Semester till jul ingen rättighet

Julen ger tid för återhämtning. Se till att planera din julledighet i samförstånd med arbetsgivaren.

I år är det arbetstagarnas jul. Med några få semesterdagar kan du få ihop en lång sammanhängande ledighet. Men hur ser reglerna egentligen ut med ledighet kring jul? Och kan din arbetsgivare vägra att ge dig semester?

Jul, nyår och trettondagen. De röda dagarna kring julhelgerna innebär goda möjligheter att få ihop till en längre vintersemester. För många är detta också ett bra tillfälle att boka en efterlängtad resa till solen.

Men att kunna ta ut ledighet kring jul är ingen rättighet.

Fler artiklar om semester

…och vad som gäller hittar du här.

– Semesterlagen ger dig rätt till semester på sommaren. Du har rätt att ta ut fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli och augusti. Däremot finns inget speciellt som gäller för julen, säger Anders Brandt, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

För den som planerar att ta ut semester kring jul gäller det alltså att ansöka om ledighet hos arbetsgivaren i god tid innan jul. Eftersom arbetsgivaren kan säga nej bör man alltså inte boka och betala en resa innan semestern blivit beviljad.

– Det händer ibland att man av verksamhetsskäl vill dra tillbaka semester, vilket kan vara knepigt om man planerat att åka bort. Men om arbetsgivaren vill dra tillbaka den semester som du tidigare fått beviljad så har du rätt till ersättning för ekonomiska förluster, förklarar Anders Brandt.

Som arbetstagare riskerar du att bli uppsagd på grund av arbetsvägran om du tar ledigt ändå. Rådet är därför att alltid se till att få semestern skriftligt beviljad i god tid innan, om det senare skulle uppstå frågetecken kring om semestern var beviljad eller inte.

Normalt sett är det röda dagar som gäller som ledighet. Under julen är dock både julafton och nyårsafton undantagna och betraktas som helgdagar. Alla andra dagar är arbetsdagar, men det vanliga är att man på arbetsplatsen har kommit överens om hur man hanterar klämdagar och dagar före röd dag. Här kan det se väldigt olika ut och det är därför smart att kolla upp vad som gäller på just din arbetsplats.

Idén med semester är att få tid för återhämtning. I dagens uppkopplade arbetsliv är det dock vanligt att man kollar mejl och småjobbar även under ledigheten. Men det kan vara bra att veta att din arbetsgivare inte kan kräva av dig att du ska vara tillgänglig under din semester utan någon typ av ersättning. Samma sak om du måste avbryta din semester för att gå in i arbete.

– Många tar ansvar för sitt arbete och ser till att de är tillgängliga, men det är viktigt att också få återhämtning, annars riskerar man att gå in i väggen. Mitt råd är att ni pratar om detta på arbetsplatsen så att alla får chans att släppa jobbet när de är lediga, säger Anders Brandt.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar