Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtABB rundade facken – krävs på skadestånd

ABB rundade facken – krävs på skadestånd

När ABB i december sålde Power Grids till japanska Hitachi skedde inga förhandlingar med facken. Nu pågår en tvisteförhandling mellan fackförbunden och ABB för brott mot medbestämmandelagen, arbetsmiljölagen och lagen om styrelserepresentation.  
– Det är allvarligt att man inte har följt svensk lagstiftning, säger Mikael Blomqvist, ordförande för Akademikerföreningen.

Den 17 december 2018 kom nyheten om affären mellan ABB och Hitachi. Divisionen Power Grids, med ett uppskattat värde runt 100 miljarder kronor, såldes till Hitachi. Affären påverkar hälften av alla ABB-anställda i Sverige, 2 800 i Ludvika och omkring 900 i Västerås.

Först efter att pressmeddelandet skickats ut kallades facken till ett möte för information och möjlighet att ställa frågor. Affären hade heller inte berörts på bolagsstyrelsens möten, där fackförbunden har representanter.

Mikael Blomqvist, ABB
Mikael Blomqvist, ABB

– Det är allvarligt att företaget underlåtit att följa svensk lag och det är inte första gången. Som fackförbund kan vi inte sitta med armarna i kors utan att agera, säger Mikael Blomqvist, ordförande för Akademikerföreningen.

De fem fackförbunden Sveriges Ingenjörer, Unionen, Ledarna, IF Metall och Pappers är nu inne i en tvisteförhandling med ABB för att företaget varken informerat fack eller bolagsstyrelse om försäljningen. Facken menar att arbetsgivaren har brutit mot paragraf 11 i medbestämmandelagen, arbetsmiljölagen och lagen om styrelserepresentation för privatanställda.

Enligt uppgifter i tidningen Dagens Industri har fackförbunden krävt ett skadestånd som motsvarar 1 procent av försäljningsbeloppet, det vill säga omkring 1 miljard kronor. Mikael Blomqvist vill dock inte kommentera skadeståndet eller förhandlingsläget just nu.

– Jag kan bara säga att vi har haft lokala förhandlingar. Vi är inte färdiga och förhandlingarna kommer att återupptas. I övrigt avstår jag från kommentarer eftersom fackliga förhandlingar pågår enligt gällande förhandlingsordning.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

  1. Bra, på tiden att man från fackets sida kräver att svensk lag skall gälla i Sverige. Många, många gånger så kan storbolag med huvudkontor utanför Sverige helt strunta i Svensk lag utan konsekvenser. Facket är inte tillräckligt organiserade lokalt för att kunna stå emot när storbolag rundar lagen och folk kommer i kläm. Jag hoppas att vi får se mer av denna typ av konfrontation av SI, bra jobbat!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.