Ericsson-ingenjörer: Mutorna är ägarnas ansvar

Per Norlander, koncernförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson.

Att Ericsson avsätter 12 miljarder kronor för väntade böter för mutbrott ska inte drabba de anställda. Det kräver Sveriges Ingenjörer på företaget. I stället menar man att ägarna får stå för kostnaden genom minskad utdelning.

Dryga böter är att vänta för Ericsson för de mutbrott som nu utreds av amerikanska myndigheter. Och nu har företaget alltså beslutat att avsätta 12 miljarder kronor för tredje kvartalet i år för att täcka böterna.

Bakgrund

De misstänkta mutaffärerna som Ericssonanställda varit inblandade i och som nu utreds av amerikanska myndigheter ska ha ägt rum i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam fram till 2016. Vad som hänt har aldrig offentliggjorts och Ericsson vill inte uttala sig om det med hänvisning till utredningen. Men ett 50-tal anställda har fått sluta, däribland chefen för Ericsson i Kina.

Att affären utreds av amerikanska myndigheter beror på att Ericsson är noterat på Nasdaq-börsen och därför måste leva upp till regler om korrekt beteende – överallt, inte bara i USA.

Från Sveriges Ingenjörer går man nu ut och markerar att mutorna är ägarnas ansvar och att det här inte ska drabba de anställda i form av besparingar.

– Vi har inte fått några signaler om att det här skulle leda till besparingar. Men när det väl dyker upp och vi får ha MBL-förhandlingar så är det ofta för sent att göra något. Så därför vill vi vara proaktiva, säger Per Norlander, ordförande för Sveriges Ingenjörer på Ericsson.

Utspelet riktar sig till styrelsen.

– Vi går ut med det här i fall att styrelsen tänker lägga en hand på Börje Ekholms axel och säga att ”de här pengarna kan väl sparas in genom lite ökad effektivitet”. Det vill vi inte ska hända. Vi vill att de ska tänka efter – vems ansvar är det här? Jo ägarnas.

Vill se en signal

Hur mycket utdelningarna till aktieägarna borde minska tycker Per Norlander inte är det viktiga. Han pekar på att det här kanske inte heller räcker – förra året betalades till exempel 3,3 miljarder kronor i utdelningar.

– Och vi kräver inte att det blir noll kronor i utdelning. Det kan exempelvis vara att man inte ökar utdelningen eller att man signalerar att man avstår. Men vi vill se en signal på att man tar ansvar från ägarhåll. Det är viktigt att få en signal internt.

De reaktioner som Per Norlander mött från medlemmarna är att affären blev väldigt konkret nu när företaget specificerat att man avsätter 12 miljarder kronor.

– Medlemmarna räknar, ”Vad blir det här per person eller enhet”.

Vad tycker du i dag om själva mutorna?

– Jag har ju inga detaljer och det här har ju skett långt bort från Sverige. Men det förefaller som att anklagelserna är riktiga och då vill vi att de hanteras bra och att vi får det här bakom oss. Det går bra för företaget nu och ingenjörerna är ganska nöjda.

Är risken mindre nu för att det här skulle kunna hända igen?

– Absolut. Det jobbas hårt på etiska program.

Lämna en kommentar

Senaste nytt