Genombrott för distrikt Väst

Per Tore Eidsvik, ordförande för Sveriges Ingenjörer distrikt Väst.
Per Tore Eidsvik är ordförande för Sveriges Ingenjörer distrikt Väst.

Sveriges Ingenjörer i distrikt Väst har flyt. Antalet aktiviteter har dubblerats och alla i styrelsen valdes om på årsmötet nyligen. Nu väntar ett år med både studiebesök, ölprovning och kurser.  

Per Tore Eidsvik, ordförande för distrikt Väst. Hur går det för distriktet?

– I år har vi haft ett genombrott. Vi har dubbelt så mycket aktiviteter som tidigare och mycket energi i styrelsen. Vi har satt upp trivselregler att man gör det man sagt och tar inte på sig mer än man klarar.

Distrikt Väst

Styrelse:
Per Tore Eidsvik, ordförande (se artikel)
Susann Lindqvist, vice ordförande, COWI AB Göteborg
Göran Engström, sekreterare, Göteborg
Maria Guttman, kassör, Volvo Cars Göteborg
Tomas Blidberg, Göteborg
Madeleine Danell, teknolog Borås Högskola
Elisabeth Gårdbäck, Easy-Laser Mölndal
Jan Montin, Göteborg
Jonna Olsson, Västfastigheter Göteborg
Michael Palander, CEVT AB Göteborg
Naveen Raja, CEVT AB Göteborg
Ali Yaghoubvand, Arbetsförmedlingen Göteborg
Mats Överfjord, Henån Orust

Antal medlemmar i distriktet: 28 921
27 procent kvinnor, 73 procent män.

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:

  • Volvo Personvagnar AB Torslanda
  • Ericsson AB Göteborg
  • Chalmers tekniska högskola AB
  • Saab AB Surveillance Kallebäck
  • GKN Aerospace Sweden AB

För dem som inte vet vem du är: Vem är du?

– Jag är en norrman som är utbildad till civilingenjör i Sverige. Jag är stolt och glad att jobba med svensk industri som är världens bästa. Jag jobbar nu på Saab surveillance som systemingenjör och har tidigare jobbat på Ericsson.

Hur ser styrelsen ut förutom dig?

– Vi har en etnisk blandning – norrmän, Ali, norrlänningar och göteborgare. Och det är fem tjejer i styrelsen. Så det är en blandning både av kön, etnicitet och härkomst. Och vi har både de som jobbar statligt, inom industrin och konsulter.

Vad händer i distriktet under 2019?

– Förra året hade vi tre seminarier om pensioner. De blev fulltecknade på en kvart, så i år har vi fem stycken. Vi ska också ha studiebesök på Volvo och på Renova som jobbar med avfall – waste to energy – och ölprovning på något nystartat bryggeri. Och vi vill göra kurser i säkerhet för immateriell egendom. Hur man skyddar sin produkt. Jag jobbar ju i försvarsindustrin och där ser vi hur andra stater kopierar våra produkter.

Vilken aktivitet lockade flest under 2018?

– Det var Magnus Sundemos föreläsning om Volvo. Det är en viktig del av Göteborgs industri.

Vilka frågor är viktiga för medlemmarna hos er?

– Det är nog individuellt. Men Västlänken har engagerat många, både positivt och negativt, och kommer att göra det några år till. Vi hade en föreläsning om den när den skulle börja byggas. Där har politikerna misslyckats med att berätta vad den skulle göra för skillnad.

Vad tycker du är distriktens roll i förbundet?

– Att ha en social prägel och en teknisk prägel, med intressanta föreläsningar och träffar om teknik, ingenjörskonst och naturvetenskap. Jag skulle vilja att det var en samlingspunkt för att aktivera dem som vill aktiveras – och att få fram ingenjörernas viktiga roll i samhället.

Vad vill du hälsa till medlemmarna?

– Är det något du saknar som du vill ha – kom och hjälp oss att göra det! Vi gör det här för varandra. Det är ju så med frivillig verksamhet – man kan inte bara be om något utan alla behöver hjälpa till, och så stöttar och hjälper vi varandra. Vi brinner för ingenjörsyrket.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar