Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHög tid att nominera till Polhemspriset

Hög tid att nominera till Polhemspriset

Känner du en ingenjör som borde få uppmärksamhet för sin idérikedom? Skicka då in en nominering till Polhemspriset. ”Det är ett pris som hyllar ingenjörskonsten”, säger Bo Olsson, ordförande i nomineringskommittén.

Polhemspriset är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse, det delades ut första gången redan 1878. Idag är det Sveriges Ingenjörer som förvaltar priset.

– Svensk ingenjörskonst är stark och står bakom många av framgångarna inom svensk industri och detta är något som Polhemspriset vill uppmuntra. För ingenjörer är detta det finaste priset man kan få, efter Nobelpriset, säger Bo Olsson.

Så nominerar du

Skicka in ett mejl via hemsidan eller direkt till någon i nomineringskommittén. Berätta vem du vill nominera och varför. Det behöver inte vara någon utförlig beskrivning. Vill du nominera dig själv går det också bra. Senast den sista augusti ska nomineringen vara inne.

Kriterierna för att få priset är att det ska vara en teknisk innovation på hög nivå eller en genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig. Den ska även vara uthålligt miljövänlig.

Vinnaren belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen.

Läs mer: Polhemspriset

Priset delas ut i samband med Polhemsfesten som arrangeras i november varje år. Just nu är nomineringen öppen och det är fritt fram för alla att skicka in ett förslag till nominering.

– Vem som helst kan nominera en, eller max två personer tillsammans, som de tycker har tagit fram en lösning som är unik och som löser ett viktigt problem. Alla förslag är välkomna, säger Bo Olsson.

Kriterierna för att få priset är att det ska vara mer än en idé; det ska vara en innovation som är unik och smart – ett gott exempel på svensk ingenjörskonst – och som fått genomslag och bevisad effekt på marknaden.

Under åren har priset gått till innovationer inom en rad olika områden – allt från programmeringsverktyg för apputveckling och teknik för att framställa gröna bränslen av tall, till blickfångare för att styra en dator med ögonen och Solvatten, en produkt som renar vatten med hjälp av UV-ljus.

Bo Olsson berättar att de i nomineringskommittén går igenom alla nomineringar, kvalitetssäkrar och kontrollerar att innovationen finns och att rätt person är nominerad och därefter rankar dem utifrån kriterierna.

Ibland händer det att en nominering lyfter fram en spännande idé, men att den ännu inte fått genomslag på marknaden.

Bo Olsson, ordförande i nomineringskommittén.

– Då sparar vi den till nästa år för att se vart den tar vägen. För att få priset räcker det inte att det är en bra idé. Själva kännetecknet för ingenjörskonsten är att man kan kombinera teoretisk och praktisk kunskap. Du ser ett behov, har en idé till lösning och tar fram en handgriplig och användbar lösning.

Av de nomineringar som kommer in väljer nomineringskommittén ut tre som går vidare till juryn som därefter väljer ut en vinnare. I samband med utdelningen av Polhemspriset delas även Lilla Polhemspriset och Wimanska priset ut till bästa examensarbete på civilingenjörs- respektive högskoleingenjörsnivå.

Tidigare pristagare

2018 Lars Stigsson och Valeri Naydenov, för framställning av talldiesel.
2017 Daniel Stenberg, för cURL, ett programmeringsverktyg för överföring av data.
2016 Lennart Lindblad, för säkerhetsanordningar i fordon.
Läs alla artiklar om priserna här.

Bo Olsson poängterar att det är viktigt att lyfta fram de goda innovationer och tekniska lösningar som svenska ingenjörer bidrar med.

– Vårt moderna samhälle blir allt mer beroende av teknik och vi behöver attrahera fler unga människor till ingenjörsyrket. Ingenjörskonsten är värdefull för svensk konkurrenskraft och priset är viktigt för att lyfta fram ingenjörens betydelse och vilka möjligheter det finns i yrket, säger han.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.