Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFysikstudenter på KTH bryter med McKinsey

Fysikstudenter på KTH bryter med McKinsey

Fysiksektionen på KTH har beslutat att inte förlänga samarbetet med konsultföretaget McKinsey & Company. Skälet är att företaget i andra länder varit inblandat i flera kontroversiella uppdrag.  

Konsultföretaget McKinsey har i många år varit något av en drömarbetsgivare för studenter från bland annat KTH och Handelshögskolan. Fysiksektionen på KTH har i många år haft ett samarbete med företaget som betalat omkring 20 000 kronor om året för evenemang och marknadsföring genom mejl och annonser på sektionens hemsida.

Samarbetet fick ett abrupt slut den 30 januari på årets första sektionsmöte. På dagordningen fanns en motion från studenten Hannes Aspåker som begärde att Fysiksektionen avslutar allt samarbete med McKinsey och att företagets marknadsföring mot studenterna stoppas.

Som underlag hade Hannes Aspåker bifogat en drygt tio sidor lång kritisk redogörelse av McKinseys internationella arbete som har granskats av flera journalister. Den beskriver bland annat samarbetet med läkemedelsbolaget Purdue Pharma i USA där McKinsey utvecklade strategier för att öka försäljningen av det beroendeframkallande läkemedlet OxyContin.

I Saudiarabien analyserade McKinsey på regimens uppdrag sociala medier och sammanställde en lista med regimkritiska personer. Flera av dem har senare fängslats på oskäliga grunder.

För den amerikanska myndigheten ICE arbetade McKinsey med att sänka kostnaderna för mat och sjukvård till migranter i gränsläger. Förhållandena i lägren har fått hård kritik av människorättsorganisationer.

Brist på insyn

Men Hannes Aspåker säger att det inte bara är de enskilda skandalerna som har fått honom att skriva motionen.

– Det handlar också om att det inte finns någon insyn i företaget eftersom deras arbete är så extremt sekretessbelagt. Hade det funnits en transparens hade vi kunnat göra en bedömning om det är enstaka händelser eller inte. Men de skandaler som har blivit offentliga illa nog, säger han.

Christoffer Ejemyr, ordförande för Fysiksektionen på KTH

Christoffer Ejemyr, ordförande för Fysiksektionen på KTH, berättar att McKinsey kände till motionen och dagen innan sektionsmötet träffade han representanter för företaget.

– De var ett bra möte och jag känner att de har full förståelse för vår demokratiska process. De var också tydliga med att motionen och ett möjligt beslut att avsluta samarbetet, inte skulle påverka chanserna till jobb på McKinsey för fysikstudenter från KTH.

Sveriges Ingenjörers hederskodex

Christoffer Ejemyr säger att diskussionerna om motionen under sektionsmötet tydligt visar att uppfattningarna är delade. Många studenter stödde motionen men inte alla. Några påpekade att man måste skilja på McKinsey i Sverige och andra länder. Detta framgår också av diskussionerna i sektionens Facebookgrupp dagarna innan mötet. Där hänvisade en student till den fjärde punkten i Sveriges Ingenjörers hederskodex ”Ingenjörer bör inte arbeta inom eller samverka med företag och organisationer av tvivelaktig karaktär med mål som strider mot personlig övertygelse”. Den punkten tog också Hannes Aspåker upp när han presenterade sin motion på mötet.

Hannes Aspåkers önskemål att permanent avbryta samarbetet med McKinsey antogs inte rakt av utan landade i en kompromiss som innebär att avtalet med McKinsey inte förlängs för 2020. Sektionen beslutade också att ta fram en värdegrund för framtida samarbeten med näringslivet.

– Det var sektionsstyrelsen som fick uppdraget och vi har redan påbörjat arbetet. Under våren kommer vi bjuda in medlemmarna vid två tillfällen för att ge alla chansen att bidra med åsikter, säger Christoffer Ejemyr.

I maj hoppas sektionsstyrelsen kunna presentera ett förslag till värdegrund för beslut. Hur den ska användas för att avgöra vilka företag sektionen ska samarbeta med framöver kan Christoffer Ejemyr inte svara på i dag.

– Det får vi se när arbetet är klart och en värdegrund är antagen.

Insyn saknas

Hannes Aspåker tycker att det är rimligt att en studentsektion på en högskola ska kunna granska de företag man samarbetar med.

– Det ska inte vara problematiskt om det finns en transparens men i McKinseys fall gör det inte det.

Är du överraskad av uppmärksamheten kring din motion?

– Både ja och nej. Jag hade inte väntat mig att motionen skulle sprida sig utanför KTH eftersom det var ett internt sektionsmöte. Men jag är såklart glad att vi studenter har kunnat bidra till en debatt om ingenjörens moraliska ansvar även utanför högskolan, säger Hannes Aspåker.

I ett mejl till Svenska Dagbladet, som skrev en artikel den 24 februari, skriver Sanna Kronman på McKinsey ”Vi känner oss trygga i våra värderingar och respekterar det beslut sektionen har fattat, i övrigt har vi inga kommentarer till detta.”

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

  1. En stor eloge för Hannes! ..och för sektionen som tog fattade det etiska beslutet. Människor med civilkurage och som vågar stå för etiken gör mig alltid glad och hoppfull. Ni är så viktiga!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.