Våg av stölder på Linköpings universitet

Campus Linköpings universitet
Foto: Emma Busk Winquist

I slutet av april började datorer och mobiltelefoner försvinna på Linköpings universitet. Efter ett antal åtgärder har stölderna nu minskat. Och både facket och säkerhetsavdelningen vill undvika att låsa fler områden på universitetet.  

Totalt är det åtta händelser som inträffat under slutet av april och under maj, berättar Peter Grellsgård, tillförordnad säkerhetschef på Linköpings universitet. Både studenter och medarbetare har blivit av med framförallt teknisk utrustning, men också plånböcker och väskor.

Peter Grellsgård

Peter Grellsgård

– Oftast sker stölderna i allmänna utrymmen, korridorer, uppehållsytor som är öppna och tillgängliga för allmänheten, men även i studierum. Det är jättetråkigt för alla. Och naturligtvis är det tråkigt för den som blir av med värdefull utrustning, där man också har en stor del av sitt arbete. Och även om man får tillbaka det så tar det tid och kraft.

Säkerhets-avdelningens råd

  • Lämna aldrig värdesaker utan uppsikt.
  • Om det går att låsa in dina saker, gör det. Om det inte går: ta med dem när du lämnar en plats.
  • Ta inte för givet att personer som sitter runt din plats har uppsikt över dina saker när du går iväg – särskilt inte om du inte har bett dem göra det.
  • Var uppmärksam. Om det är någon som du blir misstänksam mot eller inte känner igen, försök fråga om personen söker någon, eller kalla på väktare.
  • I låsta utrymmen: Släpp inte in vem som helst och se till att dörren går i lås bakom dig när du går in eller ut.
  • Polisanmäl om du blir av med något.

En del fall har handlat om lapptricket – en okänd person som vill få hjälp lägger en lapp eller karta över till exempel en mobiltelefon och ber om vägvisning eller information och när personen går försvinner också mobilen.

Men vid de flesta tillfällena handlar det om att tjuvarna har passat på när personen inte har uppsyn över sina saker – att någon tillfälligt lämnar sitt kontor eller studenter som jobbat i grupp lämnat ett studierum eller en lektionssal för att ta en paus.

Universitetet har ökat bevakningen och även polisen har haft större närvaro. Men framför allt har man gått ut med information och uppmaningar om att vara försiktig och uppmärksam.

Ser man någon misstänkt är uppmaningen att försöka fråga om personen söker någon, alternativt kalla på väktare. I låsta utrymmen ska man inte släppa in personer man inte känner. Och alla uppmanas att inte lämna värdesaker utan uppsikt.

– Den här situationen skapar naturligtvis en otrygghetskänsla. Men alla kan hjälpa till att ta tillbaka trygghetskänslan genom de här ganska enkla åtgärderna. Vi ska inte bjuda på att ha värdefulla saker framme, säger Peter Grellsgård.

Man har också gjort tillfälliga lösningar med att låsa utrymmen som annars inte är låsta. Men både universitetet och facket pekar på att öppenhet är en stark grundplåt inom högskolan.

Simon Schütte

Simon Schütte

Simon Schütte som är universitetslektor och fackrepresentant på Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) och maskinkonstruktion berättar att man har diskuterat stölderna fackligt.

– Förhoppningsvis ska vi inte behöva offra den frihet vi haft. Vi har haft en öppen miljö där studenter har tillgång till oss och det är viktigt för arbetsmiljön, säger han.

Facket tycker att det är positivt att universitetet har agerat snabbt och har väktare och synlig personal på plats.

Simon Schütte berättar att lärare blivit av med utrustning när de lämnat en föreläsningssal eller sitt arbetsrum en kort stund. Och händelserna påverkar anställda och studenter.

– Ett antal upplever att det är hotfullt och olustigt. Administrativ personal och andra som är på universitetet vid tider när inte så många är på plats stänger om sig. Och jag pratade med en student i morse som sa ”Jag kan inte prata nu för jag har min dator här borta”.

Nu har det varit lugnt ett par veckor och Peter Grellsgård hoppas att åtgärderna nu har hjälpt, samtidigt som universitetet jobbar vidare med fler åtgärder.

Karin Thorsell 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar