Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNya lokaler blev ett lyft för arbetsmiljön

Nya lokaler blev ett lyft för arbetsmiljön

Ortopedteknik på sjukhuset i Karlskrona har under många år kämpat för en bättre arbetsmiljö. Håll koll på nya lagkrav, ta fram konsekvensbeskrivningar och hitta sätt att samarbeta för att nå de gemensamma målen. Det är deras tips för att nå förändring.

Ortopedteknik på Blekingesjukhuset Karlskrona tillverkar och utprovar individuellt anpassade proteser och ortoser. I verkstaden är det fullt arbete, maskiner surrar, det bankas och putsas. I andra rum pågår laminering och vacuumformning. Patienter kommer dit för att prova ut sina hjälpmedel och idag finns det även ett speciellt rum för gånganalys. Sedan i höstas befinner de sig i helt nya lokaler, något som inneburit ett rejält lyft för arbetsmiljön.

Ortopedteknik tillverkar och utprovar proteser och ortoser.

– Med facit i hand är vi väldigt nöjda, berättar avdelningschef Sara Azhmi som är legitimerad ortopedingenjör i grunden.

De 30 år gamla lokalerna som ortopedteknik befann sig i tidigare hade stora brister. Verkstaden var liten och ljudvolymen hög, flera arbetade i samma rum och blandad tillverkning förekom i många rum. Det fanns brister i ventilationen, utsuget från maskinerna fungerade inte optimalt. Dessutom var de trångbodda. De kunde inte anpassa och utveckla lokalerna enligt nya regler för arbetsmiljö och undersökningsrummen där de skulle möta patienterna var för få.

– Ibland var vi tvungna att ta samtal med patienterna i korridorerna, minns Sara Azhmi.

Även om bristerna var uppenbara har det varit många år av påtryckningar för att få till en förändring. Att lokalerna behövde åtgärdas var tydligt, men det skulle vägas mot andra prioriteringar inom dåvarande Landstinget Blekinge. När det till slut blev bestämt att entrebyggnaden på sjukhuset i Karlskrona skulle byggas ut på höjden blev det också beslutat att ortopedteknik skulle få helt nya lokaler på plan 5.

Numera finns ett speciellt rum för gånganalys.

Flytten till de nya lokalerna har inneburit en fördubblad lokalyta, från 640 till 1200 kvadratmeter, och stora möjligheter att utforma dem efter verksamhetens behov.

– Vi insåg tidigt att det var viktigt att vi fick vara delaktiga i projektet. Vi har därför sett till att få vara med i hela processen och beskriva våra behov och önskemål.

Tips: Så ökar du trycket för förändring

  1. Uppdatera kunskaperna. Ta reda på vad som gäller, finns det nya lagkrav eller andra regler som påverkar verksamheten?
  2. Synliggör konsekvenserna. Ta fram olika scenarier och konsekvensbeskrivningar, det ger tyngd till era argument.
  3. Samarbeta. Hitta sätt att samarbeta och driva frågan från flera håll, både fackligt och via cheferna.
  4. Engagera. Se till att så många som möjligt blir delaktiga i arbetet. Dra nytta av eldsjälarna som vill ha en förändring.

Planlösningen utgår från flödet i verksamheten och medarbetarna har fått vara med och tillsammans med arkitekten  rita var undersökningsrum, maskinrum och produktionsrum ska vara placerade samt hur stora rummen bör vara. De har även arbetat med rumsbeskrivningar där ortopedtekniks ingenjörer och tekniker i detalj gått igenom med projektledaren vad de gör i olika moment, vilka behov av utrustning de har och de säkerhetskrav som gäller.

– Vi har fått en fysiskt bättre arbetsmiljö där lokalerna är bättre anpassade för vår verksamhet. Men jag upplever också att vi har fått gladare och mer nöjda medarbetare. Det är roligt att jobba i de nya lokalerna och nu har vi dessutom yta för att kunna växa ytterligare.

Sara Azhmi berättar att det har varit värdefullt att kunna driva frågan från flera håll, både ur ett verksamhetsperspektiv och från fackligt håll.

– Dels hade vi ju rena lagkrav som vi inte kunde uppfylla i de gamla lokalerna, men det var också värdefullt att ta fram konsekvensbeskrivningar och visa på effekterna av den bristfälliga arbetsmiljön. Det gav oss bra tyngd till våra argument, säger Sara Azhmi.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

0
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?