Sandras jämställda aktieportfölj utklassar börsen

Sandra Bourbons aktieportfölj har gått upp med 86 procent inklusive utdelningar sedan starten. Foto: Marilia Bognandi.

Sandra Bourbon, ingenjör i teknisk fysik från KTH och känd som Framtidsfeministen inom finanskretsar, investerar enbart i jämställda bolag – en strategi som har visat sig vara en framgångssaga.

Framtidsfeministen

Namn: Sandra Bourbon
Ålder: 34 år
Utbildning: Teknisk fysik på KTH
Sysselsättning: Föräldraledig från rollen som managementkonsult
Aktieinnehav: Innehavet i portföljen går att se på Shareville, registrering behövs men är gratis.

Sandra Bourbons aktieportfölj har gått upp med 86 procent inklusive utdelningar sedan starten i början av maj 2015 vilket kan jämföras med Stockholmsbörsens index OMXS30 som har stigit 18 procent inklusive utdelningar under samma tidsperiod.

– Jag investerar endast i bolag som ligger i spannet 40/60-fördelning mellan kvinnor och män i högsta ledningen. Fördelningen gäller i båda leden, jag investerar således inte i bolag med en majoritet kvinnor i ledningsgruppen heller, säger hon.

Arbetslivet gav en tankeställare

När Sandra började studera teknisk fysik på KTH år 2006 var det bara 17 procent kvinnor men det var inget hon funderade över under utbildningen. Det var först när hon kom ut i arbetslivet som hon fick sig en tankeställare.

– Under studietiden trodde jag att Sverige var helt jämställt och att jag hade samma möjligheter som andra. När jag sedan började arbeta insåg jag att majoriteten av de högre positionerna i näringslivet besitts av män, säger hon.

Sandra började göra efterforskningar på jämställda företag på nätet. Där fanns mängder av artiklar, forskning och rapporter som visade att jämställda bolag bland annat har högre avkastning på eget kapital och högre vinster. Då bestämde hon sig för att börja investera i aktier i jämställda bolag.

I dag arbetar Sandra som managementkonsult, investeringarna gör hon på fritiden. Hon brinner för att sprida kunskap om aktiesparande och investeringar i jämställda bolag. Sandra diskuterar investeringar på sociala medier under alias Framtidsfeministen, medverkar i tidningar och radio och har nyligen startat plattformen Investd.se som erbjuder onlinekurser i privatekonomi för alla – utan svåra finansord.

Utbildningen från KTH har gett henne två viktiga erfarenheter som har varit gynnsamma i hennes aktieintresse. Den ena är den analytiska förmåga som studenterna utvecklar under utbildningen.

– När jag analyserar bolag tittar jag främst på företagets affärsmodell, framtidsutsikter, tillväxt och vinstmarginal samt megatrender i världen. Bolagen ska ge utdelning på helst mellan tre och fem procent. Vidare sprider jag mina risker och investerar i minst fem olika branscher, säger hon.

Det andra är kredibiliteten där utbildningen fungerar som ett kvalitetskvitto. Sandra håller ofta föreläsningar för företag i finansbranschen i sin roll som Framtidsfeministen.

– När jag håller föreläsning framför hundra finansmän i kostym behöver jag ofta inleda med att jag har pluggat teknisk fysik på KTH för att få respekt hos åhörarna, säger hon.

12 kommentarer

  • Charlotta

    Vill bara ge en stor applåd till Caroline och Paulina som har sånt tålamod att besvara mansbebisarna ovan så sakligt! De tvivlar uppenbarligen på att en kvinna kan skriva en artikel vilket är väldigt sorgligt att se. Kanske har det inte gått lika bra för deras portföljer som det gjort för Sandras och därav de sura minerna. Styrkekramar till er alla!

    12 oktober 2019
  • Markus Hellqvist

    Fantastiskt bra! Sandra är en förebild för mig och jag hoppas även hon kan bli detsamma för mina döttrar i framtiden.

