Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenUlrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer ”Märket är inget tak”

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer ”Märket är inget tak”

Ska industrin fortsätta att sätta lönemärket? Nej, säger sex LO-förbund. Ja, säger Ulrika Lindstrand ordförande för Sveriges Ingenjörer. Hon menar att den konkurrensutsatta industrin ska gå först men betonar att märket inte hindrar större löneökningar på arbetsmarknaden.

I 20 år har industrin slutit det första löneavtalet vid varje avtalsrörelse. Några fackförbund har på senare år blivit allt mer kritiska modellen. De hävdar att den begränsar möjligheten till större löneökningar på hemmamarknaden där efterfrågan på arbetskraft just nu är stor, exempelvis inom tjänstesektorn.

Vad är märket?

Ända sedan avtalsrörelsen 1998 har de första löneavtalen i varje avtalsrörelse slutits av fack och arbetsgivare inom industrin. Modellen regleras i Industriavtalet. Den nivå på löneökningar som parterna inom industrin enas om kallas märket. Kritikerna hävdar att märket  fungerar som ett tak för alla löneavtal på arbetsmarknaden.

 

Sex LO-förbund, de så kallade 6F-facken (Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko) har anlitat professor Lars Calmfors för att skissa på förslag till förändring av lönebildningen på central nivå. Grunden för 6F:s projekt är att försöka minska klyftorna mellan arbetare och tjänstemän, låg- och högavlönade och kvinnor och män.

I rapporten som presenterades i mitten av oktober föreslår Lars Calmfors tre modeller.

  1. Parterna inom industrin fortsätter att sätta lönemärket men att man mer än i dag tar hänsyn till förhållanden utanför industrin. I större utsträckning agerar man utifrån ett bredare samhällsintresse. Det kan kräva nya formuleringar i Industriavtalet.

2. Fler parter släpps in i Industriavtalet och tar ansvar för märket. Det här är en lösning som industrins parter själva har talat om och har nämnt andra internationellt konkurrensutsatta branscher.

3. Parter som är stora på hemmamarknaden, det vill säga inom tjänstesektorn, släpps in till förhandlingsbordet för att ge dem möjlighet att påverka avtalskraven.

Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer menar att dörren redan i dag står öppen för fler parter.

– Almega har sedan länge en inbjudan att ingå i industriavtalet, men har valt att stå utanför. Genom att Sveriges Ingenjörer finns på alla sektorer kan vi också ta hänsyn till dessa, men det är viktigt att framhålla att den internationellt konkurrensutsatta industrin går först – och där kan givetvis de parter som finns på den arenan delta, säger hon.

I rapporten beskriver Lars Calmfors beskriver märket som ett tak som förhindrar högre löneökningar på arbetsmarknaden men den bilden håller Ulrika Lindstrand inte med om.

– Märket är inget tak och Industriavtalet har aldrig hindrat relativa löneförändringar. I de senaste avtalsrörelserna har andra parter enats om riktade satsningar på olika grupper såsom lärare och undersköterskor, säger hon.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.