Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenLego ska bygga Skåne-distriktet ännu starkare

Lego ska bygga Skåne-distriktet ännu starkare

Föreläsning med skaparen av en trehjulig elbil, cybersäkerhet och familjedag på Vattenhallen. Många av förra årets evenemang i Sveriges Ingenjörers Skåne-distrikt lockade och väckte engagemang. Och nu planeras aktiviteterna för 2020 – med lego som en byggsten på vägen.

Håkan Gül, omvald ordförande för distrikt Skåne. Vad kommer distriktet att göra under 2020?

– Vi har en grov plan. Det kommer till exempel att bli studiebesök på ett par företag då medlemmar har efterfrågat detta. Och vi har idéer om att ha föreläsningar om augmented reality, fördjupning inom AI, arbetsmiljö och stress, entreprenörskap, egenföretagande, kritisk granskning – av medier, företag och forskningsresultat, och föreläsning för teknologer kring arbetsliv. Men det är idéer, inte löften. Vad det blir bestäms allt eftersom under året, med ett par månaders framförhållning.

– Och så blir det familjedag som vi alltid brukar ha, när man får ta med barn på ett experimentarium-event på Vattenhallen på LTH. Det är ett roligt sätt att visa barn tekniska lösningar och experiment och berätta vad en ingenjör jobbar med.

Distrikt Skåne

Styrelse:
Ordförande: Håkan Gül, som bland annat varit ordförande för akademikerföreningen på Ericsson i Lund och på Sony Mobile. Har varit distriktsordförande sedan december 2015. Är även ledamot i Ingenjörsfullmäktige. Är konsult på Accelerated Growth AB.
Vice ordförande: Emma Stråle, ProgressLEAD, Scandinavian Management AB och Ulf Bengtsson, Sony Mobile

Kassör: Niklas Mossberg, egenföretagare
Sekreterare: Françoise Petersen, teknisk projektledare
Per Beremark, Ikea IT AB
Philip Stankovski, Auranest
Rebecca Lesenius, Sigma Industry
Leo Wallin, Shipley Associates
Johan Gustafsson, Saab Kockums AB
Daniel Al-Ashraf, Lequa AB
Gustav Thioub, Sigma Industry
Anthony Chin, teknolog vid LTH, lantmäteri
Richard Grandford, ABB
Ulf Mårtensson, ingenjör

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:

  • Axis Communications AB
  • Lunds universitet
  • Ericsson AB Lund
  • Sony Mobile Communications AB Lund
  • Region Skåne

Vad blir det för studiebesök?

– Vi har fem-sex företag på listan, men vilka det blir vet vi inte. Det beror på företagen, deras vilja och möjlighet. Förra året var vi på ett företag i Landskrona som visade hur de använder 3D-printning i produktionen för att tillverka maskindelar och prototyper – och hur det snabbat upp arbetet. Vi besökte även ett företag i Lund som arbetar med bland annat avancerade övervakningskameror.

Vilken av era aktiviteter lockade flest under 2019?

– Familjedagen lockar alltid flest. Förra året kom 380 besökare. Men sedan ordnade vi tillsammans med kansliet en föreläsning om cyber security i Lund. Det drog drygt 300 personer. Ämnet lockar, vi möts av stora hot genom internet. Det påverkar alla, och där vi som ingenjörer kan hjälpa till att minska det.

Gör ni något mer än att ordna event?

– En grej vi gör är att styrelsemedlemmar är med i kompetensråd. Till exempel är vi med i ett it-kompetensråd där regionen och företag är med och funderar extra på hur man ska få tag i rätt kompetens. Och att företag och universitet måste hjälpa till så att folk får rätt kompetens – och hur de kan samverka för att få fram nya utbildningar.

Fyra nya ledamöter valdes in i styrelsen. Finns de någon tanke bakom vilka som valdes?

– Av de nya är tre från industrin och en är student. Bland dem från industrin har vi försökt matcha så att de kompletterar dem som sitter i styrelsen. Vi har varit tunga inom it och telekom, och har försökt få in ingenjörer med annan bakgrund så att vi täcker in ett större område. Annars är det en risk att vi fastnar i att göra event om samma områden.

Efter årsmötet har ni haft en workshop med den nya styrelsen. Varför?

– Det är för att överföra erfarenheter och titta igenom: Vad har hänt, vad har fungerat och inte och vad har folk för åsikter och tankar kring arbetet inom styrelsen? Styrelsen arbetar för medlemmarna, och för att göra det bra behöver vi alltid bli bättre.

Ni använde lego som workshopmodell. Hur var det?

– Det kändes lyckat. Vi jobbade med en metodik som heter Lego Serious Play. Där får man en frågeställning, till exempel att beskriva ett event som gått bra eller dåligt, och sedan bygga en legofigur för att visualisera det och berätta utifrån den. Det blev annorlunda. Och kul med ett gäng vuxna som leker med lego.

Vilka frågor är viktigast just nu för ingenjörerna?

– En är hälsa i form av work-life balance. Det är extremt viktigt. En annan är lön som alltid ligger på topp-5. Det senaste året har också hållbarhet blivit en extremt stor fråga. Vi hade en föreläsning om elbilar förra året, med en skapare av en trehjulig elbil. Det blev väldigt långa diskussioner. Folk ville inte gå hem. En sak som många medlemmar är oroliga över är hur utredningen om att förändra arbetsrätten enligt januariavtalet kommer att påverka oss. Detta har givetvis även varit en viktig fråga för förbundets förhandlare under det gångna året.

Legobygge
En del av styrelsen bygger figurer som skall symbolisera ett event de tyckte kunde ha utförts bättre. Foto: Björn Petersson, ProgressLEAD

Är det något du vill hälsa till medlemmarna?

– Alla som jobbar i styrelsen gör det ju volontärt. Det är medlemmar som gör det här för medlemmar. Vi uppskattar när andra medlemmar ställer upp och hjälper till med event, eller är aktiva på eventen och till exempel ställer frågor, eller kommer med idéer på föreläsningar eller workshops. Då kan vi tillsammans göra fler och bättre evenemang. Att medlemmar gör saker för medlemmar.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.