Nordiska ingenjörer har bidragit till riktlinjer kring AI och etik

Nordiska ingenjörer har tillsammans med studenter och företagsledare tagit fram riktlinjer för hur etiska frågor och AI bör hanteras av företag och rekommendationer för politiker. Foto: GettyImages.

Hur kan vi tillvarata möjligheterna med artificiell intelligens men undvika riskerna? Några svar finns i de riktlinjer och rekommendationer som ingenjörer, studenter och företagsledare från de nordiska länderna nyligen har enats om.

Artificiell intelligens, AI, innebär stora möjligheter men vem tar det etiska ansvaret för hur tekniken påverkar oss? Många pekar på behovet av tydligare riktlinjer på alla nivåer, framför allt hos företag men också på regeringsnivå. Det är bakgrunden till den workshop som ANE (Association for Nordic Engineers) arrangerade tillsammans med IT-universitetet i Köpenhamn i slutet av september.

Deltagarna delades upp i grupper om fyra som tillsammans diskuterade och formulerade svar på frågor som hade skickats ut innan. Gruppernas gemensamma uppfattningar kompletterades också med de individuella svar som varje deltagare fick lämna.

Françoise Petersen, IT-ingenjör från Sverige, är en av ingenjörerna som deltog i workshopen tillsammans med andra ingenjörer, studenter och företagsledare.

Françoise Petersen

– Den stora bredden på personer med olika erfarenheter var viktig för att få olika infallsvinklar på frågorna. Jag är överraskad över hur stor samsyn det fanns men blandningen av deltagare bidrag till att olika aspekter kring AI och etik kom upp på bordet. Många bidrog med exempel på problem som andra inte hade tänkt på.

Frågorna som deltagarna fick diskutera kretsade mer kring det etiska ansvaret för AI på företagsnivå än varje enskild individs ansvar. Françoise Petersen menar att det är viktigt att prata om AI och etik på organisatorisk nivå.

– System är ofta komplexa och varje enskild ingenjör som arbetar med teknikutveckling har sällan möjlighet att se helhetsbilden. Företagen anlitar ofta konsulter och ibland har konsulterna underkonsulter. Vem har då ansvaret? Det är viktigt att företagen har riktlinjer att följa och att checklistor finns på projektnivå, säger hon.

Resultaten från workshopen har nu sammanställts till tio riktlinjer för företag och fem rekommendationer till regeringar kring AI och etik. Några av dem kan uppfattas som ganska självklara men det tycker Françoise Petersen bara är en fördel.

– Målet är att de ska kännas självklara och lätta att ta till sig. Företagen behöver checklistor för att inte tappa bort ansvaret för AI och etik och politikerna behöver övergripande policys för att de etiska frågorna kring AI ska finns med i prioriteringar och politiska beslut.

Karin Virgin

Riktlinjer till företag om AI och etik

  1. Skapa forum för diskussioner om AI och etik som leds och stöttas av både arbetsplatser och samhället.
  2. Ta fram verktyg för etiska diskussioner, frågor och beslut om AI, under hela utvecklingsfasen och inte bara i början och slutet.
  3. Upprätta interna regler och checklistor för att hantera etiska frågor i AI-utveckling, exempelvis säkra att viktiga kontroller utförs av människor.
  4. Utveckla system för intern rapportering av risker och överträdelser med en tydlig åtgärdsplan.
  5. Upprätta interna program som ger anställda större förståelse för etik och utvecklar förmågan till etisk reflektion, debatt och identifierar fördomar.
  6. Ägna extra uppmärksamhet åt potentiella fördomar som kan ingå i systemutveckling, träningsdata och prestanda, särskilt sådana som kan påverka de mest utsatta.
  7. Utveckla en modell som tar ansvar för potentiella skador som orsakas av AI-system.
  8. Upprätta en intern etisk granskningsprocess som gör beslutsprocessen mer demokratisk genom att involvera fler interna aktörer.
  9. Arbeta för större insyn inte bara i beslut som rör design och utveckling av AI-system utan också av ansvaret i beslutsprocesserna.
  10. I ansträngningarna för att skapa större insyn, var uppmärksam på att insyn har sina egna fallgropar och begränsningar.

Rekommendationer till regeringar om AI och etik

  1. Det finns behov av att förankra diskussioner på politisk nivå och öka allmänhetens förståelse om AI. En lösning kan vara att skapa en plattform – en mötesplats med full insyn – där beslutsfattare, näringsliv, akademi, samhälle och experter som ingenjörer kan bidra med lösningar på etiska utmaningar med AI.
  2. Det råder brist på utbildning kring etiska ställningstaganden både på grundutbildningar och vidare under hela arbetslivet.
  3. Det är angeläget att utveckla en statlig process där individer och organisationer ska kunna anmäla AI-system som upplevs som potentiellt skadliga.
  4. Det finns behov av tydligare regelverk och lagstiftning som tydliggör ansvar och definierar ansvarsområden i frågor som rör AI.
  5. Ingenjörer behöver forum för att diskutera frågor kring AI och etik. För att driva sådana forum krävs finansiering och olika former av stöd.

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.