Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivUppsalahem prisas för jämställd upphandling

Uppsalahem prisas för jämställd upphandling

Årets vinnare av det nyinstiftade priset Jämställdhetsbygget är Uppsalahem som bland annat arbetar med jämställd upphandling. ”Vi hoppas att vi kan inspirera fler att satsa på ett strategiskt jämställdhetsarbete, det är inte så svårt”, säger Beatrice Nordling, verksamhetsutvecklare på Uppsalahem.

Beatrice Nordling, Uppsalahem.

Vad innebär jämställd upphandling, Beatrice Nordling?

– Vi upphandlar för 1 miljard kronor varje år och vi vill kunna använda vår ekonomiska tyngd för att påverka andra. I varje upphandling har vi numera en checklista med skall-krav som vi vill att våra leverantörer uppfyller. De bygger på de lagkrav som finns, men vi vet att det är många som ännu inte hunnit med att uppfylla alla krav. Till exempel frågar vi efter hur de arbetar för lika lön för lika arbete och hur de aktivt arbetar för ett jämställt uttag av föräldraförsäkring. För oss handlar det inte om att stänga ute, utan om att tillsammans med våra leverantörer och entreprenörer bli bättre på jämställdhet.

Vad betyder det för er att få den här utmärkelsen?

– Det är verkligen superkul. Det vi gör är bra och viktigt och det är extra roligt att vårt arbete nu uppmärksammas på nationell nivå i branschen. Vi hoppas att vi kan inspirera och att detta kan ge ringar på vattnet. För oss på Uppsalahem är det också en uppmuntran som ger oss ny kraft i arbetet.

På vilket sätt arbetar ni med frågorna internt?

Jämställdhetsbygget

I samband med Årets Bygge-galan tidigare i veckan delade Sveriges Byggindustrier ut ett helt nytt pris, Jämställdhetsbygget. Tanken är att det ska inspirera aktörer inom byggbranschen att aktivt arbeta för ökad jämställdhet. Årets vinnare, Uppsalahem, uppmärksammas bland annat för att de sedan 2018 infört jämställdhet som ett krav på alla leverantörer och entreprenörer vid en upphandling.  

– Vi har många ingenjörer som jobbar hos oss, allt från byggnadsingenjörer och lantmätare till ingenjörer inom energi. Vi arbetar hårt med att rekrytera jämställt och inom dessa grupper har det gett resultat, det är ungefär lika många kvinnor och män inom dessa yrken. I andra grupper är det dock mer klassiskt könssegregerat, till exempel inom hantverksyrken och administration. Vi har gjort en hel del företagsövergripande insatser när det gäller exempelvis inkluderande kommunikation där vi diskuterat jargong, bemötande och attityder. Men framför allt vill vi att jämställdhet och mångfald ska vara självklart och integrerat i allt vi gör, när vi möter våra kunder, i vår externa kommunikation eller när vi planerar för ett nytt bostadsområde.

Vad har varit viktigast för er i arbetet med att för att lyfta jämställdhetsarbetet?

– Det absolut viktigaste är att se jämställdhetsarbetet som en strategisk affärsfråga. Det handlar inte om goodwill, ett strategiskt jämställdhetsarbete höjer kvaliteten i hela verksamheten. Jämställdhetsarbetet är viktigt för att möta alla våra kunder på ett likvärdigt sätt, det är viktigt för att vara en attraktiv arbetsgivare och vi vet också att en jämställd organisation är mer kreativ och når bättre resultat. Det är en lönsamhetsfråga.

Vilka är dina bästa råd till andra?

– Det viktigaste tipset är att börja, det är inte så svårt. Utgå från er verksamhet, var har ni störst möjlighet att påverka, var ger det störst effekt? Tänk inte på jämställdhet som ett separat projekt utan jobba strategiskt så att det genomsyrar allt ni gör och inte är beroende av några enstaka eldsjälar. Jag tror också att det krävs en vilja i organisationen, inte minst från ledningen, men också en vilja och nyfikenhet från alla att hela tiden utforska området och bli bättre.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.