Vid årsskiftet började flera nya jobbrelaterade lagar och regler att gälla. Läs och se att du inte har missat något viktigt. Särskilt för dig som är företagare finns en hel del att känna till.
Karensavdrag istället för karensdag
Karensdagen slopas och ersätts istället med ett avdrag som motsvarar en femtedel av sjuklönen under en arbetsvecka. Förändringen har störst betydelse för den som har arbetstidsberäknad lön och som jobbar långa arbetspass vissa dagar men har kortare arbetstid andra dagar. Avdraget blir då lika stort oavsett vilken dag man är sjuk. Vad som gäller om du till exempel är arbetssökande eller företagare får du svar på här.
Nya regler för vård av sjukt barn
Från och med årsskiftet behöver föräldrar inte längre anmäla vab när barnet insjuknar. Istället ansöker man om vab när barnet är friskt och tillbaka på förskola/skola. Ansökan måste göras inom 90 dagar från den första vab-dagen. Läs mer här.
Ny brytpunkt för statlig skatt
Det blev Moderaternas och Kristdemokraternas budget som gäller under 2019. Det innebär bland annat att den nedre brytpunkten för statlig skatt höjs till 504 400 kronor, det vill säga vid en månadslön på ca 42 000 kronor. Tidigare låg brytpunkten på 40 600 kronor i månaden.
Sänkt bolagsskatt
Bolagsskatten sänks stegvis från 2019 till år 2021. Under 2019 är bolagsskatten 21,4 procent (den var 22 procent under 2018).
Arbetsgivardeklaration på individnivå
Från och med årsskiftet ska alla arbetsgivare redovisa löneutbetalningar och skatteavdrag per anställd varje månad genom så kallad arbetsgivardeklaration på individnivå, AGI. Den 1 juli 2018 infördes de nya reglerna för företag med 16 eller fler anställda inom branscher som ska föra personalliggare. Från och med januari 2019 gäller de nya reglerna alltså alla arbetsgivare.
Högre jobbskatteavdrag
Det nuvarande jobbskatteavdraget höjdes vid årsskiftet för dem som inte har fyllt 65 år. Avdraget ger upp till 210 kronor mer i månaden. Se här exakt hur stort avdraget blir för dig.
Utvidgat löneansvar i byggbranschen
En ny lag från årsskiftet innebär att byggnadsarbetare alltid kommer att få ut sin lön. Om den egna arbetsgivaren inte betalar kan huvudentreprenören i slutändan bli betalningsskyldig.