Av 7 399 sökande blev det 24-åriga teknologen Beatrice Partain som tog hem sommarjobbet som vd för bemanningsföretaget Adecco Group. Och nu när hon är på plats märker hon att teknologstudierna gjort henne redo att axla rollen.
Det var ett ledarskapstest som lockade Beatrice Partain att anmäla sig till tävlingen om att bli sommarjobbande vd på Adecco.
– Jag tycker att det är roligt med ledarskapstester och jag gjorde det för att göra testet. Det var inte förrän jag gått vidare till topp-200 som jag tog det på allvar, berättar hon.
Beatrice Partain har gått fyra år på industriell ekonomi på Tekniska högskolan vid Linköpings universitet. Hon känner att studierna fungerar som grund för jobbet och att hon också fått vara med och påverka företaget.
– Det är häftigt att jag blir insläppt, att jag får sitta på strategimöten och folk lyssnar och vill ha min input. Utbildningen gör att jag kan svara på frågor och kan sätta mig in i dem och ha en åsikt. Och att efteråt höra ”Bra att du ställt rätt frågor”. Det är bra att få se att jag kan.
Men att säga att Beatrice Partain varit vd stämmer inte riktigt. Sommarjobbet har bestått av två veckors praktik och sedan en månad när hon gått parallellt med Adeccos vd Jacob Lundberg.
– Ja, för dels skulle det inte funka. Dels är ju värdet att se hur han jobbar som vd, säger hon.
Men hon har ändå fått göra vd-jobb. Förutom strategimöten och andra diskussioner hon varit med i har hon tagit tag i många ärenden – inom HR, försäljning och prissättning. Hon har jobbat tillsammans med olika chefer i företaget med frågor som de behöver få lösta.
– Jag har fått driva affärskritiska frågor. Som prissättning – det är alltid aktuellt – där har jag fått göra en analys och ta fram förslag. Det har jag inte jobbat med så jag lärde mig mycket.
Några dagar efter den här intervjun ska hon också leda ett ledningsgruppsmöte och ett månadsmöte för alla medarbetare. Hon har också fått ta tag i en fråga som hon själv hade högst på önskelistan: att jobba med att företaget ska förstå sina värderingar.
– Jag har fått lyfta det med kontorschefer. Och på ledningsgruppsmötet ska vi ha en hel workshop om det. Det här har blivit en del av folks medvetande nu. Jag har sått frön och det uppskattas. Det enda tråkiga är att jag inte hinner se resultatet av det under min månad här.
I stället får hon följa arbetet på distans. Bland annat genom att hon kommer att ha vd Jacob Lundberg som mentor under ett halvår.
Beatrice Partain brinner också för att bredda bilden av vad en ingenjör är och gör. Så när de åtta finalisterna i urvalsprocessen fick göra varsin film så gjorde Beatrice Partain sin på temat ”Vad gör en ingenjör?” (se filmen här – en bit ner på sidan).
– Jag känner själv att jag inte stämmer in på bilden av en ingenjör. Det är en brist på mångfald på tekniska utbildningar och det går inte att locka fler till tekniken om man inte vet vad en ingenjör gör eller inte känner sig välkommen.
Beatrice Partain tycker att både samhället och organisationer behöver jobba med att visa att ingenjörsyrket är mer än man tror. Hon har själv engagerat sig i flera projekt för att locka unga till tekniska utbildningar. Och i höst ska hon vara projektledare för Introduce a girl to engineering-day, parallellt med att hon läser det femte och sista året på utbildningen.
Så vad tar du med dig från den här sommaren?
– Jag har fått förnyat självförtroende och har känt att jag har verktygen för att lyckas. Jag tar också med mig hur man driver ett bolag, som att det tar lång tid att göra saker och att mycket av vd:s funktion är att diskutera med andra, inte att fatta så många beslut själv.
Hon har också blivit stärkt i sin syn på mångfald – att det är något lönsamt och affärskritiskt.
– Adecco har väldigt olika personer i sin ledningsgrupp och det bidrar till styrka.