Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenOla Serneke – en av de tre ingenjörer som sommarpratar

Ola Serneke – en av de tre ingenjörer som sommarpratar

Ola Serneke, ägare och VD för byggföretaget Serneke, gör i år debut som sommarvärd på Sveriges Radio. Med en civilingenjörsexamen från Chalmers i botten är han därmed en av tre ingenjörer bland årets sommarpratare. 

Hur gick det till när du fick frågan om att sommarprata? 

– Sverige Radio ringde till vår kommunikationsavdelning och sökte mig i frågan. Vi är ju ett samhällsengagerat bolag, så det är säkert därför de ville ha mig med. Att  sommarprata var inte något jag hade väntat mig, men det känns kul att få möjlighet att prata om det jag anser är viktigt. Det är också inspirerande eftersom det är en helt ny sak för mig. Alla medarbetare har varit väldigt positiva till att jag ska medverka – det är kul då många lyssnar på programmet.

Vad kommer ditt sommarprat att handla om?

– Det får ni höra 23 juli! Men jag kan avslöja att jag bland annat vill prata om hur man kan vara med och skapa ett sundare och mer positivt samhälle. För min personliga del innebär det att jag engagerar mig i folkhälsofrågor, byggnation av anläggningar för idrott, CSR-arbete med mera.

Vilken musik kommer du att spela?

– Blandat, men i min smak – absolut inte schlager – och lite udda.

Vad är mest utmanande med att förbereda ett sommarprat?

– Jag sitter just nu och funderar på manus, men det kommer bli bra till slut. Det måste vara personligt och ärligt, inte en bolagspresentation. Jag vill och hoppas att folk ska bli inspirerade av mitt framförande.

Du är en av två ingenjörer som sommarpratar. Vilka är dina tankar kring det?

– Att det är få och att programmet är väldigt vinklat mot mediafolk. Jag skulle vilja att det var en större bredd i sommarpratarna, det är viktigt på samma sätt som i samhället i stort. Mer mångfald och inte så likartat.

Vilka utmaningar ser du i din bransch när det gäller ingenjörsyrket?

– Jag tror det är viktigt att vi låter alla bli tillräckligt erfarna innan de får högre positioner och ansvar i bolaget. Min uppfattning är att många får för mycket ansvar tidigt, och det är inte bra.

På vilket sätt har du själv nytta av dina ingenjörskunskaper i din vd-roll?

– Jag tycker jag har blivit bra på lösningsmetodik, matematiken är också till stor nytta. Dessutom är jag snabbtänkt och framförallt van att slutföra svåra uppgifter.

Varför tycker du att vi ska lyssna på dig den 23 juli kl 13.00?

– Det kommer bli ett bra program!

Anna Nyström

4 KOMMENTARER

    • Bra att du påpekar. Det blev nog en miss pga att redaktionen gått på semester när kommentaren kom in. Nu är det rättat! Så klart ska Caroline Farberger räknas med!

  1. Hej, jag vill bara påpeka att även sommarprataren Caroline Farberger har en ingenjörsexamen från Chalmers, så det är åtminstine TRE ingenjörer i årets sommarpratarskara. Rätt ska vara rätt ?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.