Hög tid att nominera till Polhemspriset

Vem blir årets vinnare av Polhemspriset? Framställning av talldiesel, cURL, säkerhetsanordningar i fordon, Tobii Eyetracker och Solvatten är innovationer som prisats tidigare år.

Känner du en ingenjör som borde få uppmärksamhet för sin idérikedom? Skicka då in en nominering till Polhemspriset. ”Det är ett pris som hyllar ingenjörskonsten”, säger Bo Olsson, ordförande i nomineringskommittén.

Polhemspriset är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse, det delades ut första gången redan 1878. Idag är det Sveriges Ingenjörer som förvaltar priset.

– Svensk ingenjörskonst är stark och står bakom många av framgångarna inom svensk industri och detta är något som Polhemspriset vill uppmuntra. För ingenjörer är detta det finaste priset man kan få, efter Nobelpriset, säger Bo Olsson.

Så nominerar du

Skicka in ett mejl via hemsidan eller direkt till någon i nomineringskommittén. Berätta vem du vill nominera och varför. Det behöver inte vara någon utförlig beskrivning. Vill du nominera dig själv går det också bra. Senast den sista augusti ska nomineringen vara inne.

Kriterierna för att få priset är att det ska vara en teknisk innovation på hög nivå eller en genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig. Den ska även vara uthålligt miljövänlig.

Vinnaren belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen.

Läs mer: Polhemspriset

Priset delas ut i samband med Polhemsfesten som arrangeras i november varje år. Just nu är nomineringen öppen och det är fritt fram för alla att skicka in ett förslag till nominering.

– Vem som helst kan nominera en, eller max två personer tillsammans, som de tycker har tagit fram en lösning som är unik och som löser ett viktigt problem. Alla förslag är välkomna, säger Bo Olsson.

Kriterierna för att få priset är att det ska vara mer än en idé; det ska vara en innovation som är unik och smart – ett gott exempel på svensk ingenjörskonst – och som fått genomslag och bevisad effekt på marknaden.

Under åren har priset gått till innovationer inom en rad olika områden – allt från programmeringsverktyg för apputveckling och teknik för att framställa gröna bränslen av tall, till blickfångare för att styra en dator med ögonen och Solvatten, en produkt som renar vatten med hjälp av UV-ljus.

Bo Olsson berättar att de i nomineringskommittén går igenom alla nomineringar, kvalitetssäkrar och kontrollerar att innovationen finns och att rätt person är nominerad och därefter rankar dem utifrån kriterierna.

Ibland händer det att en nominering lyfter fram en spännande idé, men att den ännu inte fått genomslag på marknaden.

Bo Olsson, ordförande i nomineringskommittén.

– Då sparar vi den till nästa år för att se vart den tar vägen. För att få priset räcker det inte att det är en bra idé. Själva kännetecknet för ingenjörskonsten är att man kan kombinera teoretisk och praktisk kunskap. Du ser ett behov, har en idé till lösning och tar fram en handgriplig och användbar lösning.

Av de nomineringar som kommer in väljer nomineringskommittén ut tre som går vidare till juryn som därefter väljer ut en vinnare. I samband med utdelningen av Polhemspriset delas även Lilla Polhemspriset och Wimanska priset ut till bästa examensarbete på civilingenjörs- respektive högskoleingenjörsnivå.

Tidigare pristagare

2018 Lars Stigsson och Valeri Naydenov, för framställning av talldiesel.
2017 Daniel Stenberg, för cURL, ett programmeringsverktyg för överföring av data.
2016 Lennart Lindblad, för säkerhetsanordningar i fordon.
Läs alla artiklar om priserna här.

Bo Olsson poängterar att det är viktigt att lyfta fram de goda innovationer och tekniska lösningar som svenska ingenjörer bidrar med.

– Vårt moderna samhälle blir allt mer beroende av teknik och vi behöver attrahera fler unga människor till ingenjörsyrket. Ingenjörskonsten är värdefull för svensk konkurrenskraft och priset är viktigt för att lyfta fram ingenjörens betydelse och vilka möjligheter det finns i yrket, säger han.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar