Har du rätt lön? 14 tips för att söka i lönestatistiken

Anna Ihrfors Wikström är statistiker på Sveriges Ingenjörer. Läs hennes tips om vad som är viktigt att tänka på när du söker i Saco lönesök.

Medellönen för en privatanställd civilingenjör var förra året 56 300 kronor visar den nya lönestatistiken från Sveriges Ingenjörer. Statistikern Anna Ihrfors Wikström tipsar om hur man söker i statistiken inför lönesamtalet eller ett nytt jobb.

Under 2019 var det civilingenjörer som arbetar i staten, kommuner och regioner som fick den bästa löneutvecklingen. För privatanställda civilingenjörer ökade lönerna något mindre och för privatanställda högskoleingenjörer var löneökningen på samma nivå som året innan.

 

Men även om löneutvecklingen var sämre för privatanställda civil- och högskoleingenjörer, är lönerna fortfarande högre där än i offentlig sektor.

Lönestatistiken bygger på en enkät bland Sveriges Ingenjörers medlemmar. I februari varje år uppdateras statistikdatabasen Saco lönesök där medlemmar kan jämföra sin lön med andra ingenjörers i samma bransch eller yrkesroll. Logga in här med mobilt bankID för att söka.

14 tips till dig som söker

Anna Ihrfors Wikström är en av statistikerna på förbundet som arbetar med lönestatistiken. Läs hennes 14 söktips både till medlemmar som aldrig sökt tidigare och till dem som har använt Saco lönesök men som funderar på vad som är viktigt att tänka på för att få relevanta jämförelser.

Till vänster i sökmenyn på Saco lönesök gör du dina val och till höger väljer du presentationssätt. Ovanför de förvalda alternativen kan du välja fler. Medlemmar som arbetar i offentlig sektor kan välja att se arbetsgivarens lönestatistik. Valet gör du överst på sidan.

Gör urval och välj presentationssätt
Till vänster i den blå listan gör du dina val och till höger väljer du presentationssätt. Klickar du på ”visa fler presentationssätt” får du fler valmöjligheter.

Begränsa dina val
Tänk på att inte göra din sökning för detaljerad. Ju fler val du gör desto mindre blir urvalet. Blir underlaget för litet får du besked om det.

Välj lön med eller utan förmåner
Det förinställda läget när du startar en sökning är totallön. I den ingår bonus och olika förmåner som exempelvis subventionerad lunch eller tjänstebil. Överst i den grå tabellen  kan du klicka på ”fast lön” för att se lön utan rörlig lön och förmåner.

Välj sektor
Du kan starta din sökning med att ange arbetsmarknadssektor, alltså om du arbetar i ett privat bolag, inom stat, kommun eller region. Det gör du överst i den blå listan till vänster.

Ange befattning
Det är viktigt att ange befattning eftersom det påverkar lönen mycket. Klicka på befattning i den blå listan.

Övertidsersättning eller inte
Det är också viktigt att du anger om du har rätt till övertidsersättning eller inte, det påverkar också lönen.

Ange chefsnivå
Om du är chef är det viktigt att du anger chefsnivå. Det finns fem olika chefsnivåer som du kan välja mellan.

Konsulter har fyra val
Är du konsult ska du välja en av fyra olika konsulttyper. Klicka på ”Konsult” långt ner i den blå listan och välj.

Välj befattning inom högskolan
Om du arbetar inom högskolan kan du jämföra din lön med andra högskoleanställda. Det är viktigt att du anger rätt befattning och det finns tio olika befattningar att välja mellan i rutan ”Tjänst på Högskolan”.

Jämför din lön i ett diagram
Du kan också skriva in din egen lön och se hur den ligger till i jämförelse med det urval du har gjort. Välj ”Skriv in och visa egen lön i  diagram” under tabell och diagram.

Se arbetsgivarens statistik
Om du är anställd i offentlig sektor kan du också söka i statistik som arbetsgivarna har rapporterat. Välj ”Löner från arbetsgivare” överst på sidan. Där används andra befattningar än i löneenkäten och kan ge dig en bättre jämförelse.

Lön på första jobbet
Är du alldeles i början av din karriär kan du välja ”Första jobb” högt upp på sidan. Den visar löner för medlemmar som tog examen 2018 eller 2019. Du kan ange om du är civil- eller högskoleingenjör, vilken sektor du arbetar i och i vilken region i landet.

Jämför ingenjörer med andra yrken
Du kan också söka på löner i alla Sacoförbund. Välj ”Samtliga Saco-förbund” högt upp på sidan. Väljer du fliken ”Utbildning” kan du jämföra lönen för civilingenjörer och högskoleingenjörer med lönen inom andra yrken.

Spara, skriv ut eller mejla
Du också kan spara, skriva ut eller mejla din sökning. Det väljer du längst ner på sidan.

2 kommentarer

  • Ingenjören

    Viktigt att vi fortsätter fylla på databasen. Det är en ovärdelig hjälp vid jobbsökning och vilka löneanspråk man skall ha.

    Viktigt också att vi är trygga att vi känner att vi behövs i samhället och att vi bör ha höga löner. Det skall löna sig att utbilda sig! Arbetsgivarna lägger inga fingrar mellan. Det skall inte vi arbetstagare göra heller. Precis som det skall vara.

    11 juni 2020
  • Karl Ten

    Har väntat i minst 15 år på att ni ska se till att jag får den där lönen på 50 000. Ni skriver varje år har du rätt lön. Nej jag har inte rätt lön och det händer inget även då mån fyller i ert statistikpapper varje år.
    Besviken

    27 februari 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Industrifackens lönekrav: 4,2 procent

Industrifackens lönekrav: 4,2 procent

Löneökningar på 4,2 procent, arbetstidsförkortning och rätt till förskottssemester. Det är några av kraven från Sveriges Ingenjörer och de övriga fackförbunden inom industrin inför kommande avtalsrörelse.
Fler artiklar