Det behövs ett sjupunktsprogram för att minska avhoppen från ingenjörsprogrammen, skriver ÅF:s vd Jonas Gustavsson på DN debatt. Här är en snabbsammanfattning av vad han vill se hända.
SCB visade förra året att av dem som började på civilingenjörsprogrammen läsåret 2008/2009 hade bara 51 procent tagit examen sju år senare. Och av dem tog bara 44 procent examen på utsatt tid. Det här vill ÅF:s vd Jonas Gustavsson ändra på.
Läs också
Läs hela debattartikeln här: ”Förfärande många hoppar av utbildningen till civilingenjör”.
Och en kommentar på Ingenjörsbloggen: ”Problemet genomströmning i ingenjörs-utbildningen”
Här är hans sju punkter:
- Formulera ett nationellt mål för hur många som ska börja på och examineras från ingenjörsprogrammen. Förslagsvis 10 000 sökande per år till civilingenjörsprogrammen och 5 000 till högskoleingenjörsprogrammen fram till 2030, med 90 procent som tar examen inom normalstudietiden. (I jämförelse tar 88 procent av tandläkarstudenterna examen i tid.)
- Mät och fråga. Ta reda på varför studenterna överväger att hoppa av och vilka indikatorerna är på att de är på väg att göra det.
- Ge lärosätena en examenspremie. En premie på 20-25 procent av totalersättningen skulle skapa starka incitament för lärosätena att lotsa studenterna mot examen. Premien behöver kombineras med andra ekonomiska incitament för att inte sänka examenskraven.
- Öka kontakt med forskare och näringsliv tidigt. Det skulle förbättra utbildningen.
- Ge möjlighet till positiv särbehandling, till exempel att den som tar ingenjörsexamen inom utsatt tid får delar av sitt studielån avskrivet.
- Garantera praktik. Praktik ökar motivationen att snabbare slutföra sina studier. Utnyttja Tekniksprångets aktiva matchningsmetod för att garantera alla ingenjörsstudenter praktikplats.
- Arbetslivet behöver engagera sig. Företag och offentliga arbetsgivare behöver både bli bättre på att beskriva möjligheterna med att arbeta med teknik och hur världen förbättras med hjälp av teknik; och ställa upp med studiebesök, praktikplatser, sommarjobb och ämnen för uppsatser.
1 kommentar
Vad gäller punkt 1 så rekommenderar jag honom att titta på Tandläkarprogrammets studieplan, många väldigt lång kurser. Få kurser som läses parallellt.
Vad gäller punkt 2 så är det väl rätt givet, misslyckas du med tentorna en termin så står du utan pengar och måste både jobba samt försöka ta igen det du har missat.
Vad gäller punkt 3 så stavas lösningen på detta neddumning.
Vad gäller punkt 4 så är näringslivet fria att ordna detta redan nu om de så önskar.
Vad gäller punkt 5 så är det samma savar som på punkt 3.
Vad gäller punkt 6 så har väl näringslivet varit väldigt ljumna till praktikplatser som det är. Är de uppe i 15% av önskat antal platser i tekniksprånget nu?
Vad gäller punkt 7 så kan företagen prata allt det de vill. Så länge lönen för en nyutexaminerad civilingenjör bara är marginelt högre än för en industriarbetare så har fagra ord väldigt lite inverkan.