Så laddar du för din första löneförhandling

Nyutexaminerad och redo för ditt första jobb? De rekommenderade ingångslönerna är ett bra stöd när du ska förhandla lönen. Foto: Getty Images

Examen närmar sig, det är dags att ge sig ut i arbetslivet och praktisera de hårt förvärvade kunskaperna. Glöm då inte bort ditt värde i jakten på drömjobbet, även om det just nu är tufft på arbetsmarknaden. De rekommenderade ingångslönerna är ett av flera bra verktyg att luta sig mot.

Nyligen presenterade Sveriges Ingenjörer de nya nivåerna för ingångslöner för både högskole- och civilingenjörer. För blivande ingenjörer ger det en bra fingervisning om löneläget när de ska in i sin första löneförhandling.

– Ingångslönerna är ett utgångsläge som tillsammans med andra argument fungerar som en hjälp när du ska förhandla din första lön, säger Tobias Åresten vid Linköpings universitet.

Ingångslöner 2020

För 2020 rekommenderar Sveriges Ingenjörer att en civilingenjör begär minst 35 500 kronor per månad och att en högskoleingenjör begär minst 33 600 kronor per månad i ingångslön. Dessutom tillkommer restids- och övertidsersättning. Rekommendationen gäller för anställningar med kvalificerade arbetsuppgifter för ingenjörer.

Läs mer här.

– Den stora nyttan är att man får en referenspunkt för var man bör ligga så att man vet ungefär vad man kan förvänta sig, säger Henri Mellin, civilingenjörsstudent vid Mälardalens högskola.

Intresset ökar inför examen

Henri Mellin och Tobias Åresten är båda fackligt engagerade som teknologrepresentanter i förbundsstyrelsen för Sveriges Ingenjörer. Henri Mellin går tredje året på civilingenjörsprogrammet inom maskinteknik och han upplever inte att det är så många av hans kurskamrater som är insatta i löneläget för nyutexaminerade civilingenjörer. Lön är inget de pratar om just nu.

– Generellt tror jag att de flesta sätter sig in i detta när det börjar närma sig examen, då blir man mer intresserad av att veta vad man kan förvänta sig. En stor fördel med att vara medlem i Sveriges Ingenjörer är att man även kommer åt statistik om hur löneläget ser ut för den som fått sitt första jobb i olika regioner och sektorer, vilket ger ännu bättre vägledning, säger han.

Om ekonomin fortsätter att rasa till följd av coronaviruset tror han att det kan bli något svårare för nyexaminerade att hitta jobb, och i värsta fall tuffare att förhandla lön. Men han hoppas att detta inte blir långvarigt.

5 tips inför löneförhandlingen

  1. Har företaget kollektivavtal? Om inte är det extra viktigt att ta reda på vad du går miste om.
  2. Se till att du är påläst. Läs på om branschen, företaget och tjänsten. Vilka är arbetsuppgifterna? Motsvarar de din utbildning och din expertkunskap? Ta kontakt med de lokala fackliga representanterna och ta reda på hur löneläget ser ut.
  3. Kolla lönestatistiken och ta kontakt med rådgivningen på Sveriges Ingenjörer för att bolla dina funderingar.
  4. Sätt upp en gräns för dig själv, vilken är den lägsta lönen du kan acceptera?
  5. Stå rak i ryggen och våga  argumentera för din lön! De år som du satsat på utbildning måste betala sig.

– Se till att du har koll på hur löneläget ser ut i branschen och använd dig av fakta från lönestatistiken, tipsar Henri Mellin.

Känn ditt värde

Tobias Åresten poängterar att det är viktigt att se till att den första lönen man får som ingenjör är rimlig. Går man in på en för låg nivå från början kan det bli svårt att få upp lönen senare under sin karriär. Hans tips är att förbereda sig noga inför lönesamtalet så att man kan argumentera för sin lön.

– Kom ihåg ditt värde, att du investerat i din utbildning och har en kompetens som du också ska ha betalt för.

Förutom de riktlinjer som lägstalönerna ger tipsar han om att läsa på om företaget och vad tjänsten innebär. Vilken kompetens efterfrågar de och får du dra nytta av dina expertkunskaper?

Samla fakta

Tobias Åresten tipsar också om att studera lönestatistiken så att du har koll på vad andra i motsvarande bransch, ålder och utbildning tjänar, men även att prata med de som redan jobbar på företaget.

Och om företaget ändå inte är berett att betala den lön som du tänkt dig, tycker Tobias Åresten att du bör tänka dig för.

– Om de inte är beredda att betala en ingenjörslön, då kanske det är en signal som du bör ta på allvar – är det verkligen en ingenjör de behöver? Lite krasst kanske du bör satsa på att söka jobb någon annanstans, säger han.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
Fler artiklar