Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHar du koll på de nya lagarna?

Har du koll på de nya lagarna?

Vid årsskiftet började flera nya jobbrelaterade lagar och regler att gälla. Läs och se att du inte har missat något viktigt. Särskilt för dig som är företagare finns en hel del att känna till.

Karensavdrag istället för karensdag
Karensdagen slopas och ersätts istället med ett avdrag som motsvarar en femtedel av sjuklönen under en arbetsvecka. Förändringen har störst betydelse för den som har arbetstidsberäknad lön och som jobbar långa arbetspass vissa dagar men har kortare arbetstid andra dagar. Avdraget blir då lika stort oavsett vilken dag man är sjuk. Vad som gäller om du till exempel är arbetssökande eller företagare får du svar på här.

Nya regler för vård av sjukt barn
Från och med årsskiftet behöver föräldrar inte längre anmäla vab när barnet insjuknar. Istället ansöker man om vab när barnet är friskt och tillbaka på förskola/skola. Ansökan måste göras inom 90 dagar från den första vab-dagen. Läs mer här. 

Ny brytpunkt för statlig skatt
Det blev Moderaternas och Kristdemokraternas budget som gäller under 2019. Det innebär bland annat att den nedre brytpunkten för statlig skatt höjs till 504 400 kronor, det vill säga vid en månadslön på ca 42 000 kronor. Tidigare låg brytpunkten på 40 600 kronor i månaden.

Sänkt bolagsskatt
Bolagsskatten sänks stegvis från 2019 till år 2021. Under 2019 är bolagsskatten 21,4 procent (den var 22 procent under 2018).

Arbetsgivardeklaration på individnivå
Från och med årsskiftet ska alla arbetsgivare redovisa löneutbetalningar och skatteavdrag per anställd varje månad genom så kallad arbetsgivardeklaration på individnivå, AGI. Den 1 juli 2018 infördes de nya reglerna för företag med 16 eller fler anställda inom branscher som ska föra personalliggare. Från och med januari 2019 gäller de nya reglerna alltså alla arbetsgivare.

Högre jobbskatteavdrag
Det nuvarande jobbskatteavdraget höjdes vid årsskiftet för dem som inte har fyllt 65 år.  Avdraget ger upp till 210 kronor mer i månaden. Se här exakt hur stort avdraget blir för dig. 

Utvidgat löneansvar i byggbranschen
En ny lag från årsskiftet innebär att byggnadsarbetare alltid kommer att få ut sin lön. Om den egna arbetsgivaren inte betalar kan huvudentreprenören i slutändan bli betalningsskyldig.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.