Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKan jag bli tvingad att ta semester i jul?

Kan jag bli tvingad att ta semester i jul?

Konsulter med uppdrag hos arbetsgivare som stänger under julhelgen kan komma i kläm. Men kan konsultföretagen verkligen tvinga sina medarbetare att ta ut semester för att lösa problemet? Ombudsmannen Jennifer Nilsson Fridell reder ut frågan.

Enligt semesterlagen har alla rätt till fem veckors semester. Den ger dig också rätt till en sammanhängande ledighet under sommaren.

– Semesterlagen är en skyddslagstiftning som är till för att skydda den anställde så att du får minst fyra veckors sammanhängande semester under sommaren, säger Jennifer Nilson Fridell, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

Lagen är tydlig med ledigheten under sommaren. Du har även rätt att spara fem dagar för att ta ut under någon annan tid på året. Men med de sparade dagarna är det inte lika tydligt vad som gäller.

Semesterlagen

Enligt semesterlagen har alla rätt till 25 dagars semester, varav 20 ska tas ut som en sammanhängande ledighet under sommarmånaderna. Alla har även rätt att spara fem dagar i högst fem år. Om du har fler semesterdagar kan du och din arbetsgivare komma överens om att spara fler dagar per år. Arbetsgivaren kan ha rätt att förfoga över de dagar som överskrider 20, men det kan se väldigt olika ut beroende på hur ditt avtal ser ut. Så ta gärna kontakt med Sveriges Ingenjörers rådgivning för att veta vad som gäller för just dig.

Om du vill ta ut din semester vid någon annan tid på året än under sommaren så måste du komma överens med din arbetsgivare om när de kan tas ut. Arbetsgivaren kan säga nej, om verksamheten kräver att du är där – i dessa fall har arbetsgivaren alltså en viss kontroll över din semester.

När verksamheten stänger

Frågan är vad som gäller vid det motsatta. Om verksamheten exempelvis stänger över jul och nyår, kan arbetsgivaren då tvinga arbetstagarna att ta ut sparad semester?

– Det beror på hur din situation ser ut, säger Jennifer Nilson Fridell. Har du fler dagar än de lagstadgade 25? Finns det  kollektivavtal på din arbetsplats, och vad står det om förläggning av semesterdagar i just det kollektivavtalet?

I Teknikföretagens kollektivavtal, som många av Sveriges Ingenjörers medlemmar omfattas av, står det exempelvis att arbetstagare och arbetsgivare ska komma överens om hur den sjätte semesterveckan ska hanteras. Om man inte kommer överens så måste arbetsgivare underrätta arbetstagaren två månader i förväg om att de vill att arbetstagarna ska ta ut semester.

– Grundprincipen är att du ska ha rätt att förfoga över dina sparade semesterdagar. Jag har sett kontrakt där man förbinder sig till att ta ut semester mellan jul och nyår, vilket jag tycker är tveksamt om det inte är inom de 20 semesterdagar som arbetsgivaren förfogar över, poängterar Jennifer Nilson Fridell.

Utan uppdrag över jul

Fler artiklar om semester

…och vad som gäller hittar du här.

Det är inte ovanligt att arbetsplatser har dagar under året då verksamheten är stängd. En vanligt lösning är att använda sig av arbetstidsförkortning där man bygger upp en timbank under året som arbetsgivaren sedan kan använda för att ge medarbetarna ledigt för exempelvis halvdagar eller klämdagar.

Men för konsultbolag som har medarbetare som arbetar ute i andras verksamheter kan det då uppstå en situation där konsulterna blir utan uppdrag, exempelvis kring jul och nyår, på grund av att deras kunder stänger verksamheten. Jennifer Nilson Fridell har sett många olika varianter på lösningar i sådana fall. Allt från arbetsgivare som kräver att medarbetare tar semester eller obetald ledighet när kundens verksamhet stänger till de som tvingar de anställda att använda sin flex- eller övertid för att vara ledig.

Ibland kan arbetsgivaren även kräva att medarbetaren använder den extra semestervecka som de fått som kompensation för att de avtalat bort sin övertidsersättning.

– Det innebär att du som individ får betala för en period där din arbetsgivare inte kan fakturera kund. Som konsultbolag borde man kunna ta ut ett sådant timarvode så att man täcker upp för sådana tillfällen.

Sätt dig inte i semesterskuld

Att medarbetare tvingas ta ut semester kan vara problematiskt på flera plan, inte minst för de som redan tagit ut all semester eller nyanställda som inte hunnit tjäna in tillräckligt många semesterdagar.

Vad kan man då göra om man hamnar i ett läge där arbetsgivaren kräver att man tar ut sin semester?

– Se över om du omfattas av ett kollektivavtal som ger arbetsgivaren rätt att ensidigt förlägga den sista semesterveckan. Om arbetsgivaren inte har den rätten så blir det svårt att tvinga dig att ta ut semesterdagar som överstiger fyra veckor.

– Men, din arbetsgivare kan inte kräva att du ska försätta dig i en semesterskuld. Det är alltså inte okej att kräva obetald ledighet eller att man ska ”låna” dagar av sig själv. Om du är osäker och arbetsgivaren kommer med påståenden så rekommenderar jag dig att kontakta oss på Sveriges Ingenjörers rådgivning. Då kan vi hjälpa till att reda ut vad som gäller just på din arbetsplats och för just de dagarna, tipsar Jennifer Nilson Fridell.

Anna Nyström

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.