När ABB i december sålde Power Grids till japanska Hitachi skedde inga förhandlingar med facken. Nu pågår en tvisteförhandling mellan fackförbunden och ABB för brott mot medbestämmandelagen, arbetsmiljölagen och lagen om styrelserepresentation.
– Det är allvarligt att man inte har följt svensk lagstiftning, säger Mikael Blomqvist, ordförande för Akademikerföreningen.
Den 17 december 2018 kom nyheten om affären mellan ABB och Hitachi. Divisionen Power Grids, med ett uppskattat värde runt 100 miljarder kronor, såldes till Hitachi. Affären påverkar hälften av alla ABB-anställda i Sverige, 2 800 i Ludvika och omkring 900 i Västerås.
Först efter att pressmeddelandet skickats ut kallades facken till ett möte för information och möjlighet att ställa frågor. Affären hade heller inte berörts på bolagsstyrelsens möten, där fackförbunden har representanter.
– Det är allvarligt att företaget underlåtit att följa svensk lag
och det är inte första gången. Som fackförbund kan vi inte sitta med armarna i kors utan att agera, säger Mikael Blomqvist, ordförande för Akademikerföreningen.
De fem fackförbunden Sveriges Ingenjörer, Unionen, Ledarna, IF Metall och Pappers är nu inne i en tvisteförhandling med ABB för att företaget varken informerat fack eller bolagsstyrelse om försäljningen. Facken menar att arbetsgivaren har brutit mot paragraf 11 i medbestämmandelagen, arbetsmiljölagen och lagen om styrelserepresentation för privatanställda.
Enligt uppgifter i tidningen Dagens Industri har fackförbunden krävt ett skadestånd som motsvarar 1 procent av försäljningsbeloppet, det vill säga omkring 1 miljard kronor. Mikael Blomqvist vill dock inte kommentera skadeståndet eller förhandlingsläget just nu.
– Jag kan bara säga att vi har haft lokala förhandlingar. Vi är inte färdiga och förhandlingarna kommer att återupptas. I övrigt avstår jag från kommentarer eftersom fackliga förhandlingar pågår enligt gällande förhandlingsordning.
1 kommentar
Bra, på tiden att man från fackets sida kräver att svensk lag skall gälla i Sverige. Många, många gånger så kan storbolag med huvudkontor utanför Sverige helt strunta i Svensk lag utan konsekvenser. Facket är inte tillräckligt organiserade lokalt för att kunna stå emot när storbolag rundar lagen och folk kommer i kläm. Jag hoppas att vi får se mer av denna typ av konfrontation av SI, bra jobbat!