Distrikt Jönköping gillar att besöka teknikföretag

Delar av styrelsen för Sveriges Ingenjörer i distrikt Jönköping: Markus Strandberg, Jacques Hérard, ordförande Mikael Lundqvist och Carlos Trischler.
Delar av styrelsen för Sveriges Ingenjörer i distrikt Jönköping: Markus Strandberg, Jacques Hérard, ordförande Mikael Lundqvist och Carlos Trischler. Foto: Kari Waldenström, Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer i distrikt Jönköping har haft årsmöte och valde om både styrelse och ordförande. Nu väntar ett år med bland annat företagsbesök. ”Vi vill vara ett nätverk för ingenjörer”, säger ordförande Mikael Lundqvist.

Mikael Lundqvist, du har blivit omvald som ordförande i distriktet. Hur känns det?

– Det känns bra. Jag tycker att vi har fått lite ny vind i verksamheten det senaste året. Jag har känt att det finns ett behov att fylla. Engagerade medlemmar som vill driva frågor.

För dem som inte känner dig: vem är du?

– Jag jobbar på Saab Avionics sedan år 2000. Jag är programmerare och jobbar nu med administration, budget och förvaltning inom programvaror. Jag har också varit ordförande för Akademikerföreningen på Avionics sedan 2000 och har suttit i distriktsstyrelsen för Sveriges Ingenjörer sedan 2008, nu som ordförande för andra året. Jag är en föreningsmänniska.

Distrikt Jönköping

Styrelse:
Mikael Lundqvist, ordförande (se artikel)
Jacques Hérard, pensionär
Lars Ljungberg, Saab Avionics Systems
Markus Strandberg, Husqvarna
Ulf Gotthardsson, RISE SWECAST
Carlos Trischler, Stadsbyggnadskontoret Jönköpings kommun
Sara Hallgren, mellan två anställningar

Antal medlemmar i distriktet: 2 452
22 procent kvinnor, 78 procent män.

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:

  • Husqvarna AB, Huskvarna
  • Saab AB Huskvarna, Stenholmsfabriken
  • Kapsch TrafficCom AB
  • Saab AB Avionics Huskvarna
  • Egen företagare

Hur är läget med distriktsstyrelsen?

– Vi har ledamöter som varit med ett tag och är stabila, men det skulle inte skada att vara några fler i styrelsen så att vi får mer bredd. Vi har haft ett initiativ det senaste året att nå ut till de lokala styrelserna för Sveriges Ingenjörer i företagen, men det har inte varit så mycket gensvar.

Vad skulle du vilja skicka för hälsning till medlemmarna?

– Jag skulle vilja visa att vi finns! Kom på våra träffar eller engagera er i frågor vi driver.

Vad händer i distriktet under 2019?

– Vi fortsätter med företagsbesök – det är vår stora aktivitet. Att vara ett nätverk för ingenjörer. Och så kommer vi att ha några föreläsningar, värva studenter på studentmässan Karriärum på högskolan och dela ut stipendier till studenter. Vi har också ett samarbete på gång med Teknikcollege (som certifierar tekniska gymnasieutbildningar för att upprätthålla kvaliteten).

Vilken aktivitet lockade flest det senaste året?

– Det som lockat flest är vårt besök nu i år på Husqvarna. Det är en väldigt attraktiv arbetsgivare. Då blev det fullt, 30 personer. Men en annan sak förra året var att vi hade en paneldebatt med politiker inför valet. Det var bra att vi fick den kontakten med politiker och fick en del med oss.

Vad tycker du är distriktets roll?

– Att vara ett nätverk för ingenjörer. Ett sätt att se olika arbetsplatser. Medlemmar som kommer när vi gör företagsbesök är väldigt intresserade. En del söker en ny karriär eller vill ha samarbeten med andra företag.

– Vi jobbar också för förutsättningarna för ingenjörskåren – vi är på politiker och beslutsfattare om kollektivtrafiken, infrastruktur för att ta sig till och från jobbet, utbildning, barnomsorg – att det här ska vara en attraktiv plats att flytta till.

– Sedan har Jönköping inte varit ett utbildningssäte för ingenjörer så länge, knappt 30 år, och jag tycker att distriktet fungerar som ett sätt att vara en gemenskap för ingenjörer, att bygga den traditionen. JTH jobbar också för att bygga en sådan tradition och vi är en del av det. Att få unga härifrån att studera här i stället för att söka sig till andra lärosäten. Jag har haft kontakt med JTH senast idag och de kommer att arbeta för ett gemensamt tekniskt centrum i Jönköping där industrin, högskolan, yrkeshögskolan, Teknikcollege, Upptech för ungdomar och andra aktörer kan komma att samlas. Sveriges Ingenjörer distrikt Jönköpings län kommer att stå bakom initiativet.

Vilka frågor är viktiga för medlemmarna hos er?

– Det finns ett intresse för att besöka teknikföretag. Jämställdhet är också en fråga. Vi har en låg andel kvinnor bland ingenjörer i länet och det är viktigt att få balans. För att få folk att trivas är det viktigt att det finns kvinnliga ingenjörer och chefer.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar