Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivEricsson-ingenjörer: Mutorna är ägarnas ansvar

Ericsson-ingenjörer: Mutorna är ägarnas ansvar

Att Ericsson avsätter 12 miljarder kronor för väntade böter för mutbrott ska inte drabba de anställda. Det kräver Sveriges Ingenjörer på företaget. I stället menar man att ägarna får stå för kostnaden genom minskad utdelning.

Dryga böter är att vänta för Ericsson för de mutbrott som nu utreds av amerikanska myndigheter. Och nu har företaget alltså beslutat att avsätta 12 miljarder kronor för tredje kvartalet i år för att täcka böterna.

Bakgrund

De misstänkta mutaffärerna som Ericssonanställda varit inblandade i och som nu utreds av amerikanska myndigheter ska ha ägt rum i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam fram till 2016. Vad som hänt har aldrig offentliggjorts och Ericsson vill inte uttala sig om det med hänvisning till utredningen. Men ett 50-tal anställda har fått sluta, däribland chefen för Ericsson i Kina.

Att affären utreds av amerikanska myndigheter beror på att Ericsson är noterat på Nasdaq-börsen och därför måste leva upp till regler om korrekt beteende – överallt, inte bara i USA.

Från Sveriges Ingenjörer går man nu ut och markerar att mutorna är ägarnas ansvar och att det här inte ska drabba de anställda i form av besparingar.

– Vi har inte fått några signaler om att det här skulle leda till besparingar. Men när det väl dyker upp och vi får ha MBL-förhandlingar så är det ofta för sent att göra något. Så därför vill vi vara proaktiva, säger Per Norlander, ordförande för Sveriges Ingenjörer på Ericsson.

Utspelet riktar sig till styrelsen.

– Vi går ut med det här i fall att styrelsen tänker lägga en hand på Börje Ekholms axel och säga att ”de här pengarna kan väl sparas in genom lite ökad effektivitet”. Det vill vi inte ska hända. Vi vill att de ska tänka efter – vems ansvar är det här? Jo ägarnas.

Vill se en signal

Hur mycket utdelningarna till aktieägarna borde minska tycker Per Norlander inte är det viktiga. Han pekar på att det här kanske inte heller räcker – förra året betalades till exempel 3,3 miljarder kronor i utdelningar.

– Och vi kräver inte att det blir noll kronor i utdelning. Det kan exempelvis vara att man inte ökar utdelningen eller att man signalerar att man avstår. Men vi vill se en signal på att man tar ansvar från ägarhåll. Det är viktigt att få en signal internt.

De reaktioner som Per Norlander mött från medlemmarna är att affären blev väldigt konkret nu när företaget specificerat att man avsätter 12 miljarder kronor.

– Medlemmarna räknar, ”Vad blir det här per person eller enhet”.

Vad tycker du i dag om själva mutorna?

– Jag har ju inga detaljer och det här har ju skett långt bort från Sverige. Men det förefaller som att anklagelserna är riktiga och då vill vi att de hanteras bra och att vi får det här bakom oss. Det går bra för företaget nu och ingenjörerna är ganska nöjda.

Är risken mindre nu för att det här skulle kunna hända igen?

– Absolut. Det jobbas hårt på etiska program.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.