Fem platser i styrelsen uppe för omval – nu vill valberedningen få förslag

Sveriges Ingenjörers nuvarande förbundsstyrelse.
Sveriges Ingenjörers nuvarande förbundsstyrelse. Från vänster: Philip Stankovski, Henri Mellin, Marcus Suurküla, Sara Magnusson, Per Norlander, Ulrika Lindstrand, Peter Tönnäng, Tobias Åresten, Sverker Hansson, Therese Koggdal, Mikael Andersson, Arezou Taghizadeh och Joachim Pettersson. På bilden saknas Helene Åhsberg och Sofia Johannesson.

I höst ska fem personer väljas till Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse. Och nu vill valberedningen få in förslag på alla som är intresserade och kan passa. ”Vi vill att listan med möjliga personer blir lång”, säger valberedningens Per Tore Eidsvik.  

Fram till den 21 juni vill valberedningen få in förslag på personer – helst med helikopterperspektiv eftersom förbundsstyrelsen inte ska gå in på detaljer utan jobba på strategisk nivå.

Nominera

Läs mer om uppdraget och nominera på Sveriges Ingenjörers hemsida.

– Det är viktigt att vi har en bra styrelse som fattar bra beslut för Sveriges Ingenjörer. Förutom helikopterperspektiv är det bra att ha någon facklig erfarenhet, men det kan vägas upp av tung annan erfarenhet, säger Per Tore Eidsvik som är sammankallande i valberedningen.

Hur många av dem som sitter i förbundsstyrelsen i dag som vill fortsätta vet valberedningen inte än.

– Vi har gjort en enkät där jag tror att de flesta svarade positivt, men det är också några som säger att de har mycket att göra.

Vad tycker du att medlemmarna ska göra?

– Om de vet någon som är duktig, nominera den. Skriv ”Jag tycker att den här personen skulle passa för att”. Eller om du själv är intresserad, få någon annan att nominera dig. Det viktiga är att ha ett eget driv, ”Jag vill det här för att”. Man ska inte bara tycka att det är roligt att sitta i en styrelse, utan man ska vilja driva något. Och förhoppningsvis stämmer bilden.

En bakgrund Per Tore Eidsvik gärna vill få förslag om är personer med erfarenhet av att leda och utveckla människor – antingen i förenings- eller arbetslivet.

Förbundsordförande Ulrika Lindstrand tycker att det i dag är en bra balans i styrelsen mellan olika branscher, men inte lika bra balans mellan sektorer.

– Det speglar att 60 procent av medlemmarna jobbar inom industrin, men offentlig sektor växer och det vore roligt att få in fler. Jag ser gärna en teknisk lärare också eller någon från akademin, till exempel en doktorand. Dessutom har jag alltid efterlyst egenföretagare och konsulter. Det har vi nu, men om någon av dem droppar av så är det viktigt att få in nya.

Vad är viktigt att veta om man är intresserad av det här uppdraget?

– Det tar en del tid. Man förväntas vara påläst och det är mycket att läsa. Vi har 7-8 möten per år och ett par av dem är tvådagars när vi går igenom tunga remisser, motioner eller har strategiworkshops. Sedan väljer man själv vad man engagerar sig i. Det finns mycket mer man kan göra, som att delta i paneler eller i internationell verksamhet.

Här är de i styrelsen vars platser är uppe för omval i höst:

Sverker Hansson, Sweco Transportsystems
Therese Koggdal, AB Volvo
Arezou Taghizadeh, PTK
Philip Stankovski, Auranest Holding
Helene Åhsberg, Svensk kärnbränslehantering

De här ledamöterna är valda till hösten 2020:

Ulrika Lindstrand, ordförande, McNiel AB
Per Norlander, förste vice ordförande, Ericsson AB
Sara Magnusson, andre vice ordförande, LegiLexi stiftelse
Mikael Andersson, Luleå kommun
Sofia Johannesson, Astra Zeneca
Joachim Pettersson, Boliden minerals
Marcus Suurküla, FMV
Peter Tönnäng, Advectas

Dessutom har styrelsen två platser för teknologer, som föreslås av teknologrådet:

Tobias Åresten, Linköpings universitet
Henri Mellin, Mälardalens högskola

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar