Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenUtredning ska ge skjuts åt teknik i äldreomsorgen

Utredning ska ge skjuts åt teknik i äldreomsorgen

Hur kan välfärdsteknik göra nytta inom äldreomsorgen och vilka problem måste lösas? Regeringen har gett Peter Larsson på Sveriges Ingenjörer uppdraget att utreda frågorna.

Regeringen ser problem med många sjukskrivningar inom äldreomsorgen och personalbristen riskerar att öka när andelen äldre blir större. Välfärdsteknik som robotar och andra digitala hjälpmedel kan bidra till en bättre arbetsmiljö för personalen och kan göra yrket mer attraktivt.

Peter Larsson, Sveriges Ingenjörer. Pressbild
Peter Larsson, Sveriges Ingenjörer. Pressbild

Nu vill regeringen undersöka möjligheterna att använda mer välfärdsteknik inom äldreomsorgen och har gett Peter Larsson, civilingenjör och under många år samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer, ett utredningsuppdrag.

Vilka frågor ska du svara på?
– Huvudfrågan är hur vi kan få verklig användning av teknik för att förbättra kvaliteten i äldreomsorgen. Vilken teknik behövs för att avlasta personalen och hur ska tekniken bli begriplig för användarna, det vill säga de äldre?

Men vad är egentligen välfärdsteknik?
– Välfärdsteknik är ett luddigt begrepp. Det handlar främst om digital teknik men jag vill gärna ha ett brett perspektiv. Självständighet är ett centralt ord inom omsorg och därför kommer utredningen titta på teknik som ökar individens självständighet.

Handlar det om befintlig teknik eller utveckling av ny?
– Jag tänker mig att grundplattformen är spridning av teknik som redan finns. Den kan sedan lägga grunden för ny teknisk utveckling exempelvis genom innovationsupphandlingar. Då formulerar man ett problem eller ett behov och bjuder sedan in företag och andra aktörer att hitta lösningar.

Hur kommer du lägga upp arbetet?
– Jag vill angripa problemet från ett bottom up-perspektiv. Min tanke är att välja ut åtta problemområden inom äldreomsorgen där det finns teknik men som av något skäl inte fungerar. Jag vill arbeta med fokusgrupper med vårdpersonal för att få deras synpunkter och erfarenheter. Juridiken är också viktig eftersom den reglerar användningen och skyddar de äldres integritet. Men den vill jag koppla in i ett senare skede för att inte fastna i begränsningarna.

Vad har för egna erfarenheter av välfärdsteknik inom äldreomsorgen?
– Jag har sett att gränsdragningen mellan medicinsk vård och omsorg, det vill säga landsting och kommun, ibland är ett problem. Det handlar om vem som har ansvaret för vad?

Utredningen ska redovisas senast den 20 mars 2020.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.