På flera områden är arbetsmarknaden skakig nu. Samtidigt fortsätter andra företag och organisationer att rekrytera. “Många verksamheter rullar på”, konstaterar ingenjörsrekryteraren Lars Buvall.
En arbetsgivare som rekryterar för fullt nu är Försvarets materielverk, FMV.
– Vi befinner oss i ett intensivt rekryteringsskede. Sedan tidigare har vi behov av att rekrytera 300 personer i år, bland annat med anledning av naturlig avgång och att vi växer. Fram till 2025 ska vi rekrytera ytterligare 400 medarbetare, efter det kommande försvarsbeslutet. Vi behöver alla ansökningar vi kan få, säger Ann-Charlotte Pettersson, HR-Partner på FMV och processledare för rekryteringsprocessen.
Hon påpekar att det uppkomna läget kan ge FMV en fördel.
– Vi ser att vi får in andra kompetenser som varit svåra att hitta och mer kvalificerade sökande. Vi behöver bli fler än någonsin i Stockholm och på de 14 andra orterna vi har verksamhet.
Konsultföretag som rekryterar
På teknikkonsultföretaget Sigma i Uppsala fortsätter rekryteringarna på nästan samma sätt som vanligt, berättar teamchefen Nadja Veysi.
– Många av våra kunder har fortsatt fin tillväxt. Vår styrka är att hjälpa våra kunder med rätt kompetens och kvalitativa leveranser. När vi får en förfrågan från en kund börjar vi alltid med att titta internt om den specifika kompetensen finns, och om den inte gör det så påbörjar vi en rekryteringsprocess.
I Uppsala finns de flesta av Sigmas kunder inom Life Science. Det är en reglerad verksamhet som kräver specifik utbildning. Men Nadja Veysi menar också att det är viktigt i det här läget att se andra möjligheter och titta bredare på hur man kan hjälpa sina kunder. Både genom att se om det finns konsulter inom Sigma på andra orter som är tillgängliga för uppdrag och som har en liknande bakgrund som skulle kunna passa, men också att vara mer öppen för att rekrytera personer som har en annan branschbakgrund.
– Som att någon från fordonsindustrin till exempel jobbat med test eller inköp av utrustning kan passa in.
Inte självklart att ställa in rekryteringar
Lars Buvall är rekryteringskonsult inom Engineering och IT på Experis. Även om inflödet av nya rekryteringar minskat så har han de senaste veckorna startat flera rekryteringsprocesser.
– Vid finanskrisen 2008 jobbade jag med rekrytering av tekniker. Läget var allvarligare den gången, mer fritt fall än det blivit än så länge. Nu avvaktar arbetsgivarna. Det här är ju en coronakonjuktur. Man vet inte hur det blir om några månader. Därför är det inte självklart att man ställer in rekryteringar.
Så vad kan man vänta sig om man söker jobb nu?
– Var beredd på att processen är annorlunda, att du inte träffar rekryteraren och att det blir en digital intervju. Arbetsgivarna har också fullt upp med att anpassa sin verksamhet, så även om man har gjort bra ifrån sig på intervjun så kan det dröja innan processen går vidare.
Lars Buvalls råd är att om du ser ett jobb som verkar intressant: Sök det.
– Det kommer att bli någon form av vardag framöver. Och vad säger att det är säkrare där du är? Tänk också på att det finns många bra jobb inom kommuner och myndigheter.
Skakar inte hand
Alla vi pratat med gör i dagsläget den första intervjun med en kandidat digitalt. Att däremot slutföra en rekrytering utan att ha setts har Nadja Veysi svårt att tänka sig. Nu följer företaget Folkhälsomyndighetens riktlinjer när man ses för intervju: håller avstånd, inte tar i hand, ställer in om man är det minsta krasslig och torkar av ytor extra noga.
– Jag hade en kund och en kandidat som träffades den här veckan, säger Lars Buvall. De höll ju avstånd och skakade inte hand. Så borde det vara oftare, så att man inte får andra virus heller.
För FMV är det ett krav att träffas innan en anställning slutförs.
– Det är en säkerhetsaspekt. Vi måste ha säkerhetsprövningssamtal. Och att träffas fysiskt är viktigt för att se om man finner varandra. Men man kan vara lite påhittig och kanske ses utomhus under en promenad, säger Ann-Charlotte Pettersson.
Så kan man börja ett nytt jobb med att jobba hemifrån?
– Absolut, är det ett jobb där det fungerar att jobba på distans så är det inget problem. Bara det praktiska löser sig med dator och annat. Vi har en helt webbaserad introduktion. Men det kanske inte blir samma känsla som en vanlig första dag på jobbet, säger Nadja Veysi.
På FMV menar Ann-Charlotte Pettersson att den närmaste chefen och den anställda får bestämma hur man gör.
– Och för dem som anställs nu kan det vara en bra idé att lägga starten efter sommaren.