Högre andel manliga högskolestudenter får varningar

Plagiat, fusklappar eller otillåtna hjälpmedel är de vanligaste orsakerna till varningar och avstängningar på svenska lärosäten.

Påslagna mobiltelefoner, plagiat och fusk. Det är några av de vanliga orsakerna till att studenter blir föremål för disciplinära åtgärder. Trots att det är fler kvinnor som läser på universitet och högskolor så är det förhållandevis fler män som straffas.

På svenska universitet och högskolor är det en övervikt av kvinnliga studenter, cirka 60 procent är kvinnor. Men det är procentuellt fler män som blir föremål för disciplinära åtgärder.

För att ta reda på om kvinnor och män bedöms på ett likvärdigt sätt har Universitetskanslerämbetet, UKÄ, skickat en enkät till tio utvalda lärosäten som uppmanats att titta närmre på om de ser någon skillnad mellan hur kvinnor och män bedöms.

Pontus Kyrk, verksjurist på UKÄ.

– Vi ser att mönstret är detsamma som i tidigare studier, cirka 60 procent av de som blir varnade är män. Men vi kan inte dra några säkra slutsatser av vad detta beror på eftersom underlaget är så litet, säger Pontus Kyrk, verksjurist på UKÄ.

Det är dock några saker som sticker ut i rapporten som kan ge en del av förklaringen. Umeå universitet har en stor del ärenden som gäller ”störande av undervisningen”. Av dessa är den övervägande delen män. Så här kommenterar universitetet resultaten:

Tre vanligaste fusken

  1. Plagiat
  2. Fusklappar eller otillåtna hjälpmedel
  3. Otillåtet samarbete

”Män från utbildningar inom naturvetenskap och teknik utgör den klart största gruppen, vilket kan anses ironiskt då dessa studenter (visserligen oavsett kön) torde kunna ha bäst förutsättningar att förstå hur man gör för att stänga av en mobiltelefon ordentligt. Någon annan skillnad mellan kvinnor och män än den ovan redovisade har inte kunnat noteras vid Umeå universitet.”

Även Luleå tekniska universitet har lagt märke till samma fenomen. Samtliga varningar avsåg brytande av universitetets ordningsregler då studenterna haft sina avstängda mobiltelefoner i byxfickan istället för på anvisad plats. Samtliga ärenden avsåg män.

”Om fenomenet – rent spekulativt – kan förklaras av att män i större utsträckning förvarar sina mobiltelefoner i byx- eller jackficka eller om det finns någon annan förklaring till att det inte kommer in några anmälningar mot kvinnor gällande brytande av ordningsregler av detta slag, och som i regel resulterar i en varning, har universitetet i dagsläget inte någon uppfattning om.”

Resultat från studien

Av de studenter som blev varnade var 40 procent kvinnor och 60 procent män. Av de studenter som blev avstängda var 53 procent kvinnor och 47 procent män. Ser man till det totala antalet disciplinära åtgärder var könsfördelningen exakt lika med 245 kvinnor och 245 män.

Läs mer: Disciplinärenden – kvinnor och män

På KTH har däremot ingen varning för påslagen mobiltelefon delats ut. Deras statistik för disciplinåtgärder speglar också andelen kvinnor och män som är helårsstudenter på KTH.

UKÄ föreslår nu att lärosätena på eget initiativ granskar och följer upp frågorna för att säkerställa att kvinnor och män bedöms på ett likvärdigt sätt.

– Det är viktigt att lärosätena följer upp sin statistik och håller ögonen på att män och kvinnor bedöms på samma sätt för samma förseelse. Lika fall ska behandlas lika, säger Pontus Kyrk.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar