Kvinnor jobbar hårdare än män för att höja lönen

Kvinna som förhandlar
Foto: Getty images

Fler kvinnor än män arbetar aktivt för att höja sin lön, enligt en ny undersökning. Och det välkomnas av Sveriges Ingenjörers förhandlingschef. ”Alla borde intressera sig för att höja lönen. Och att kvinnor ser det som en viktig uppgift är glädjande”, säger hon.

Det är bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad som har låtit Sifo genomföra undersökningen där slumpmässigt utvalda personer mellan 18 och 65 år har tillfrågats. Drygt 1 000 personer har svarat och av dem säger 59 procent av kvinnorna att de arbetar aktivt för att höja lönen, jämfört med 46 procent av männen.

Bland dem som har en högskoleutbildning är andelen ännu högre för kvinnorna: 64 procent jämfört med männens 47 procent.

Undersökningen: Arbetar du aktivt för att höja lönen?
Samtliga: Ja Nej
Kvinnor 59 % 41 %
Män 46 % 54 %
Högskoleutbildade:
Kvinnor 64 % 36 %
Män 47 % 53 %

– Män har av tradition haft större intresse för frågor om lön. Det här är ett bra trendbrott, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Hon gissar att en orsak till att kvinnor jobbar mer aktivt för att höja lönen är att det i dag är mer legitimt att prata om lön. Det finns också en tydlig trend att intresset för pensioner ökar, inte minst bland yngre.

– Man är mer vaken i dag. Förhoppningsvis har också fackförbundens arbete med att ta fram bra material som lönestatistik, tips och råd gett effekter.

Oförklarade löneskillnader

De oförklarade löneskillnaderna mellan kvinnor och män i Sverige är 4,4 procent enligt Medlingsinstitutets senaste statistik. Och det ser likadant ut bland ingenjörer, säger Jessica Bagge, ansvarig för jämställdhetsfrågor på Sveriges Ingenjörer.

– Därför tar vi upp frågan i avtalsrörelsen och driver på men det krävs att vi jobbar på flera fronter där en annan viktig del är att också göra medlemmar medvetna om vad de kan göra åt lönen.

Råden som hon och Sveriges Ingenjörer ger för att höja sin lön är att:

  • vara medveten om löneläget, att använda förbundets lönestatistik
  • förbereda sig noga
  • berätta vad man har presterat på jobbet och
  • se till att man förstår vad som krävs för en viss lön.

– Och det är positivt att se att kvinnor visar att de inte accepterar läget. Det är något arbetsgivarna borde åtgärda om de vill attrahera och behålla duktiga medarbetare, säger Jessica Bagge.

Benchmarkar mot kompisar

Att kvinnor vet att det finns ett lönegap mellan män och kvinnor tror Randstads hr-direktör Camilla Campelo är en stor anledning till att kvinnor jobbar mer aktivt med lönen.

– Man pratar också mer om lön och benchmarkar mot kompisar med likvärdiga jobb.

Hon lyfter också fram arbetsgivarnas ansvar och säger att det här är något som Randstad själva jobbar med som arbetsgivare.

– Lön ska inte handla om män och kvinnor utan om kompetens och prestation.

Så att kvinnor jobbar mer aktivt för att höja sin lön, kommer det att göra någon skillnad?

– Ja, det tror jag absolut, säger Camilla Frankelius. Det har visat sig tidigare att när kvinnor har lönesamtal så gynnade det dem mer än männen. Det var en chans att lyfta fram sig själv och sina prestationer.

Även Jessica Bagge tror att det här bidrar till att minska löneskillnaderna.

– På längre sikt kommer det att ge resultat. Och så ska man inte glömma att det är arbetsgivarnas ansvar att sätta jämställda löner – att sätta lön efter kompetens, inte kön.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
Fler artiklar