Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDe fortsätter att rekrytera ingenjörer 

De fortsätter att rekrytera ingenjörer 

På flera områden är arbetsmarknaden skakig nu. Samtidigt fortsätter andra företag och organisationer att rekrytera. Många verksamheter rullar på”, konstaterar ingenjörsrekryteraren Lars Buvall.  

En arbetsgivare som rekryterar för fullt nu är Försvarets materielverk, FMV. 

– Vi befinner oss i ett intensivt rekryteringsskede. Sedan tidigare har vi behov av att rekrytera 300 personer i år, bland annat med anledning av naturlig avgång och att vi växer. Fram till 2025 ska vi rekrytera ytterligare 400 medarbetare, efter det kommande försvarsbeslutet. Vi behöver alla ansökningar vi kan få, säger Ann-Charlotte Pettersson, HR-Partner på FMV och processledare för rekryteringsprocessen. 

Hon påpekar att det uppkomna läget kan ge FMV en fördel. 

– Vi ser att vi får in andra kompetenser som varit svåra att hitta och mer kvalificerade sökande. Vi behöver bli fler än någonsin i Stockholm och på de 14 andra orterna vi har verksamhet. 

Konsultföretag som rekryterar

På teknikkonsultföretaget Sigma i Uppsala fortsätter rekryteringarna på nästan samma sätt som vanligt, berättar teamchefen Nadja Veysi. 

– Många av våra kunder har fortsatt fin tillväxt. Vår styrka är att hjälpa våra kunder med rätt kompetens och kvalitativa leveranser. När vi får en förfrågan från en kund börjar vi alltid med att titta internt om den specifika kompetensen finns, och om den inte gör det så påbörjar vi en rekryteringsprocess. 

I Uppsala finns de flesta av Sigmas kunder inom Life Science. Det är en reglerad verksamhet som kräver specifik utbildning. Men Nadja Veysi menar också att det är viktigt i det här läget att se andra möjligheter och titta bredare på hur man kan hjälpa sina kunder. Både genom att se om det finns konsulter inom Sigma på andra orter som är tillgängliga för uppdrag och som har en liknande bakgrund som skulle kunna passa, men också att vara mer öppen för att rekrytera personer som har en annan branschbakgrund. 

– Som att någon från fordonsindustrin till exempel jobbat med test eller inköp av utrustning kan passa in.   

Inte självklart att ställa in rekryteringar 

Lars Buvall är rekryteringskonsult inom Engineering och IT på Experis. Även om inflödet av nya rekryteringar minskat så har han de senaste veckorna startat flera rekryteringsprocesser.  

– Vid finanskrisen 2008 jobbade jag med rekrytering av tekniker. Läget var allvarligare den gången, mer fritt fall än det blivit än så länge. Nu avvaktar arbetsgivarna. Det här är ju en coronakonjuktur. Man vet inte hur det blir om några månader. Därför är det inte självklart att man ställer in rekryteringar.  

Så vad kan man vänta sig om man söker jobb nu? 

– Var beredd på att processen är annorlunda, att du inte träffar rekryteraren och att det blir en digital intervju. Arbetsgivarna har också fullt upp med att anpassa sin verksamhet, så även om man har gjort bra ifrån sig på intervjun så kan det dröja innan processen går vidare.  

Lars Buvalls råd är att om du ser ett jobb som verkar intressant: Sök det.  

– Det kommer att bli någon form av vardag framöver. Och vad säger att det är säkrare där du är? Tänk också på att det finns många bra jobb inom kommuner och myndigheter.  

Skakar inte hand

Alla vi pratat med gör i dagsläget den första intervjun med en kandidat digitalt. Att däremot slutföra en rekrytering utan att ha setts har Nadja Veysi svårt att tänka sig. Nu följer företaget Folkhälsomyndighetens riktlinjer när man ses för intervjuhåller avstånd, inte tar i hand, ställer in om man är det minsta krasslig och torkar av ytor extra noga. 

– Jag hade en kund och en kandidat som träffades den här veckan, säger Lars BuvallDe höll ju avstånd och skakade inte hand. Så borde det vara oftare, så att man inte får andra virus heller.  

För FMV är det ett krav att träffas innan en anställning slutförs. 

– Det är en säkerhetsaspekt. Vi måste ha säkerhetsprövningssamtal. Och att träffas fysiskt är viktigt för att se om man finner varandra. Men man kan vara lite påhittig och kanske ses utomhus under en promenad, säger Ann-Charlotte Pettersson.   

Så kan man börja ett nytt jobb med att jobba hemifrån? 

– Absolut, är det ett jobb där det fungerar att jobba på distans så är det inget problem. Bara det praktiska löser sig med dator och annat. Vi har en helt webbaserad introduktion. Men det kanske inte blir samma känsla som en vanlig första dag på jobbet, säger Nadja Veysi. 

På FMV menar Ann-Charlotte Pettersson att den närmaste chefen och den anställda får bestämma hur man gör. 

– Och för dem som anställs nu kan det vara en bra idé att lägga starten efter sommaren. 

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?