Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSemester till jul ingen rättighet

Semester till jul ingen rättighet

I år är det arbetstagarnas jul. Med några få semesterdagar kan du få ihop en lång sammanhängande ledighet. Men hur ser reglerna egentligen ut med ledighet kring jul? Och kan din arbetsgivare vägra att ge dig semester?

Jul, nyår och trettondagen. De röda dagarna kring julhelgerna innebär goda möjligheter att få ihop till en längre vintersemester. För många är detta också ett bra tillfälle att boka en efterlängtad resa till solen.

Men att kunna ta ut ledighet kring jul är ingen rättighet.

Fler artiklar om semester

…och vad som gäller hittar du här.

– Semesterlagen ger dig rätt till semester på sommaren. Du har rätt att ta ut fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli och augusti. Däremot finns inget speciellt som gäller för julen, säger Anders Brandt, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

För den som planerar att ta ut semester kring jul gäller det alltså att ansöka om ledighet hos arbetsgivaren i god tid innan jul. Eftersom arbetsgivaren kan säga nej bör man alltså inte boka och betala en resa innan semestern blivit beviljad.

– Det händer ibland att man av verksamhetsskäl vill dra tillbaka semester, vilket kan vara knepigt om man planerat att åka bort. Men om arbetsgivaren vill dra tillbaka den semester som du tidigare fått beviljad så har du rätt till ersättning för ekonomiska förluster, förklarar Anders Brandt.

Som arbetstagare riskerar du att bli uppsagd på grund av arbetsvägran om du tar ledigt ändå. Rådet är därför att alltid se till att få semestern skriftligt beviljad i god tid innan, om det senare skulle uppstå frågetecken kring om semestern var beviljad eller inte.

Normalt sett är det röda dagar som gäller som ledighet. Under julen är dock både julafton och nyårsafton undantagna och betraktas som helgdagar. Alla andra dagar är arbetsdagar, men det vanliga är att man på arbetsplatsen har kommit överens om hur man hanterar klämdagar och dagar före röd dag. Här kan det se väldigt olika ut och det är därför smart att kolla upp vad som gäller på just din arbetsplats.

Idén med semester är att få tid för återhämtning. I dagens uppkopplade arbetsliv är det dock vanligt att man kollar mejl och småjobbar även under ledigheten. Men det kan vara bra att veta att din arbetsgivare inte kan kräva av dig att du ska vara tillgänglig under din semester utan någon typ av ersättning. Samma sak om du måste avbryta din semester för att gå in i arbete.

– Många tar ansvar för sitt arbete och ser till att de är tillgängliga, men det är viktigt att också få återhämtning, annars riskerar man att gå in i väggen. Mitt råd är att ni pratar om detta på arbetsplatsen så att alla får chans att släppa jobbet när de är lediga, säger Anders Brandt.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.