobb du kan ta för att du måste tänka på bostadslånen/har småbarn och måste hämta i förskolan/inte kan flytta till en annan ort – byt då fokus till vad du kan göra. Ok, valmöjligheterna kanske inte är oändliga, men det kanske finns några alternativ som skulle funka. Fokusera då på att hitta dem och välja något av dem.

  1. Gör små förändringar

Är arbetsplatsen vettig men arbetsuppgifterna tråkiga? Se över vad det finns för öppningar internt. Projekt, arbetsgrupper, andra arbetstider, ett annat kontor… Eller så kan du själv byta fokus – kanske kan du fokusera på att motivera människor runt dig och se om det gör att jobbet känns roligare.

Nyckeln är att göra medvetna val – av vad du vill göra, med vem du vill jobba och var.

  1. Lär nytt

När du haft samma arbetsuppgifter ett tag blir du bra på dem – men samtidigt ökar risken att bli uttråkad. Då är det viktigt att lära sig nya saker – oavsett om det handlar om att klättra i karriären eller flytta dig i sidled.

Kanske kan du till och med hitta på något som företaget eller organisationen skulle behöva göra annorlunda och som du skulle kunna ta tag i. Vad har kollegorna för utmaningar? Vad gör kunderna frustrerade? Vad är du själv bra på? Vad tycker du är lätt som andra tycker är svårt? Var kreativ. Och berätta sedan för din chef vad du kommit fram till.

  1. Sök efter meningen med jobbet

Du gör nytta med ditt jobb – även om det är lätt att glömma när man bara harvar på. Du bidrar till datasystem, byggnader, lastbilar, mediciner eller vad du nu jobbar med som andra människor behöver. Tänk på det eller försök få kontakt med dem som har nytta av ditt jobb så att de kan påminna dig om vad det har för betydelse.

  1. Byt jobb

Om råd 1-4 inte hjälper så kanske du behöver byta jobb eller till och med yrke.

Känns det som en jobbig tanke? Fundera över vad du ser för hinder. Många drar sig för att prova något nytt för att de tappar status – antingen för att bytet blir till något mindre kvalificerat eller för att du blir lite av en nybörjare på ett nytt jobb. Var ärlig mot dig själv och fundera på om du ändå vågar testa. Och glöm inte all kunskap och erfarenhet du bär med dig.

Fundera över vad du vill – kanske tillsammans med en karriärcoach.

Läs råd från ledarskapsutvecklaren Ulrika Sedell här.

  1. Livet är mer än jobb

Sist men inte minst: Jobbtristess kan framkallas av överdrivet fokus på jobbet, av en tro att jobb och karriär är det viktigaste i livet. Med den inställningen måste jobbet vara så himla fantastiskt för att du ska känna dig nöjd.

Då kan lösningen i stället vara att fokusera mer på familj, vänner, intressen, friskvård… Och att omge dig med människor som inte sätter likhetstecken mellan dig och din karriär.

Lycka till!

Karin Thorsell

5 KOMMENTARER

  1. Ett tips är att bli egenanställd och ge sig in i gig-economy, dvs arbeta frilans och välja de uppdrag man själv trivs med i kombination med en arbetsgivare som verkligen söker just min kompetens.
    Man måste inte vara en säljare för att lyckas få jobb. Jag hade nytta av sök-företag som Trovisio.com, som både matchar jobb, men också bryr sig om min personlighet (genom ett test/kartläggning)
    Funkar toppen. Kan verkligen rekommendera att vara egenanställd och använda sig av den typen av matchare utan mellanhänder.

  2. Jag tror att innerst inne så vill ingen lönearbeta. Varför skulle man vilja utsätta sig för en situation där man måste vara på en viss plats nästan hela tiden, och inte kunna bestämma helt fritt vad man ska göra? Varför inte bara sluta jobba och se vad som händer då?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.