Kan jag bli tvingad att ta semester i jul?

Vill din chef att du tar ut dina sparade semesterdagar till jul? Ta då först reda på vad som gäller för just dig. Foto: Getty Images

Konsulter med uppdrag hos arbetsgivare som stänger under julhelgen kan komma i kläm. Men kan konsultföretagen verkligen tvinga sina medarbetare att ta ut semester för att lösa problemet? Ombudsmannen Jennifer Nilsson Fridell reder ut frågan.

Enligt semesterlagen har alla rätt till fem veckors semester. Den ger dig också rätt till en sammanhängande ledighet under sommaren.

– Semesterlagen är en skyddslagstiftning som är till för att skydda den anställde så att du får minst fyra veckors sammanhängande semester under sommaren, säger Jennifer Nilson Fridell, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

Lagen är tydlig med ledigheten under sommaren. Du har även rätt att spara fem dagar för att ta ut under någon annan tid på året. Men med de sparade dagarna är det inte lika tydligt vad som gäller.

Semesterlagen

Enligt semesterlagen har alla rätt till 25 dagars semester, varav 20 ska tas ut som en sammanhängande ledighet under sommarmånaderna. Alla har även rätt att spara fem dagar i högst fem år. Om du har fler semesterdagar kan du och din arbetsgivare komma överens om att spara fler dagar per år. Arbetsgivaren kan ha rätt att förfoga över de dagar som överskrider 20, men det kan se väldigt olika ut beroende på hur ditt avtal ser ut. Så ta gärna kontakt med Sveriges Ingenjörers rådgivning för att veta vad som gäller för just dig.

Om du vill ta ut din semester vid någon annan tid på året än under sommaren så måste du komma överens med din arbetsgivare om när de kan tas ut. Arbetsgivaren kan säga nej, om verksamheten kräver att du är där – i dessa fall har arbetsgivaren alltså en viss kontroll över din semester.

När verksamheten stänger

Frågan är vad som gäller vid det motsatta. Om verksamheten exempelvis stänger över jul och nyår, kan arbetsgivaren då tvinga arbetstagarna att ta ut sparad semester?

– Det beror på hur din situation ser ut, säger Jennifer Nilson Fridell. Har du fler dagar än de lagstadgade 25? Finns det  kollektivavtal på din arbetsplats, och vad står det om förläggning av semesterdagar i just det kollektivavtalet?

I Teknikföretagens kollektivavtal, som många av Sveriges Ingenjörers medlemmar omfattas av, står det exempelvis att arbetstagare och arbetsgivare ska komma överens om hur den sjätte semesterveckan ska hanteras. Om man inte kommer överens så måste arbetsgivare underrätta arbetstagaren två månader i förväg om att de vill att arbetstagarna ska ta ut semester.

– Grundprincipen är att du ska ha rätt att förfoga över dina sparade semesterdagar. Jag har sett kontrakt där man förbinder sig till att ta ut semester mellan jul och nyår, vilket jag tycker är tveksamt om det inte är inom de 20 semesterdagar som arbetsgivaren förfogar över, poängterar Jennifer Nilson Fridell.

Utan uppdrag över jul

Fler artiklar om semester

…och vad som gäller hittar du här.

Det är inte ovanligt att arbetsplatser har dagar under året då verksamheten är stängd. En vanligt lösning är att använda sig av arbetstidsförkortning där man bygger upp en timbank under året som arbetsgivaren sedan kan använda för att ge medarbetarna ledigt för exempelvis halvdagar eller klämdagar.

Men för konsultbolag som har medarbetare som arbetar ute i andras verksamheter kan det då uppstå en situation där konsulterna blir utan uppdrag, exempelvis kring jul och nyår, på grund av att deras kunder stänger verksamheten. Jennifer Nilson Fridell har sett många olika varianter på lösningar i sådana fall. Allt från arbetsgivare som kräver att medarbetare tar semester eller obetald ledighet när kundens verksamhet stänger till de som tvingar de anställda att använda sin flex- eller övertid för att vara ledig.

Ibland kan arbetsgivaren även kräva att medarbetaren använder den extra semestervecka som de fått som kompensation för att de avtalat bort sin övertidsersättning.

– Det innebär att du som individ får betala för en period där din arbetsgivare inte kan fakturera kund. Som konsultbolag borde man kunna ta ut ett sådant timarvode så att man täcker upp för sådana tillfällen.

Sätt dig inte i semesterskuld

Att medarbetare tvingas ta ut semester kan vara problematiskt på flera plan, inte minst för de som redan tagit ut all semester eller nyanställda som inte hunnit tjäna in tillräckligt många semesterdagar.

Vad kan man då göra om man hamnar i ett läge där arbetsgivaren kräver att man tar ut sin semester?

– Se över om du omfattas av ett kollektivavtal som ger arbetsgivaren rätt att ensidigt förlägga den sista semesterveckan. Om arbetsgivaren inte har den rätten så blir det svårt att tvinga dig att ta ut semesterdagar som överstiger fyra veckor.

– Men, din arbetsgivare kan inte kräva att du ska försätta dig i en semesterskuld. Det är alltså inte okej att kräva obetald ledighet eller att man ska ”låna” dagar av sig själv. Om du är osäker och arbetsgivaren kommer med påståenden så rekommenderar jag dig att kontakta oss på Sveriges Ingenjörers rådgivning. Då kan vi hjälpa till att reda ut vad som gäller just på din arbetsplats och för just de dagarna, tipsar Jennifer Nilson Fridell.

3 kommentarer

  • Torbjörn

    Det är i så fall konsultföretagets skyldighet att tillhandahålla utbildning, interna arbetsuppgifter eller annan kompensation.

    Själv har jag tre dagar (fram till för ett par år sedan var det bara en dag) extra ledigt avsett för klämdagar och liknande, men det hjälper ju inte om kunden stänger ner en veckan mellan jul och nyår ifall aftnarna är en lördag. Fast oftast är problemet det motsatta, kan jag få ledigt till jul?

    21 november 2024
  • Rolf Lusth

    Detta måste väl ändå vara en ickefråga?
    Kan väl inte finnas en enda Svensk medborgare som inte vill vara ledig så mycket som möjligt under jul och nyår. Problemet brukar vara åt andra hållet att produktionen pågår så att att semester inte kan beviljas.
    I dessa fall är det något man måste acceptera om inte man vill byta företag.
    Är pensionär sedan många år men hade inte inga problem med de företag där jag arbetade , meddelade dem bara när jag tänkte vara ledig och det kunde ibland vara bara någon dag innan. Hade det inte accepterats så hade då väl fått säga upp mig men det inträffade aldrig.
    Skulle det ha inträffat så hade jag arbetat kvar utan lön innan jag fått någon ny anställning. Fyra veckors sammanhängande semester var något som aldrig diskuterades och det kunde väl inträffa vissa år att det blev så.
    Vi så själva hur mycket vi behövde behövde arbeta för att allt skulle fungera på bästa sätt och hur lång arbetsdagen blev berodde ju på omständigheterna, sedan om man tog ut det som övertid varierade mycket och arbetsmiljöverket skrattade vi åt och jag gör det fortfarande åt deras tokigheter då jag är gift med en operationssköterska och det surras om vilotid trots att sköterskorna vet att man för patienternas säkerhet inte kan följa den regeln.

    21 november 2024
  • Ola Pandulén

    Helt värdelöst att vara konsult med vanlig anställning ( = slavkonsult) bland annat av denna anledning!

    07 november 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar