Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSveriges Ingenjörer anordnar samtal kring artificiell intelligens

Sveriges Ingenjörer anordnar samtal kring artificiell intelligens

Diskussioner med ledande forskare ska ge större förståelse och bättre riktlinjer för Sveriges Ingenjörers framtida arbete med artificiell intelligens.

Från att ha varit något som främst science fiction-författare fantiserade om återfinns artificiell intelligens (AI) numera i alla delar av vårt samhälle. AI används inom vården, bilindustrin och av mobiltelefontillverkarna, bara för att nämna några exempel. Men tekniken kan även anses kontroversiell och det finns många etiska frågor som inte anses vara tillräckligt utredda. Det är därför Sveriges Ingenjörer under tre tillfällen fram till jul kommer att diskutera AI tillsammans med ledande forskare.

– Vi kommer inte att fokusera så mycket på tekniken i sig utan på vilka samhällskonsekvenser vi kan se av AI i det etiska perspektivet, säger Johan Sittenfeld, utredare och opinionsbildare på Sveriges Ingenjörer.

Medverkande i rundabordssamtalen kommer att vara Linda Johansson, Försvarshögskolan, Rebecka Cedering Ångström, Ericsson, Anna Felländer, KTH och Samer Al Moubayed, Furhat Robotics. På det sista mötet kommer även ärkebiskopen Antje Jackelén att vara med.

Det första samtalet kommer att fokusera på tre samhällsområden, vård och omsorg, undervisningssektorn och hållbar mobilitet – hur AI kan hjälpa till att transportera oss på ett klimatmässigt hållbart sätt.

Förhoppningen är att samtalen ska leda fram till tydligare riktlinjer kring forskning och implementering av AI. Resultatet kommer till nytta för Sveriges Ingenjörers medlemmar eftersom många jobbar med AI i sin forskning eller yrkesutövning.

Hur resultatet av samtalen kommer att redovisas är inte bestämt i dagsläget. Vad som är klart är att sammanställningen kommer att utgöra ett underlag för nästa steg i förbundets arbete.

– Det kanske är lite tidigt att säga men jag kan se framför mig att vi kommer att ha diskussioner i våra distrikt, med våra medlemmar och kanske även med studenter på tekniska högskolor kring de här frågorna, säger Johan Sittenfeld.

David Boda

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.