Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSveriges Ingenjörer näst bäst i ny undersökning

Sveriges Ingenjörer näst bäst i ny undersökning

Av de svenskar som känner till Sveriges Ingenjörer är det 18 procentenheter fler som har ett positivt än ett negativt intryck av förbundet. Den siffran placerar Sveriges Ingenjörer på näst bästa plats av 25 fackförbund i en undersökning som Yougov gjort.

3 135 personer har ingått i Yougovs panelundersökning (dit deltagarna anmäler sig frivilligt). De har fått svara på vilka fackförbund de känner till. Och för de fackförbunden har de fått svara på om de har ett positivt, neutralt eller negativt intryck att förbundet.

Och av de förbund som minst 20 procent känner till har alltså Sveriges Ingenjörer den näst högsta nettoövervikten för de positiva – 18 procentenheter. Bara en procentenhet efter ettan Unionen.

– Det känns jätteroligt. Förhoppningsvis kan det tolkas som att de ser vår organisation som faktabaserad och att vi öppet och ärligt driver våra medlemmars intressen, säger Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand.

Känner du igen dig i att människor har en positiv bild av förbundet?

– Jag kan konstatera att vi fortfarande har ett utvecklingsarbete vad gäller synligheten. Men de som har lagt märke till det vi gör har ofta en positiv bild. Att vi driver viktiga frågor, både fackliga och professionsfrågor.

Ulrika Lindstrand nämner till exempel frågor om kompetensutveckling, om vikten av vad ingenjörer bidrar med och att det ska synas i form av lön, och att man driver på för att kvaliteten i ingenjörsutbildningarna ska hållas uppe.

I undersökningen är det ganska få som säger att de känner till Sveriges Ingenjörer, 660 av de 3 150. Hur ser du på det?

– Ser man i stort så har vi 153 000 medlemmar och det är lite i förhållande till hur många som bor i Sverige. Vi syns ju i sociala medier, men där kan det vara svårt att nå ut till andra grupper. Att oftare komma ut med debattartiklar och andra inlägg är något vi jobbar mot. Vi försöker att synas lokalt men det vore definitivt önskvärt att våra medlemmar i högre grad medverkade i regional media, exempelvis som experter. Det behöver vi tittar på hur vi kan förverkliga.

Karin Thorsell

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.