Svenska ingenjörer i final för europeiskt innovationspris

Isabella Palmgren och Sofie Allert, båda civilingenjörer från Chalmers, har nominerats till EIT Awards som avgörs nästa vecka.

Två svenska ingenjörer har nominerats till EIT Awards för sina insatser inom miljöteknik. Båda har ett passionerat driv att bidra till ett hållbart samhälle, Sofie Allert med hjälp av kiselalger och Isabella Palmgren genom teknik för smartare användning av vatten.

När EIT, Europeiska institutet för innovation och teknik, presenterade kandidaterna till det prestigefyllda innovationspriset EIT Awards 2018 fanns Sofie Allert och Isabella Palmgren bland de 41 nominerade.

Swedish Algae Factory odlar kiselalger som kan användas för att ta fram effektivare och billigare solceller som är mer hållbara ur ett miljöperspektiv.

– Att bli nominerad är otroligt hedrande och det ger en kick i vardagens arbete. Att få vara en bland alla de inspirerande, coola och spännande innovatörerna som är med och tävlar är ju en vinst i sig, säger Sofie Allert.

Sofie Allert driver företaget Swedish Algae Factory som odlar kiselalger i industriell symbios med en fiskodling. Det som är speciellt med kiselalger är att de har ett skal som består av en nanoporös glasstruktur som bland annat är designad för att fånga in synligt ljus på ett effektivt sätt.

Sofie Allert

Medgrundare och vd, Swedish Algae Factory.
Civilingenjör i bioteknik vid Chalmers samt Chalmers entreprenörsskola.

  • Zennström Green Mentorshop Award 2014
  • Årets Unga Entreprenör Väst 2017
  • WWFs utmärkelse Climate solver 2017

Dessutom är skalet bra på att blockera UV-ljus och ta upp och avge kemiska substanser. Materialet som utvinns från algerna kan användas i allt från hudvårdsprodukter till effektivisering av solceller.

– Naturen förvånar oss. Vi människor tror ofta att vi är bättre ingenjörer, men vi kan hitta otroligt spännande lösningar i naturen som kan användas i produkter som ger mer hållbara material med bättre prestanda, säger Sofie Allert.

Isabella Palmgren är vd och medgrundare till Mimbly som utvecklat en produkt som kan minska vattenförbrukningen i tvättmaskiner med upp till 70 procent. Hon berättar att det är viktigt för henne att arbeta för något som kan bidra till ett mer hållbart samhälle.

– Även om vi inte lyckas med vår produkt så hoppas jag att vi kan vara med och bidra till att öka kunskapen om mikroplaster och uppmärksamma de problem de skapar.

Isabella Palmgren, Nicolas Maxant och Emil Vestman har utvecklat en produkt som kan minska vattenförbrukningen i tvättmaskiner.

Isabella Palmgren

Medgrundare och vd för Mimbly. Civilingenjör i bioteknik vid Chalmers samt Chalmers entreprenörsskola.

  • Deltog i Ikea accelerator 2017.
  • Finalist i Venture Cup 2017

Hon startade Mimbly tillsammans med två kurskamrater som ett examensarbete vid Chalmers entreprenörsprogram. Produkten som de utvecklat är en modul som kopplas på tvättmaskinen och filtrerar vattnet från maskinen samtidigt som sensorer avgör om det kan återanvändas. Syftet var från början att hitta en lösning för att minska vattenförbrukningen, men filtret fångar även upp mikroplaster och hindrar dem från att komma ut i avloppssystemet.

För Isabella Palmgren är det stort att bli uppmärksammad genom nomineringen och hon ser fram emot tävlingen nästa vecka då hon ska få presentera sig och sitt arbete för juryn.

– Det är jätteroligt att de vill uppmärksamma mig och det jag gör. Jag hoppas också att jag kan inspirera fler unga tjejer att våga satsa och plugga till ingenjör.

Bakom utmärkelsen EIT Awards står Europeiska institutet för innovation och teknik, EIT. De 41 nominerade har valts ut därför att de driver europeisk innovation framåt genom banbrytande produkter, tjänster och processer som gör det möjligt att hantera globala utmaningar inom områdena klimat, energi, digitalisering, hälsa och råvaror. Vinnarna presenteras i samband EIT Awards prisceremoni i Budapest den 4 oktober.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar