För ett år sedan sändes det första avsnittet av Ingenjörspodden och programledaren Jenny Rosenbaum har många idéer inför nästa säsong. Fler externa gäster i studion och möjligtvis någon livesändning, kan lyssnarna se fram emot.
När Jenny Rosenbaum började som ombudsman på Sveriges Ingenjörer hösten 2017 kom hon från ett liknande uppdrag på organisationen Företagarna. Där hade hon tillsammans med vd:n Günther Mårder också drivit podden Företagarna.
Ingenjörspoddens 10-topplista – mest lyssnade avsnitt
Jenny väckte ganska snabbt idén om podd om fackliga frågor och arbetsrätt och fick kollegan Richard Levin att nappa på uppdraget att bli hennes programledarpartner. I maj förra årets spelades det första avsnittet av Ingenjörspodden in och hittills har det blivit 22 avsnitt till. Sedan starten har podden haft drygt 8600 unika lyssningar och snittet ligger på drygt 400 lyssnare per avsnitt.
Vad har ni fått för respons?
– Hittills bara positiv och det är roligt att vi får fler lyssnare. För varje nytt avsnitt ser vi att gamla avsnitt får fler lyssningar. Nya lyssnare hittar till podden genom länken till det senaste avsnittet, gillar det och börjar lyssna sig bakåt. Det är kul.
Hur hittar ni ämnen?
– Tanken var från början att göra en frågepodd för förtroendevalda. Vi fick inledningsvis en hel del tips på ämnen men sedan kom de mer sporadiskt. Nu tar vi upp frågor som medlemmar har ställt till rådgivningen eller till oss när vi har träffat dem på deras arbetsplatser.
Men vilken är målgruppen, fackligt förtroendevalda eller alla medlemmar?
– Både förtroendevalda och medlemmar men egentligen alla som är intresserade av fackliga frågor och arbetsrätt. Ingenjörspodden är tillgänglig för vem som helst och frågorna som vi tar upp gäller inte bara ingenjörer. Vissa avsnitt kan vara mer intressanta för förtroendevalda medan andra rör alla anställda.
Vad är fördelarna med poddformatet?
– Främst att man kan lyssna och göra annat samtidigt. Det är viktigt att hålla avsnitten korta, kring 20 minuter är en bra längd för pendlare i bil eller kollektivtrafik. Vi tror också att podden fungerar som en FAQ där man kan söka upp avsnitt som handlar om en fråga som man funderar över. För förtroendevalda kan den också vara ett komplement till den fackliga grundkursen.
En målsättning var fler gäster i podden – hur har det gått?
– Vi har haft en hel del gäster under säsongen som har gått och vi tror att det är bra. Det har varit förbundsjurister, statistiker och andra experter på förbundet som vi har samtalat med lite mer på djupet. Vår förbundsordförande Ulrika Lindstrand intervjuade vi i ett avsnitt. Utmaningen är att få gästerna att känna sig bekväma för att tonen ska vara lättsam även om ämnet är allvarligt.
Vem är drömgästen?
– Svår fråga. Förhandlingschefen Camilla Frankelius vill vi förstås ha med när avtalsrörelsen kommer igång på allvar. Några ministrar, allra helst arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, vore intressant att prata med, särskilt om Las-frågan.
Vilket avsnitt är din favorit?
– Det om förhandlingsteknik blev bra tycker jag.
Vad kan lyssnarna se fram emot i höst?
– Vi planerar att ha fler externa gäster, bland annat fackligt förtroendevalda som berättar om deras vardag. Möjligtvis kan det bli en livesändning, från någon mässa eller annat event. Varför inte från Fullmäktige? Vi får se, inget är bestämt.
1 kommentar
Vad kul att det kom ett nytt avsnitt idag! Sen jag upptäckte podden har jag lyssnat igenom hela rasket. Mycket lärorikt! Hoppas det kommer fler avsnitt.