Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjörer coachas om allt från kroppslukt till starka sidor

Ingenjörer coachas om allt från kroppslukt till starka sidor

Inom idrott kan en coach utmana och peppa människor att utvecklas. Och samma sak gäller i karriären. Genom frågor och att läsa mellan raderna kan coachen guida till väldigt skilda insikter – från kroppslukt till vad man passar att jobba med.

Carina Kindkvist är grundare av Coachhuset, där Sveriges Ingenjörer erbjuder coachning för sina medlemmar. Hon har träffat människor där det varit uppenbart direkt att det finns saker de behöver ändra.

– En kvinna pratade, pratade, pratade. Jag sa att hon måste börja lyssna och hon tog till sig det direkt. Hon fick ett jobb efter det första coachningssamtalet, efter att tidigare inte fått jobb hon sökt.

Coachning för medlemmar i Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer erbjuder coachning i samarbete med Coachhuset. Coacherna är kvalitetsgranskade och har sekretess. Det finns coacher på några orter, men vanligtvis sker coachningen per telefon eller internettelefoni.

Du får upp till tre kostnadsfria samtal med en coach (sistaårsstudenter får två). Om du väljer att träffa coachen på ett fysiskt möte får du två tillfällen.

Här finns mer information och anmälan. 

En annan person luktade illa, och hade aldrig fått feedback om det.

– För människor är fega och säger inget, kommenterar Carina Kindkvist.

Men för det mesta handlar coachning om bredare frågor för att nå dit man vill. Som medlem i Sveriges Ingenjörer fyller man i ett formulär innan coachningen om vad man vill coachas om. Svaren fördelar sig så här:

  • Den vanligaste anledningen för ingenjörer att gå på karriärcoachning är att de vill byta jobb – för att de inte trivs eller har fastnat i karriären.
  • Näst vanligast är att reda ut hur karriären ska se ut framöver.
  • Tredje vanligast är att ta reda på vad man vill och passar för.
  • Och på fjärde plats är att må bra och få balans i livet.

I formuläret får man också svara på vilken typ av coachning man vill ha.

Carina Kindkvist
Carina Kindkvist

– Då anger överlägset flest att de vill få hjälp att få struktur och reda ut tankar. Näst vanligast är att få en spark i baken, följt av att få kreativitet och inspiration. Det man anger minst är att man vill ha samtal som ger tid för eftertanke och ökat självförtroende, säger Carina Kindkvist.

En viktig grund i coachning är att det inte är rådgivning. Coachen svarar inte på frågor som ”Vad finns det för roller som passar för mig att söka jobb inom?”.

– Undrar man det så kan coachen hjälpa till att tänka utanför boxen. Kanske spånar ni fram olika roller tillsammans och så uppmuntras du till exempel att äta lunch med gamla kursare för att höra vad de haft för jobb och på vilka arbetsplatser.

Övningar mellan coachningstillfällena är vanligt inom coachning. Att kanske ringa tre gamla arbetsgivare och fråga om de kan vara referenser eller att be kollegor om feedback.

Coachen kan också läsa mellan raderna – vad man kanske menar fastän man inte säger det.

– Då kan man som coach fråga ”Jag hör att du …, stämmer det? Vill du prata om det?”.

Carina Kindkvist är själv inriktad på dem som vill ha hjälp att reda ut vad de vill och passar för. De får göra ett test som visar vilka talanger de har och det kan ge ledtrådar till allt från om man passar att jobba i grupp eller inte, med kunder eller inte, till vilken typ av ledning man behöver.

– Ett test som en ingenjör gjorde visade att han var snabb, älskar att lära och är en problemlösare. Han trivdes inte med sitt jobb och måste därifrån. Vi kom fram till att för att trivas så bör han jobba på en högpresterande arbetsplats. Han blir galen av långsamma människor som inte tar ansvar. Han bör inte jobba i team och inte ha en chef som talar om hur han ska göra, men som ändå ger feedback.

Carina Kindkvist konstaterar att det är vanligt att man inte känner sig själv.

– Man kan tänka att ”Jag har ju ett bra cv, varför får jag inget jobb?” – men världen ser inte ut så. Ett test kan ge en tydligare bild av vem man är och att känna sig själv gör att man kan få ett bättre jobb och trivas.

Genom att veta vad man passar på för typ av arbetsplats och med för typ av chef undviker man också att bara fly från ett jobb. I stället ökar chansen att hitta något där man kommer till sin rätt och kan växa.

En viktig del för att coachning ska ge något är att vara motiverad, öppen och avsätta tid och engagemang.

– För att coachning ska fungera gäller det att vara villig att titta utanför boxen. Att vara angelägen om att nå det resultat man sagt att man vill nå. Att lyssna på sig själv och släppa ytan. Även om samtalet leder in på en orealistisk väg så kan det öppna tanken och leda till annat som är jättebra.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.