    För det vore väl JÄVLIGT sorgligt om de växer upp i en värld där det bara är avundsjuka män som syns och hörs överallt – som till exempel i det här kommentarsfältet.

    Sandra, fortsätt vara grym! 🙂

    11 oktober 2019
  • Niklas

    Hej
    Fantastiskt att portföljen går bättre än omx30 index.

    1. Om portföljen är på Stockholmsbörsen och investerar utanför de 30 mest omsatta aktierna så bör man använda Stockholm benchmark return index, vilket har slagit omx30 index rejält. Dock ej lika bra som portföljen ovan. Börsen hade en rejäl dipp precis när fonden startades.

    2. Jag tror på jämställda bolag, men detta är ej en forskningsstudie och tidshorisonten är för kort. Så Sandras portfölj bör uppmuntra andra investerare att titta på jämställdhets aspekten, men inget är bevisat. Tidigare har sk ”oetiska aktier” (vapen, porr och tobak) slagit index rejält under avgränsade tider. Olja har länge varit en mycket bra investering och många ”gröna” aktier har gott i konkurs. Jag har förlorat en hel del pengar på att satsa på ”framtiden” dvs i gröna investeringar.

    Med Vänlig Hälsning Niklas

    10 oktober 2019
  • Henrik

    Hej, eftersom ni skriver att värdeökningen är inklusive utdelning bör man jämföra med ett index som tar med detta, t.ex. OMX30GI (rätta mig om jag har fel). Då är ökningen mindre, men såklart fortfarande bra att slå index. För en kompletterande bild av avkastningen (som dock bara täcker upp en del av tidsperioden) kan man läsa https://www.aktieinvest.se/framtidsfeministen

    10 oktober 2019
    • Caroline Le Ridou

      Hej Henrik!
      Det har du helt rätt i och det är utvecklingen från OMXS30GI som har använts i jämförelsen. I texten står det ”vilket kan jämföras med Stockholmsbörsens index OMXS30 som har stigit 18 procent inklusive utdelningar under samma tidsperiod”. OMXS30 inklusive utdelningar är alltså indexet OMXS30GI, men eftersom fler är bekanta med begreppet OMXS30 kändes det mer pedagogiskt att beskriva utvecklingen som OMXS30 inklusive utdelningar.

      OMXS30GI har stigit med 17,73 procent mellan perioden 4 maj 2015 och 23 september 2019 och har avrundats till 18 procent i texten.

      Bra att du är uppmärksam, önskar dig en fin dag!

      10 oktober 2019
  • Dag från KTH

    Är det hennes analys av ”företagets affärsmodell, framtidsutsikter, tillväxt och vinstmarginal samt megatrender i världen” eller analysen av jämställdhet i styrelsen som är strategin som ”visat sig vara en framgångssaga” ?

    10 oktober 2019
    • Caroline Le Ridou

      Hej,
      Det är en kombination av båda givetvis. Om du är intresserad av att se innehaven i Sandra Bourbons portfölj kan du registrera dig på Shareville. Här är länken: https://www.shareville.se/medlemmar/framtidsfeministen/portfolios/68036/yield

      Önskar dig en fin dag!

      10 oktober 2019
      • Dag från KTH

        Fast ditt sätt att skriva pekar tydligt på att det är jämställdhet som är nyckeln till framgång, ”investerar enbart i jämställda bolag – en strategi som har visat sig vara en framgångssaga.”. Oseriöst av Dig och Ovetenskapligt önsketänkande tyvärr. Blir lite ”fake news” av det hela.

        Önskar dig en bra dag!

        10 oktober 2019
  • Sura Ingenjören

    Utklassar börsen över vilken tidshorisont?

    01 oktober 2019
    • Caroline Le Ridou

      Hej,
      Jämförelsen är för perioden 4 maj 2015 (då Sandra Bourbon startade sin portfölj) fram till 23 september 2019, alltså förra måndagen. Hoppas att det var svar på din fråga.

      Önskar dig en fin dag!

      01 oktober 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt