Nya lokaler blev ett lyft för arbetsmiljön

– Vi har fått en fysiskt bättre arbetsmiljö, men jag upplever också att vi har fått gladare och mer nöjda medarbetare, säger Sara Azhmi som tycker att det har varit en styrka att driva frågan både ur ett verksamhetsperspektiv och från fackligt håll.

Ortopedteknik på sjukhuset i Karlskrona har under många år kämpat för en bättre arbetsmiljö. Håll koll på nya lagkrav, ta fram konsekvensbeskrivningar och hitta sätt att samarbeta för att nå de gemensamma målen. Det är deras tips för att nå förändring.

Ortopedteknik på Blekingesjukhuset Karlskrona tillverkar och utprovar individuellt anpassade proteser och ortoser. I verkstaden är det fullt arbete, maskiner surrar, det bankas och putsas. I andra rum pågår laminering och vacuumformning. Patienter kommer dit för att prova ut sina hjälpmedel och idag finns det även ett speciellt rum för gånganalys. Sedan i höstas befinner de sig i helt nya lokaler, något som inneburit ett rejält lyft för arbetsmiljön.

Ortopedteknik tillverkar och utprovar proteser och ortoser.

– Med facit i hand är vi väldigt nöjda, berättar avdelningschef Sara Azhmi som är legitimerad ortopedingenjör i grunden.

De 30 år gamla lokalerna som ortopedteknik befann sig i tidigare hade stora brister. Verkstaden var liten och ljudvolymen hög, flera arbetade i samma rum och blandad tillverkning förekom i många rum. Det fanns brister i ventilationen, utsuget från maskinerna fungerade inte optimalt. Dessutom var de trångbodda. De kunde inte anpassa och utveckla lokalerna enligt nya regler för arbetsmiljö och undersökningsrummen där de skulle möta patienterna var för få.

– Ibland var vi tvungna att ta samtal med patienterna i korridorerna, minns Sara Azhmi.

Även om bristerna var uppenbara har det varit många år av påtryckningar för att få till en förändring. Att lokalerna behövde åtgärdas var tydligt, men det skulle vägas mot andra prioriteringar inom dåvarande Landstinget Blekinge. När det till slut blev bestämt att entrebyggnaden på sjukhuset i Karlskrona skulle byggas ut på höjden blev det också beslutat att ortopedteknik skulle få helt nya lokaler på plan 5.

Numera finns ett speciellt rum för gånganalys.

Flytten till de nya lokalerna har inneburit en fördubblad lokalyta, från 640 till 1200 kvadratmeter, och stora möjligheter att utforma dem efter verksamhetens behov.

– Vi insåg tidigt att det var viktigt att vi fick vara delaktiga i projektet. Vi har därför sett till att få vara med i hela processen och beskriva våra behov och önskemål.

Tips: Så ökar du trycket för förändring

  1. Uppdatera kunskaperna. Ta reda på vad som gäller, finns det nya lagkrav eller andra regler som påverkar verksamheten?
  2. Synliggör konsekvenserna. Ta fram olika scenarier och konsekvensbeskrivningar, det ger tyngd till era argument.
  3. Samarbeta. Hitta sätt att samarbeta och driva frågan från flera håll, både fackligt och via cheferna.
  4. Engagera. Se till att så många som möjligt blir delaktiga i arbetet. Dra nytta av eldsjälarna som vill ha en förändring.

Planlösningen utgår från flödet i verksamheten och medarbetarna har fått vara med och tillsammans med arkitekten  rita var undersökningsrum, maskinrum och produktionsrum ska vara placerade samt hur stora rummen bör vara. De har även arbetat med rumsbeskrivningar där ortopedtekniks ingenjörer och tekniker i detalj gått igenom med projektledaren vad de gör i olika moment, vilka behov av utrustning de har och de säkerhetskrav som gäller.

– Vi har fått en fysiskt bättre arbetsmiljö där lokalerna är bättre anpassade för vår verksamhet. Men jag upplever också att vi har fått gladare och mer nöjda medarbetare. Det är roligt att jobba i de nya lokalerna och nu har vi dessutom yta för att kunna växa ytterligare.

Sara Azhmi berättar att det har varit värdefullt att kunna driva frågan från flera håll, både ur ett verksamhetsperspektiv och från fackligt håll.

– Dels hade vi ju rena lagkrav som vi inte kunde uppfylla i de gamla lokalerna, men det var också värdefullt att ta fram konsekvensbeskrivningar och visa på effekterna av den bristfälliga arbetsmiljön. Det gav oss bra tyngd till våra argument, säger Sara Azhmi.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar