Nu är Ingenjörsfullmäktige 2018 igång

Ordförande Ulrika Lindstrand öppnade Sveriges Ingenjörers fullmäktige 2018.

Bättre löneutveckling och mer tid och resurser för kompetensutveckling. Det är två prioriterade områden som ordförande Ulrika Lindstrand valde att prata om när hon öppnade årets Ingenjörsfullmäktige.

På söndagen startade Sveriges Ingenjörers fullmäktige på Djurö utanför Stockholm. Valet till fullmäktige tidigare i år innebär att  38 procent av ledamöterna är nya. Dessutom består fullmäktige av 14 teknologer som är valda av teknologer. Läs mer om valresultatet här.

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, pratade i sitt öppningstal bland annat om viktiga områden som förbundet kommer att ha fortsatt fokus på nästa år. De är behovet av kompetensutveckling för ingenjörer, arbetsmiljön som präglas av stress men framför allt om ingenjörernas allt svagare löneutveckling.

– Det är hög tid att företagen börjar värdera ingenjörernas insatser. Det är deras deras prestationer ligger bakom de ekonomiska framgångarna och nu är det dags att ingenjörerna också får ta del av dem, sa Ulrika Lindstrand.

Fullmäktige fick också lyssna på förhandlingschefen Camilla Frankelius som berättade om förbundets nya lönestrategi. Den ska på sikt radera det växande lönegapet mellan ingenjörer och andra yrkesgrupper

Under söndagen presenterades också en budget för 2019 utan förslag på höjning av medlemsavgiften. Dessutom fick fullmäktige korta presentationer av alla som är nominerade till en plats i förbundsstyrelsen.

Under måndagen kommer samtliga 40 motioner att diskuteras i utskott som tar fram förslag till beslut. Dessutom ska och den arbetsgrupp som sedan ett år tillbaka arbetar med en demokratiutredning berätta om arbetet och arrangera workshops för att få synpunkter från ledamöterna i fullmäktige. Om ett år ska arbetsgruppen presentera förslag på hur förbundet ska styras i framtiden.

Alla beslut kommer att tas av fullmäktige under tisdagen då ledamöterna åter är samlade i plenum.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar