Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNya lokaler blev ett lyft för arbetsmiljön

Nya lokaler blev ett lyft för arbetsmiljön

Ortopedteknik på sjukhuset i Karlskrona har under många år kämpat för en bättre arbetsmiljö. Håll koll på nya lagkrav, ta fram konsekvensbeskrivningar och hitta sätt att samarbeta för att nå de gemensamma målen. Det är deras tips för att nå förändring.

Ortopedteknik på Blekingesjukhuset Karlskrona tillverkar och utprovar individuellt anpassade proteser och ortoser. I verkstaden är det fullt arbete, maskiner surrar, det bankas och putsas. I andra rum pågår laminering och vacuumformning. Patienter kommer dit för att prova ut sina hjälpmedel och idag finns det även ett speciellt rum för gånganalys. Sedan i höstas befinner de sig i helt nya lokaler, något som inneburit ett rejält lyft för arbetsmiljön.

Ortopedteknik tillverkar och utprovar proteser och ortoser.

– Med facit i hand är vi väldigt nöjda, berättar avdelningschef Sara Azhmi som är legitimerad ortopedingenjör i grunden.

De 30 år gamla lokalerna som ortopedteknik befann sig i tidigare hade stora brister. Verkstaden var liten och ljudvolymen hög, flera arbetade i samma rum och blandad tillverkning förekom i många rum. Det fanns brister i ventilationen, utsuget från maskinerna fungerade inte optimalt. Dessutom var de trångbodda. De kunde inte anpassa och utveckla lokalerna enligt nya regler för arbetsmiljö och undersökningsrummen där de skulle möta patienterna var för få.

– Ibland var vi tvungna att ta samtal med patienterna i korridorerna, minns Sara Azhmi.

Även om bristerna var uppenbara har det varit många år av påtryckningar för att få till en förändring. Att lokalerna behövde åtgärdas var tydligt, men det skulle vägas mot andra prioriteringar inom dåvarande Landstinget Blekinge. När det till slut blev bestämt att entrebyggnaden på sjukhuset i Karlskrona skulle byggas ut på höjden blev det också beslutat att ortopedteknik skulle få helt nya lokaler på plan 5.

Numera finns ett speciellt rum för gånganalys.

Flytten till de nya lokalerna har inneburit en fördubblad lokalyta, från 640 till 1200 kvadratmeter, och stora möjligheter att utforma dem efter verksamhetens behov.

– Vi insåg tidigt att det var viktigt att vi fick vara delaktiga i projektet. Vi har därför sett till att få vara med i hela processen och beskriva våra behov och önskemål.

Tips: Så ökar du trycket för förändring

  1. Uppdatera kunskaperna. Ta reda på vad som gäller, finns det nya lagkrav eller andra regler som påverkar verksamheten?
  2. Synliggör konsekvenserna. Ta fram olika scenarier och konsekvensbeskrivningar, det ger tyngd till era argument.
  3. Samarbeta. Hitta sätt att samarbeta och driva frågan från flera håll, både fackligt och via cheferna.
  4. Engagera. Se till att så många som möjligt blir delaktiga i arbetet. Dra nytta av eldsjälarna som vill ha en förändring.

Planlösningen utgår från flödet i verksamheten och medarbetarna har fått vara med och tillsammans med arkitekten  rita var undersökningsrum, maskinrum och produktionsrum ska vara placerade samt hur stora rummen bör vara. De har även arbetat med rumsbeskrivningar där ortopedtekniks ingenjörer och tekniker i detalj gått igenom med projektledaren vad de gör i olika moment, vilka behov av utrustning de har och de säkerhetskrav som gäller.

– Vi har fått en fysiskt bättre arbetsmiljö där lokalerna är bättre anpassade för vår verksamhet. Men jag upplever också att vi har fått gladare och mer nöjda medarbetare. Det är roligt att jobba i de nya lokalerna och nu har vi dessutom yta för att kunna växa ytterligare.

Sara Azhmi berättar att det har varit värdefullt att kunna driva frågan från flera håll, både ur ett verksamhetsperspektiv och från fackligt håll.

– Dels hade vi ju rena lagkrav som vi inte kunde uppfylla i de gamla lokalerna, men det var också värdefullt att ta fram konsekvensbeskrivningar och visa på effekterna av den bristfälliga arbetsmiljön. Det gav oss bra tyngd till våra argument, säger Sara Azhmi.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.