Sex råd – så gör du när jobbet inte känns kul längre

Kvinna som är uttråkad på jobbet
Foto: Antonio Guillem/Thinkstockphotos

Blir det inte bättre än så här? Är det här vad jag ska jobba med resten av livet och just här, på den här arbetsplatsen? Om du har de här tankarna: här är bra råd att ta till.

Att komma tillbaka till jobbet efter semestern kan kännas som att gå i kvicksand. Från att ha gjort bara roliga saker och kunnat styra tillvaron mycket på egen hand är det dags att inordna sig igen. Psykologen Oskar Henrikson ger i en intervju i Sveriges Radio P1 rådet att ge dig själv tid när du börjar jobba efter semestern. Det tar åtminstone några dagar att komma in i jobbtempot. Första dagen kanske du ska vara nöjd med att du tagit dig till jobbet och orkar säga hej till kollegorna. Om du trots allt måste upp i tempo direkt – kosta i alla fall på dig många pauser.

Men om jobbtröttheten ligger djupare – att det inte bara handlar om att det är jobbigt att vänja sig efter semestern – har Harvard Business Review sammanställt de här sex råden från Gianpiero Petriglieri, biträdande professor i organisationspsykologi på Insead, och ledarskapscoachen och författaren Whitney Johnson:

  1. Tänk efter och fokusera inte på begränsningarna

Börja med att tänka efter vad det är du är trött på – så att du inte börjar göra förändringar i de delar av jobbet som du gillar. Om du är trött på arbetsuppgifterna men inte på arbetsplatsen så är det så klart arbetsuppgifterna du ska försöka ändra – och tvärt om.

Och om du tänker att du är begränsad i vilka jobb du kan ta för att du måste tänka på bostadslånen/har småbarn och måste hämta i förskolan/inte kan flytta till en annan ort – byt då fokus till vad du kan göra. Ok, valmöjligheterna kanske inte är oändliga, men det kanske finns några alternativ som skulle funka. Fokusera då på att hitta dem och välja något av dem.

  1. Gör små förändringar

Är arbetsplatsen vettig men arbetsuppgifterna tråkiga? Se över vad det finns för öppningar internt. Projekt, arbetsgrupper, andra arbetstider, ett annat kontor… Eller så kan du själv byta fokus – kanske kan du fokusera på att motivera människor runt dig och se om det gör att jobbet känns roligare.

Nyckeln är att göra medvetna val – av vad du vill göra, med vem du vill jobba och var.

  1. Lär nytt

När du haft samma arbetsuppgifter ett tag blir du bra på dem – men samtidigt ökar risken att bli uttråkad. Då är det viktigt att lära sig nya saker – oavsett om det handlar om att klättra i karriären eller flytta dig i sidled.

Kanske kan du till och med hitta på något som företaget eller organisationen skulle behöva göra annorlunda och som du skulle kunna ta tag i. Vad har kollegorna för utmaningar? Vad gör kunderna frustrerade? Vad är du själv bra på? Vad tycker du är lätt som andra tycker är svårt? Var kreativ. Och berätta sedan för din chef vad du kommit fram till.

  1. Sök efter meningen med jobbet

Du gör nytta med ditt jobb – även om det är lätt att glömma när man bara harvar på. Du bidrar till datasystem, byggnader, lastbilar, mediciner eller vad du nu jobbar med som andra människor behöver. Tänk på det eller försök få kontakt med dem som har nytta av ditt jobb så att de kan påminna dig om vad det har för betydelse.

  1. Byt jobb

Om råd 1-4 inte hjälper så kanske du behöver byta jobb eller till och med yrke.

Känns det som en jobbig tanke? Fundera över vad du ser för hinder. Många drar sig för att prova något nytt för att de tappar status – antingen för att bytet blir till något mindre kvalificerat eller för att du blir lite av en nybörjare på ett nytt jobb. Var ärlig mot dig själv och fundera på om du ändå vågar testa. Och glöm inte all kunskap och erfarenhet du bär med dig.

Fundera över vad du vill – kanske tillsammans med en karriärcoach.

Läs råd från ledarskapsutvecklaren Ulrika Sedell här.

  1. Livet är mer än jobb

Sist men inte minst: Jobbtristess kan framkallas av överdrivet fokus på jobbet, av en tro att jobb och karriär är det viktigaste i livet. Med den inställningen måste jobbet vara så himla fantastiskt för att du ska känna dig nöjd.

Då kan lösningen i stället vara att fokusera mer på familj, vänner, intressen, friskvård… Och att omge dig med människor som inte sätter likhetstecken mellan dig och din karriär.

Lycka till!

5 kommentarer

  • Ulf Kruse

    Ett tips är att bli egenanställd och ge sig in i gig-economy, dvs arbeta frilans och välja de uppdrag man själv trivs med i kombination med en arbetsgivare som verkligen söker just min kompetens.
    Man måste inte vara en säljare för att lyckas få jobb. Jag hade nytta av sök-företag som Trovisio.com, som både matchar jobb, men också bryr sig om min personlighet (genom ett test/kartläggning)
    Funkar toppen. Kan verkligen rekommendera att vara egenanställd och använda sig av den typen av matchare utan mellanhänder.

    27 augusti 2018
  • Sara

    @Jonas För att det som händer om man slutar jobba är att man blir vräkt?

    18 augusti 2018
  • Per

    Riktigt bra ”genrebild” till denna artikel!

    17 augusti 2018
  • Jonas

    Jag tror att innerst inne så vill ingen lönearbeta. Varför skulle man vilja utsätta sig för en situation där man måste vara på en viss plats nästan hela tiden, och inte kunna bestämma helt fritt vad man ska göra? Varför inte bara sluta jobba och se vad som händer då?

    17 augusti 2018
    • Ulf Kruse

      Helt rätt: jag har blivit egenanställd och det är toppen!
      använder mig av en matchningstjänst och blir kontaktad av företag som verkligen vill ha min profil.
      Mejla mig för tips. ulf.kruse@kriktor.com

      27 augusti 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt