”Jag är för nyfiken för att säga nej”

Fatima Essaidi driver podden 20 råd innan 20! där hon intervjuer olika människor som kan ge unga sina bästa råd .Foto: Adam K Koch.

I år fyller Fatima Essaidi 22 år men det är svårt att tro när man ser hennes kalander. Där varvas möten med advisory board, egna föreläsningar, styrelseutbildning och poddinspelningar. Dessutom är hon snart civilingenjör.

För de allra flesta är en civilingenjörsutbildning så krävande att det varken finns tid eller energi till annat.

Fatima Essaidi har parallellt med studierna till civilingenjör i industriell ekonomi i Lund hunnit testa fler jobb, starta företag och gå helt andra kurser.

Drivet tror hon själv kommer från bakgrunden i en annan kultur men också för att hon är så nyfiken.

– Jag vill hela tiden lära mig nya saker och testa sådant som jag inte gjort tidigare. Att mina föräldrar kommer från Irak påverkar säkert också. Jag vill göra dem stolta över att jag tar vara på möjligheterna som finns i Sverige.

Kulturkrockar är ett ämne som Fatima gärna pratar om. Så gärna att hon föreläser för unga om hur det är att växa upp med två kulturer. Men att förklara hur det kan vara tycker hon är svårt utan konkreta exempel.

Hennes första minne av en kulturkrock är från när hon var 8 år och hämtade sin lillebror på förskolan. Det fick hon göra eftersom de bodde så nära.

Det var runt juletid och Fatima fick syn på en skål med en enda pepparkaka kvar. Förskoleläraren frågade om hon ville ha den. För Fatima fanns det bara ett svar. När hon sa nej tack stoppade förskoleläraren blixtsnabbt in kakan i sin egen mun.

– Då förstod jag att hon inte förstod mig. I den arabiska kulturen tackar man alltid nej första gången man blir erbjuden något att äta. Jag blev chockad att hon bara frågade en gång och att hon verkligen trodde att nej betydde nej.

Kontaktade vd:n och fick sommarjobb

Nyfikenheten har också fått Fatima att våga göra så mycket. Som att söka till startup-programmet Techship där hon under åtta veckar tillsammans med andra fick utveckla en idé till en prototyp och pitcha den inför hundratals personer. Fatimas grupp jobbade med en träningsapp med visuell tracking som skapar en träningsdagbok av bilder.

–  Jag sökte programmet för att lära mig hur man bygger bolag men jag lärde mig lika mycket om mig själv.  

Sommarjobbet förra året på Helsingborgsföretaget Nowaste Logistics fick hon genom att ta kontakt med vd:n via Linkedin. Och när sommaren var slut blev hon erbjuden att ingå i företagets advisory board tillsammans med en rad olika experter.

Startade en podd som ger råd till unga

En hel del tid lägger Fatima Essaidi också på podden 20 råd innan 20! som hon gör tillsammans med kompisen Bianca Thorén. Idén kom en dag när hon satt hemma och tentapluggade.

– Jag var lite rastlös och tankarna gled i väg. Plötsligt fick jag en vision om att jag skulle starta en podd där jag intervjuer kloka människor som kan ge unga sina bästa råd.

Det första avsnittet av podden 20 råd innan 20! sändes i mars 2023 och hittills har det blivit drygt 20 avsnitt. 20 nya avsnitt släpps under sommaren och hösten i år. Det är Bianca som gör research, tar fram frågor och Fatima som intervjuar.

Bland avsnitten som sänts finns intervjuer med personer som upplevt motgångar och framgångar i livet, entreprenörer, rekryterare, coacher, personliga tränare, en kvinnlig polis och många andra.

– Podden är för mig en hobby. Och om jag inte hade älskat mina sidosysslor så hade det aldrig gått ihop med studierna. Och jag är inte någon extraordinär person bara för att jag klarar av att ha flera bollar i luften

”Varför så få kvinnor i bolagsstyrelser?”

Våren 2025 tar Fatima Essaidi examen som civilingenjör men vad hon vill jobba med vet hon inte, mer än att strategifrågor lockar lite extra.

Den sista terminen kommer hon göra examensarbetet och för det har hon redan en plan.

– Jag har fått upp ögonen för styrelsearbete och i höst ska jag parallellt med studierna på LTH gå en styrelseutbildning på distans. De blir en start på exjobbet där jag vill ägna mig åt frågan varför det är så få kvinnor i bolagsstyrelser.

Tidigare under utbildningen tog Fatima chansen att praktisera åtta veckor på ett stort företag och det blev en ögonöppnare.

– Jag var på strategiavdelningen och där jobbade 24 medelålders och äldre vita män och en kvinna. Så kan det inte få vara. När företag arbetar med strategier för framtiden behöver alla vara representerade.

Fatima Essaidi

Ålder: 22 år
Bor: Helsingborg
Gör: Pluggar till civilingenjör i industriell ekonomi, just nu masterprogrammet affär och innovation. Driver podden 20 råd före s20!
Utmärkelser: Finalist i Stora Ingenjörspriset – Inkludering 2023 och i Microsofts ”Techtjej 2023”
När jag är ledig: Möter upp en vän på ett fik för en matchalatte. Bakar, läser böcker och löser sudoku. 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Student håller mobil under bordet och läser på den

83 Chalmers- och KTH-studenter stängdes av för fusk

Hur många ingenjörsstudenter som blev avstängda för fusk finns det inte samlad statistik för. Men på KTH blev 66 studenter avstängda och på Chalmers 17, varav en för att ha fuskat med hjälp av AI.
Fler artiklar