Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHoppjerka eller trotjänare? Så gör du om nya jobbet inte känns bra

Hoppjerka eller trotjänare? Så gör du om nya jobbet inte känns bra

Civilingenjören Glara Rezas vänner fick det att låta som att karriären skulle vara över om hon bytte jobb efter bara några månader. Men hur ser framtida arbetsgivare på om du endast stannar en kortare tid på din nya arbetsplats?

Under 40-talet myntades begreppet hoppjerka för en person som bytte jobb ofta. I dag finns termen kvar men är inte lika laddad. Jan Smith, rekryteringskonsult på Randstad inom området Life Sciences & Engineering, menar på att det är orsaken till den korta anställningen som är relevant.

Jan Smith är rekryteringskonsult. Foto: privat

– Om företaget som man har börjat arbeta på inte har varit ärliga i sin arbetsbeskrivning och det resulterar i att det nya jobbet blir en besvikelse, då är det lika bra att söka nytt med en gång. Om en kandidat däremot har hoppat runt mycket främst för få upp lönen och utan att ha levererat några egentliga resultat kan det bli problematiskt, säger han.

Kortare anställningar kommer att väcka frågor

Anställningar som har pågått mindre än ett år räknas som korta. Kandidaten måste då vara beredd på att det kan väcka frågor i en rekryteringsprocess. Om man lugnt och sansat kan besvara frågorna och föra ett resonemang som visar på en framtida plan är det inga problem.

– De kandidater som uppskattas mest i rekryteringssammanhang är de som har haft en röd tråd genom sitt arbetsliv och en tanke med jobben de har tagit, säger Jan Smith.

För nyutexaminerade är det inte lika känsligt om första jobbet har varit kortare, arbetsgivare har större förståelse för att det inte alltid blir fullträff med en gång.

– Det är bättre att ha ett jobb direkt efter examen och sedan byta om det inte känns bra än att gå omkring och vara arbetslös, säger Jan Smith.

Kändes fel från dag ett

Glara Reza uppmanar andra att lita på sin magkänsla. Foto: Marie Mellgrim

Glara Reza, 27 år från Stockholm, tog examen från industriell ekonomi vid Linköpings universitet i juni 2016. Till hösten hade hon blivit erbjuden en plats på ett prestigefyllt traineeprogram på ett bolag inom IT-sektorn samt en tjänst på en mindre konsultbyrå. Glaras magkänsla sa att konsultbyrån var rätt för henne, men från vänner och bekanta fick hon höra att traineeprogrammet skulle se bättre ut på CV:t. Hon lyssnade på omgivningen.

– Jag hade redan tackat ja till tjänsten på konsultbyrån, men alla i min omgivning sa att traineeprogrammet skulle se bättre ut på CV:t så jag bytte. Redan dag ett på traineeprogrammet insåg jag att jag nog hade valt fel, säger hon.

När Glara berättade för familj och vänner att hon funderade på att kontakta konsultbyrån för att byta var det många som avrådde henne.

– Alla fick det att låta som att min karriär skulle vara över om jag bytte jobb efter bara några månader, så jag bet ihop – men känslan av att inte vara på rätt ställe satt fortfarande kvar. Det var inget fel på traineeprogrammet och företaget i sig men kulturen passade inte mig, säger hon.

Våga ta steget

Efter fem månader på traineeprogrammet samlade Glara mod till sig och kontaktade konsultbyrån som hade erbjudit henne jobb tidigare för att höra sig för kring möjligheterna till att byta.

– När jag träffade ansvarig partner för affärsenheten på konsultbyrån sa han att jag var välkommen. Han ifrågasatte inte varför jag ville byta, det var som att han förstod att det inte alltid blir som man har tänkt sig. Jag var så nervös innan men efter mötet kände jag lättnad, säger Glara.

I dag har hon jobbat i tre år på konsultbyrån och är glad över att hon vågade fatta beslutet att byta arbetsplats. Hon råder andra i samma situation att våga lyssna till sin magkänsla. I dag sitter hon bland annat med i rekryteringsprocesser på sitt nuvarande jobb och ser det inte som ett problem, utan snarare något mänskligt, om en kandidat har varit en kortare tid på en arbetsplats.

– Lita på din magkänsla! Om det är rollen du inte trivs med kan du kanske byta roll inom företaget. Men om dina värderingar inte går ihop med företagskulturen, då är det bara att byta arbetsplats, säger hon.

Caroline Le Ridou

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.