Nyutexaminerad och redo för jobbmarknaden? Sveriges Ingenjörers ombudsman Friedrich Heger delar med sig erfarenheter och goda råd för dig som precis blivit erbjuden ditt första jobb.
Jag är precis nyutexaminerad och har nu fått ett första jobberbjudande. Hur ska jag tänka?
– Läs noga igenom anställningsavtalet innan du skriver på. Du kan gärna be om att få läsa igenom det i lugn och ro hemma. Om du inte förstår vad avtalet innebär, fråga inte en kompis om råd, utan ring rådgivningen – och gör det innan du skriver på, inte efter. Det är viktigt att komma ihåg att ett avtal binder dig och om du inte förstår vad som står i det till 100 procent, och känner dig 100 procent nöjd med villkoren, då ska du inte skriva på.
Vad är viktigt att tänka på när det gäller lön?
– Ingångslönen till ditt första jobb är viktig, den kan komma att bli avgörande för din framtida löneutveckling. Det är oftast svårt att få upp lönen senare. Om du har en lägre lön än andra så kommer du att få en lägre löneökning i kronor räknat, även om procentsatsen är densamma. Jag har också sett att man tenderar att ta avstamp i sin tidigare lön när man söker nytt jobb.
Hur vet jag att jag ställer rimliga löneanspråk?
– Sveriges Ingenjörer publicerar varje år rekommenderade ingångslöner, vilket ger en bra fingervisning om vad du bör ligga. En högskoleingenjör bör enligt den ha en ingångslön på minst 32 600 kronor per månad i 2019 års löneläge. Men tänk på att lönen ska sättas i relation till den tjänst du söker. Se därför till att få en rimlig beskrivning av tjänsten du söker så att du kan värdera arbetsinnehåll, ansvar och de kvalifikationer som krävs för jobbet. På Saco-lönesök kan du ta reda på vad andra i din ålder med motsvarande examen, befattning och typ av jobb tjänar. Om det finns kan du även ringa de lokala representanterna för facket på arbetsplatsen för att få en uppfattning om hur löneläget ligger.
– Var noga med att ta reda på vilka olika beståndsdelar din lön består av. Det är inte ovanligt att arbetsgivare föreslår en kombination där en del av lönen är en rörlig bonus kopplad till prestation. Se till att du förstår upplägget och är medveten om vad det innebär och vilka risker du tar om bonusen uteblir. Om du inte är nöjd med löneupplägget bör du ta en diskussion om en annan lösning.
Vilka andra saker behöver jag ha koll på innan jag skriver på anställningsavtalet?
– Fråga alltid om företaget har kollektivavtal. Sedan finns det massor att ha koll på, med det generella rådet är att aldrig skriva på något du inte förstår. Vi har en checklista för anställningsavtal på vår hemsida som du kan gå igenom, men tveka inte heller att ringa oss och fråga om det är saker du undrar över eller inte förstår.
Vad behöver jag tänka på om företaget inte har kollektivavtal?
– Kollektivavtalen innehåller många förmåner som är svåra att matcha för en arbetsgivare utan kollektivavtal. Många gånger har arbetsgivare utan kollektivavtal egna förmåner och riktlinjer som motsvarar kollektivavtalet, men den stora skillnaden är att en arbetsgivare kan plocka bort en policy utan förhandling. En annan viktig sak som många inte tänker på är att kollektivavtalen ofta har förhandlat fram bra villkor, till exempel avgifterna för pensionssparande. Fondförvaltningsavgifter för ITP-sparande är ofta lägre i kollektivavtalen, vilket har stor betydelse för den framtida pensionen.
Läs på innan du skriver på
– Ta reda på vad du går miste om ifall din arbetsgivare inte har kollektivavtal. Ta gärna hjälp av rådgivningen för att läsa anställningsavtalet och jämföra med kollektivavtalet i motsvarande bransch. Om företaget exempelvis inte erbjuder sjuk- eller föräldralön kan det bli betydligt lägre inkomst för dig om du blir sjuk eller vill vara föräldraledig, därför är det viktigt att du förstår hur dina villkor ser ut. Se till att förhandla till dig de förmåner som saknas eller att du blir rejält kompenserad i lön. För att se skillnaden mellan att omfattas och inte omfattas av kollektivavtal kan du använda räknesnurran på exempelvis Knegdeg.se.
Finns det något jag särskilt bör se upp med?
– Tydlighet är viktigt. Se till att ni skriver ned allt ni är överens om och att de löften som arbetsgivaren ger skrivs ner på papper. På så vis undviker ni besvikelse framöver, från båda parter.
Företaget har ett standardavtal som är lika för alla anställda, kan jag påverka det om det finns saker som inte känns ok?
Fråga Facket
Under temat ”Fråga facket” tar vi upp utvalda frågor som medlemmar ställer till Sveriges Ingenjörers rådgivning.
Har du en fråga? Här finns kontaktuppgifter till rådgivningen.
Här hittar du alla frågor vi skrivit om hittills.
– Ett avtal ska kunna anpassas till olika situationer och båda parter ska känna sig nöjda när man skriver på. Som ingenjör sitter du på en kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden – du har ett värde och ska inte sälja dig under det värdet. Det är viktigt att du själv känner dig nöjd med den lön och de villkor arbetsgivaren erbjuder. Kom ihåg att du inte behöver ta det första jobberbjudandet du får, våga ha lite is i magen.
Vad kan ni på rådgivningen hjälpa till med?
– Vi kan hjälpa dig med en hel del. Vi kan granska avtal, ge dig råd, hjälpa till att formulera löneanspråk, peppa dig inför samtal om anställningsavtalet, hjälpa dig med formuleringar i avtalet och mycket annat. Dessutom finns det en hel del hjälp till självhjälp på Sveriges Ingenjörers webbsajt.