Tuffa tider för ingenjörer som driver eget 

Den ekonomiska krisen till följd av coronapandemin har slagit hårt mot de allra minsta enmansföretagarna. Foto: Getty Images

Konsulter i enmansföretag har det tufft just nu. När ekonomin tvärbromsat är det de som ligger längst ner i näringskedjan som drabbas hårdast. Svårast är det för de med enskild firma. ”De hamnar helt utanför alla stödsystem” konstaterar Anders Hallgren på Sveriges Ingenjörer.

Det är vanligt att som ingenjör inom konsultbranschen lämna en fast anställning för att bli sin egen. Cirka 7000 av Sveriges Ingenjörers medlemmar har ett eget företag. Men den ekonomiska krisen till följd av coronapandemin har slagit hårt mot de allra minsta enmansföretagarna. En stor andel arbetar som underkonsulter och ligger på så vis längst ner i näringskedjan.

Anders Hallgren, Sveriges Ingenjörer

– Många har det krävt nu. Även om de har avtal med en konsultmäklare om uppsägningstid så kan mäklaren säga upp dem på dagen när slutkunden säger upp sitt avtal. Många står plötsligt utan jobb och får inte heller någon hjälp av konsultmäklaren, säger Anders Hallgren, som arbetar med medlemsstöd för egenföretagare på Sveriges Ingenjörer.

Omställningen har gått snabbt

Anders Hallgren är civilingenjör i grunden och har erfarenhet av att både vara anställd i större företag och att driva eget. Han konstaterar att det för många är ett livsstilsval att bli sin egen – friheten att styra över sin egen tid och möjligheten att tjäna mer pengar än som anställd är det som lockar. Ofta har man tidigare erfarenhet som konsult och väljer att gå vidare som sin egen, antingen via egna kontakter eller en konsultmäklare.

Medlemsundersökningar visar också att de allra flesta trivs med sitt liv som egen och tjänar bra med pengar. I normala fall är det sällan något bekymmer att ha eget företag. Men just nu är ingenting längre normalt.

– Omställningen har ju gått väldigt snabbt. Exakt hur många egenföretagare som drabbats vet vi ännu inte, och vi har gått ut med en enkät till medlemmarna för att få en bild av situationen.

Faller mellan stolarna

De vanligaste frågorna som kommer in till rådgivningen just nu rör a-kassa och inkomstförsäkring där reglerna är desamma som för andra medlemmar. För att få ut a-kassa som företagare krävs det att man lägger företaget vilande, vilket också innebär att man måste säga upp de kunder som fortfarande finns kvar.

En lösning om man fortfarande har kunder och jobb på deltid är möjligheten att ansöka om korttidsarbete, vilket är möjligt i och med regeringens förändringar när det gäller korttidspermittering. Men det gäller enbart företagare med aktiebolag.

En stor grupp som faller mellan stolarna är de med enskild firma. De står mellan valet att lägga företaget vilande eller försöka klara sig på egen hand. Enligt SCB drivs cirka hälften av alla företag i Sverige som enskild firma.

– De hamnar helt utanför alla stödsystem och är i stort behov av stöd just nu. Detta är en viktig fråga som vi driver, bland annat tillsammans med Saco.

Var kreativ, tänk nytt

De generella råd som Anders Hallgren ger till de företagare som tappat kunder är att nyttja tiden till kompetensutveckling, men även att tänka bredare och söka andra typer av jobb för att klara krisen.

Nyfiken på mer?

Läs mer:
Allt för egenföretagare

– Det är alltid bättre att arbeta än att vara arbetslös. Tänk nytt, var kan din kompetens komma till nytta? Om man är kreativ hittar man alltid nya lösningar, tipsar han.

Många ingenjörer som startar eget väljer att fortsätta vara medlemmar i Sveriges Ingenjörer. Fördelen är man får del av samma trygghet som andra medlemmar när det gäller försäkringar för arbetslöshet och sjukdom liksom juridisk rådgivning och möjlighet att delta i medlemsmöten och seminarier. Rådgivningen hjälper även till med att granska konsultavtal och förutom den vanliga lönestatistiken kan man dessutom ta del av statistik för timdebitering.

Förmån för medlemmar

En annan viktig fördel är möjligheten att teckna hängavtal direkt med facket som ger samma förmåner som i ett kollektivavtal. Detta gäller dock bara aktiebolag.

– Detta är särskilt viktigt för de som är lite äldre och som vill hänga kvar i ITP-systemet för att få ihop sina 30 år. Men även andra har fördel av detta, inte minst eftersom du får betydligt lägre förvaltningsavgifter jämfört med om du tecknar en egen pensionsförsäkring, säger Anders Hallgren.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de tio vanligaste CV-lögnerna

Här är de tio vanligaste CV-lögnerna

Att folk ljuger, överdriver eller tänjer på sanningen sitt CV för att göra ett bättre intryck är inget nytt. Här är listan över de tio vanligaste CV-lögnerna.
Fler artiklar